Παρ, 23 Φεβ 2024
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Λάρισα: Αυτοί είναι οι τέσσερις (πρώτοι) μνηστήρες για τη διαδοχή του Καλογιάννη στη «Συμπαράταξη»

21/10/2023
Ο απερχόμενος Δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης σηματοδότησε κι επίσημα την περασμένη Δευτέρα το τέλος εποχής της πρωτοκαθεδρίας του στη «Συμπαράταξη Λαρισαίων» μετά την ιστορικά βαρύτατη ήττα που υπέστη στις Δημοτικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου.

Απόφαση αναμενόμενη, όπως εξίσου δεδομένη είναι και η αποχώρησή του από την κεφαλή της παράταξης, κάτι εξάλλου που ανακοίνωσε και ο ίδιος, δίνοντας μάλιστα και ορισμένα στοιχεία ως προς τη διαδικασία της μετάβασης.

Μία διαδικασία που έχει ως μεγάλο ερωτηματικό όχι τόσο το ποιοι θα είναι υποψήφιοι, αλλά ποιοι θα αποτελέσουν το εκλεκτορικό σώμα. Ο ίδιος ο κ. Καλογιάννης έδωσε ένα στοιχείο του «γρίφου» στη συνάντηση με τα στελέχη της «Συμπαράταξης», κάνοντας λόγο και για «φίλους» που προφανώς θα συμμετάσχουν στη διαδικασία. Ποιοι λοιπόν θα εκλέξουν τον νέο επικεφαλής της μεγάλης κεντροαριστερής παράταξης στη Λάρισα; Εκείνοι που συμμετείχαν το 2014; Τα μέλη του ψηφοδελτίου του 2023 ή συνολικά όσοι συμμετείχαν σ’ αυτή την προσπάθεια από το 2014 μέχρι σήμερα; Ή μήπως και «φίλοι» που θα σπεύσουν να ψηφίσουν κάνοντας παράλληλα και μία εγγραφή, διευρύνοντας τη βάση της «Συμπαράταξης»; Πολλά τα ερωτήματα, αρκετός όμως και ο χρόνος που έχουμε μπροστά μας για να απαντηθούν.

Δεδομένου όμως πως η αποχώρηση του κ. Καλογιάννη γενικώς από τα δημόσια δρώμενα της Λάρισας ενδεχομένως να γίνει με τη χαραυγή του νέου έτους, δηλαδή αμέσως μετά την ορκωμοσία του (όπως στοιχηματίζει η συντριπτική πλειοψηφία των πρωτοκλασάτων στελεχών του) όλα δείχνουν πως θα οδηγηθούμε στη λύση ενός μεταβατικού επικεφαλής, ο οποίος θα αναδειχθεί μέσα από την ομάδα των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων, όπως εξάλλου προβλέπει και το θεσμικό πλαίσιο. Συνυπολογίζοντας όμως τις αναφορές του κ. Καλογιάννη, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως μάλλον αυτός ο επικεφαλής θα έχει «μεταβατικό» ρόλο, χωρίς φιλοδοξία να είναι υποψήφιος το 2028. Τούτο σημαίνει πως δεν αποκλείεται ο νέος επικεφαλής της «Συμπαράταξης» να μην είναι εκλεγμένος, άρα να οδηγηθούμε σε μία διαρχία.

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ

Οι εσωτερικές ζυμώσεις πάντως έχουν ήδη ξεκινήσει με διακριτικό μεν, αλλά ευανάγνωστο στους εγγύς παρατηρούντες, τρόπο. Έτσι, διαφαίνονται τέσσερα πρόσωπα από τους εκλεγμένους, τα οποία φέρονται να εκφράζουν ενδιαφέρον για την επόμενη ημέρα.

Ο πρώτος εξ’ αυτών είναι και ο πρώτος σε σταυρούς για δεύτερη συνεχόμενη εκλογική διαδικασία, ο αντιδήμαρχος Θάνος Αδαμόπουλος. Κατάφερε να διασωθεί από το ναυάγιο της 8ης Οκτωβρίου, να κάνει νέο ρεκόρ ψήφων και να αναδειχθεί δεύτερος σε σταυρούς από το σύνολο του νέου δημοτικού συμβουλίου. Την ίδια ώρα, τήρησε χαμηλούς τόνους κατά την προεκλογική περίοδο όπου άλλοι… ξεσπάθωναν, καρφώνοντας το τελευταίο καρφί, στο φέρετρο της επικοινωνιακής τραγωδίας της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής.

Γνωστό από καιρό, ήταν και το ότι ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Δεληγιάννης φιγουράριζε ανάμεσα στους δελφίνους του κ. Καλογιάννη, του οποίου εξάλλου υπήρξε προνομιακός συνομιλητής, κατά την θητεία τους. Ωστόσο, ο δημόσιος λόγος του κ. Δεληγιάννη κατά την προεκλογική περίοδο, χαρακτηρίζεται από πολλούς ως ένα από τα πλέον αδύναμα σημεία της προεκλογικής καμπάνιας της «Συμπαράταξης». Και προφανώς θα αποτελέσει βαρίδι και για τον ίδιο στις μετέπειτα κινήσεις του.

Τρίτος ενδιαφερόμενος είναι και ο – επίσης αντιδήμαρχος – Ντίνος Διαμάντος. Μία πολιτική προσωπικότητα της Λάρισας που χαρακτηρίζεται από την κεντροδεξιά του αναφορά, η οποία όμως κατάφερε να «παντρευτεί» χωρίς παρενέργειες μέσα σε μία παράταξη με ισχυρά αριστερά ερείσματα. Ωστόσο, η ιδεολογική του καταγωγή ίσως να είναι ένα στοιχείο – δίκοπο μαχαίρι για τον ίδιο: Είτε γιατί ορισμένοι το θεωρούν ως τροχοπέδη για την επόμενη ημέρα, είτε από την άλλη, γιατί θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ένα θετικό στοιχείο διεύρυνσης.

Ο κύκλος των μέχρι σήμερα «μνηστήρων» κλείνει με τον πρώην αντιδήμαρχο Παναγιώτη Νταή. Υπήρξε κι αυτός στενός συνεργάτης του κ. Καλογιάννη, επικεφαλής σημαντικών δράσεων όπως το Πάρκο των Ευχών και η agrothessaly. Μετά από ένα πέρασμα στο βουλευτικό ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, επέστρεψε στα αυτοδιοικητικά και μάλιστα κατάφερε να βρεθεί σε εκλόγιμη θέση παρά την ήττα.

Πηγή: onlarissa.gr