Δευ, 22 Ιουλ 2024
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Οι δημοσιογραφικές ενώσεις για το εξώδικο Μπέου

11/4/2023
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ – ΗΠΕΙΡΟΥ – ΝΗΣΩΝ

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ-ΣΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ & ΕΥΒΟΙΑΣ

ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥΗ ΠΟΕΣΥ και οι Ενώσεις Συντακτών της χώρας (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣτΕΕ, ΕΣΠΗΤ) καταδικάζουν απερίφραστα την πρωτοφανή, για τα δημοσιογραφικά χρονικά, κίνηση του Δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου να επιβάλλει, με εξώδικο, στα ΜΜΕ της πόλης του τον τρόπο με τον οποίο θα αξιολογούν το περιεχόμενο και τις πηγές των δημοσιευμάτων τους. Η απειλή ένδικων μέσων δεν είναι παρά μια παρελκυστική ενέργεια, χωρίς πρόδηλη νομική βάση και έχει ως στόχο τον εκφοβισμό των ΜΜΕ αλλά και φορέων απόψεων, που δεν είναι της αρεσκείας του.

Με δεδομένο, ότι το φαινόμενο των καταχρηστικών αγωγών, διεθνώς γνωστό ως SLAPP’s, έστω και ως απειλή, λαμβάνει και στη χώρα μας ανησυχητικές διαστάσεις και αποτελεί μείζονα σύγχρονη πρόκληση για την ελευθερίας του Τύπου, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε προς τα μέλη μας, τις ιδιοκτησίες των ΜΜΕ αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο τα εξής:

-Η ελεύθερη άσκηση της δημοσιογραφίας είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη και προστατεύεται από διεθνείς Συνθήκες. Οι δημοσιογράφοι έχουν δικαίωμα και υποχρέωση να αξιολογούν τις πηγές τους και να μην τις γνωστοποιούν, αν το κρίνουν απαραίτητο.

– Οι δημοσιογραφικές πηγές προστατεύονται ως στοιχείο της δημοσιογραφικής ελευθερίας και η προστασία αυτή είναι απαραβίαστη και αδιαπραγμάτευτη σε όλα τα πολιτισμένα κράτη του κόσμου.Τα Διοικητικά Συμβούλια

της Ομοσπονδίας

και των Ενώσεων Συντακτών