Κυρ, 21 Ιουλ 2024
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Κατατέθηκε Ν/Σ με δεκάδες Αυτοδιοικητικές Διατάξεις (Αναλυτική Επεξήγηση) ​

13/3/2022

Στη Βουλή κατατέθηκε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, Πολυνομοσχέδιο της Κυβέρνησης με διατάξεις πλήθους Υπουργείων, εντός του οποίου υπάρχουν και άρθρα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και γενικότερα τη Δημόσια Διοίκηση.

Ο AIRETOS.GR σταχυολόγησε και σας παρουσιάζει κατωτέρω τα άρθρα που αφορούν ειδικά τους ΟΤΑ, με επεξήγηση για την ουσία κάθε άρθρου:

 

Άρθρο 2: Αποσπασμένοι στα Γραφεία Αντιπεριφερειαρχών

Διευκολύνει τη διαδικασία για τις περιπτώσεις που ορίζεται νέος Αντιπεριφερειάρχης και επιθυμεί να κρατήσει τους αποσπασμένους που είχε στο Γραφείο του ο τέως Αντιπεριφερειάρχης. (Καταλαμβάνει και ληγμένες αποσπάσεις, εφόσον εκδοθεί διαπιστωτική εντός 10 ημερών.)

 

Άρθρο 3: Ενιαίος Κώδικας Δημοσίων και Δημοτικών Υπαλλήλων

Ανοίγει ο δρόμος για τη σύνταξη ενιαίου Κώδικα και για τους Δημοσίους Υπαλλήλους και για τους Δημοτικούς Υπαλλήλους.  

 

Άρθρο 5: Μοριοδότηση δομημένης συνέντευξης για την επιλογή Προϊσταμένων (Τροποποίηση στον Κώδικα Δημοτικών Υπαλλήλων)

Εισάγεται νέα ρύθμιση περί αποκλεισμού υποψηφίου από τη διαδικασία, εάν λάβει στη συνέντευξη τελική μοριοδότηση μικρότερη του 500.

 

Άρθρο 8:  Ισχύς πινάκων κατάταξης προσληπτέων μηχανικών από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Α.Ε.

Δίδεται χρονική διάρκεια ισχύος ενός έτους, στους Πίνακες προσληπτέων Μηχανικών της ΕΕΤΑΑ Α.Ε. (πρόκειται για την κατά παρέκκλιση διαδικασία που θέσπισε η ΝΔ στο αρ.131 του ν.4714/2020).

 

Άρθρο 9  και Άρθρο 32: Οικονομική Επιτροπή Περιφερειών

Εισάγεται νέα ρύθμιση ότι εάν απουσιάζουν ή κωλύονται τακτικά μέλη, καλούνται τα αναπληρωματικά με τη σειρά της εκλογής τους.

Επιπλέον, με τη μεταβατική διάταξη, νομιμοποιούνται αναδρομικά συνεδριάσεις στις οποίες συμμετείχαν αναπληρωματική μέλη.

 

Άρθρο 10: Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος

Ρυθμίσεις που, με απλά λόγια, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρακτικό πρόβλημα, όταν σφραγίζεται ένα μπαράκι/κέντρο διασκέδασης, να ανοίγει στη θέση του ίδιο μαγαζί αλλά στο όνομα άλλου.

Άρθρο 11 και Άρθρο 33:

Νομική υποστήριξη Αιρετών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σχετική καταργούμενη διάταξη

Μέχρι σήμερα η νομική υποστήριξη των Αιρετών ήταν απλά υποσύνολο στο νομικό πλαίσιο για την νομική υποστήριξη του Ανθρώπινου Δυναμικού του Δημόσιου Τομέα. Συγκεκριμένα, ήταν η παρ.4 στο αρ.52 του ν.4674/2020.

Τώρα, με το  αρ. 33 η εν λόγω παράγραφος καταργείται και εισάγεται αυτοτελές, αναλυτικό, ειδικό πλαίσιο στο αρ.11.

 

Άρθρο 12: Σύσταση Τμήματος Εποπτείας ΟΤΑ στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής

Τροποποιείται το π.δ. του Οργανισμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, ώστε εντός της Διεύθυνσης Διοίκησης να δημιουργηθεί νέο Τμήμα με την ονομασία «Τμήμα Εποπτείας ΟΤΑ»

 

Άρθρο 13: Αναστολή δόσεων Δήμων προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων

Επιμηκύνεται ο χρόνος αποπληρωμής των δόσεων 2020, 2021 και 2022 των Δήμων και των ΝΠΔΔ αυτών προς το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, από ρυθμίσεις χρεωστικών ανοιγμάτων τους. Θα αρχίσουν να εξοφλούνται από το 2023, με τριετή επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής.

 

Άρθρο 14: Επιχορηγήσεις Δήμων

Στην περ.i της παρ.1Α του αρ.202 του Κώδικα Δήμων (ως προς τη δυνατότητα παροχής χρηματικών επιχορηγήσεων με Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου) προστίθενται οι «αστικές εταιρείες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που αναπτύσσουν πολιτιστικού χαρακτήρα δραστηριότητες».

 

Άρθρο 15: Προϋπολογισμοί ΟΤΑ

Α) Οι Δήμοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν τους επενδυτικούς ΚΑΠ (οι παλαιότεροι τους ξέρουν ως “ΣΑΤΑ”) για να καλύπτουν λειτουργικές ανάγκες, ακόμα και για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες.

Β) Οι Δήμοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν πάσης φύσεως ανειδίκευτες πιστώσεις για να καλύπτουν τις ανταποδοτικές υπηρεσίες.

Γ) Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες για να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς, θα μπορούν να «προβαίνουν σε συμφωνία με πιστωτές τους για τον διακανονισμό οφειλών τους”.

 

Άρθρο 16 και Άρθρο 17:  Εφαρμογή των διατάξεων περί δαπανών και διάρκειας ισχύος του προϋπολογισμού και στις κοινωφελείς επιχειρήσεις και στις ΔΕΥΑ

Τα αρ.158 και 160 του Κώδικα Δήμων θα εφαρμόζονται αναλογικά και στις Κοινωφελείς Επιχειρήσεις και στις ΔΕΥΑ. Αφορούν το ποιες θεωρούνται υποχρεωτικές και προαιρετικές δαπάνες, καθώς και τι μπορεί να πληρώνεται μέχρι να εκκινήσει ο νέος προϋπολογισμός κάθε έτους.

 

Άρθρο 18: Παράταση στις Δηλώσεις των αδήλωτων (“κρυφών”) τετραγωνικών

Η προθεσμία δήλωσης παρατείνεται από 31/12/2021 σε 30/6/2022, ενώ η προθεσμία των Δήμων για εκκαθάριση των Δηλώσεων από 31/3/2022 σε 30/9/2022.

 

Άρθρο 19: Βεβαιώσεις Δήμων περί μη οφειλής ΤΑΠ για τις μεταβιβάσεις ακινήτων

Εισάγονται εναλλακτικές διαδικασίες, που μπορεί να εφαρμοστούν αντί της έκδοσης Βεβαίωσης από το Δήμο περί μη οφειλής ΤΑΠ, πριν την υπογραφή του συμβολαίου.

 

Άρθρο 20: Τρίμηνη παράταση στο ισχύον πλαίσιο για τις Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων

Παρατείνεται, αναδρομικά από την 28η Φεβρουαρίου και έως την 1η Ιουνίου,  η παράταση της παράτασης των αμέτρητων παρατάσεων και διατηρείται σε ισχύ ό,τι ισχύει αυτή τη στιγμή για τις ΥΔΟΜ των Δήμων.

Επισημαίνεται ότι η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Ε. Λιακούλη κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/11896410.pdf το μεσημέρι της Πέμπτης 10 Μαρτίου προς το Μ. Βορίδη, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι η παράταση έληξε από 28/2 και τονίζοντας ότι οι ΥΔΟΜ βρίσκονται “στον αέρα”.

Το βράδυ της Παρασκευής 11 Μαρτίου ο Βορίδης κατέθεσε την παράταση, η οποία υπογραμμίζουμε ότι δεν υπήρχε στο Ν/Σ όταν ετέθη σε δημόσια διαβούλευση την 24η Φεβρουαρίου.

Προφανώς την είχαν ξεχάσει και τους τη θύμισε το Κίνημα Αλλαγής!

 

Άρθρο 21: Τρίμηνη παράταση για τη Διοικητική Υποστήριξη των Δήμων

Παρατείνεται ακόμα μία φορά, αναδρομικά από την 28η Φεβρουαρίου και έως την 1η Ιουνίου, η μη έναρξη άσκησης από τους Δήμους των πρόσθετων αρμοδιοτήτων που είχε προβλέψει ο Καλλικράτης και η συναφής παροχή διοικητικής υποστήριξης σε άλλους Δήμους.

 

Άρθρο 22: Απευθείας τα χρήματα για πυροπροστασία στους Συνδέσμους Δήμων

Πρόκειται πλέον για έθιμο, κάθε άνοιξη να ψηφίζεται παράταση της παρ.2 του αρ.25 του ν.4479/2017, ώστε και φέτος τα χρήματα για την πυροπροστασία να δοθούν απευθείας από το Υπουργείο στους Συνδέσμους ΟΤΑ.

(Έχουν, δηλαδή, προηγηθεί το αρ.96 του ν.4530/2018, το αρ.67 του ν.4607/2019, το αρ.133 του ν.4685/2020 και το αρ.247 του ν.4798/2021).

 

Άρθρο 23: Άμεση αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών από τους ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού

Κατά παρέκκλιση διατάξεις για τους ΟΤΑ που κηρύσσονται σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας.

Αφορούν α) τις αναθέσεις, β) υπερωρίες Υπαλλήλων.

Η οριζόμενη διαδικασία περιλαμβάνει Απόφαση Δήμαρχου/Περιφερειάρχη που εν συνεχεία εγκρίνεται υποχρεωτικά από το Δημοτικό/Περιφερειακό Συμβούλιο.

 

Άρθρο 31: Ανάθεση δημοσίων συμβάσεων για την προμήθεια υλικών λόγω κορωνοϊού

Παρατείνεται  έως 30 Ιουνίου (θα έληγε 31 Μαρτίου) η δυνατότητα των ΟΤΑ να προμηθεύονται κατά παρέκκλιση (με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση) υλικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τονίζεται ότι η παρ.3 (που τώρα παρατείνεται) στην περίπτωση β’ περιλαμβάνει Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής και, εάν χρειάζεται αναμόρφωση του π/υ, δεσμευτική εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής, η οποία εγκρίνεται υποχρεωτικά από το οικείο Δημοτικό ή Περιφερειακό Συμβούλιο.  

 

Άρθρο 51: ΒΑΡΕΑ – ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ

Τροποποιείται το αρ.18 του ν.4354/2018, ως ισχύει, αναφορικά με τη “μεταρρύθμιση” του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας (τα λεγόμενα “βαρέα και ανθυγιεινά”). 

( Μπορείτε να θυμηθείτε την ανάλυση με την ακριβή περιγραφή των τριών αλλαγών που φέρνει το εν λόγω άρθρο, από όταν ετέθη στη διαβούλευση, εδώ:   https://www.airetos.gr/ns-gia-ta-barea-anthygieina-ti-akribos-allazei-se-sxesi-me-osa-idi-isxyan.aspx   )

 

Άρθρο 52: Παρακράτηση από τους ΚΑΠ για τα ληξιπρόθεσμα

Μειώνεται στο μισό (από 60 % που ισχύει, σε 30 %) η παρακράτηση από τους ΚΑΠ, των ποσών που έλαβαν οι ΟΤΑ για να εξοφλήσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς τρίτους.

 

Άρθρο 87: Δημοτική Μονοπρόσωπη Α.Ε. Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ελευσίνας

Η συγκεκριμένη Δημοτική Α.Ε. εξαιρείται από την εφαρμογή του Δημόσιου Λογιστικού, δηλαδή δεν θα εφαρμόζει το ν.4270/2014 (με μόνη εξαίρεση ότι θα υποβάλλει συγκεκριμένες δημοσιονομικές αναφορές).

 

Ο AIRETOS.GR παρουσιάζει:

- το Πολυνομοσχέδιο

- την Έκθεση Συνεπειών Ρύθμισης

- την Έκθεση ΓΛΚ