Δευ, 15 Ιουλ 2024
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Ψήφος Ετεροδημοτών: Σε 2 πόλεις την ίδια ημέρα – Εγκύκλιος Χαρίτση

23/4/2019
Ειδική μνεία στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ετεροδημοτών περιλαμβάνει η αριθμ.21 (30309/19.4.2019) Εγκύκλιος του Υπουργού Εσωτερικών που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Κατ’ αρχάς, σε αυτήν τονίζει ότι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους Ετεροδημοτών περιλαμβάνονται όλες οι μεταβολές (αιτήσεις εγγραφής / διαγραφής) που συντελέστηκαν μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2019.

Στη συνέχεια, ο Αλέξης Χαρίτσης επισημαίνει ότι στις εκλογές της 26ης Μαΐου και τις τυχόν επαναληπτικές της 2ας Ιουνίου 2019, οι εκλογείς που είναι γραμμένοι στους καταλόγους Ετεροδημοτών:
• Στις ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ εκλογές (Α΄ και τυχόν Β΄ Κυριακή) ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά και ΜΟΝΟ στο Δήμο όπου είναι ΔΗΜΟΤΕΣ.
• Στις ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά και ΜΟΝΟ στον τόπο ΔΙΑΜΟΝΗΣ. Ψηφίζουν σε εκλογικό τμήμα του Δήμου διαμονής τους, χωρίς την προϋπόθεση της συγκέντρωσης των 40 εκλογέων από την ίδια βασική εκλογική περιφέρεια σε επίπεδο εφετειακής περιφέρειας, όπως ισχύει κατά τις βουλευτικές εκλογές.

Ο Υπουργός υπογραμμίζει πως, εφόσον στο βασικό κατάλογο υπάρχει δίπλα στο όνομα του εκλογέα η ένδειξη “Ε” (=Ετεροδημότης), σε καμία περίπτωση ΔΕΝ πρέπει να του επιτραπεί να ψηφίσει σε εκλογικό τμήμα του Δήμου εγγραφής (δηλ. εκεί όπου είναι δημότης) για τις Ευρωεκλογές.

Επιπλέον, στα ειδικότερα θέματα καθορισμού των εκλογικών Τμημάτων, δίνεται η αναγκαία τεχνική σημείωση ότι σε όλα τα εκλογικά Τμήματα με τη διάκριση “Β”, δηλαδή στα Τμήματα όπου θα είναι μόνο οι κάλπες των Δημοτικών και Κοινοτικών εκλογών, στον εκλογικό κατάλογο ΔΕΝ θα συμπεριληφθούν οι Ετεροδημότες εκλογείς.

Για να γίνουν κατανοητά τα ανωτέρω, παραθέτουμε ένα ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ:
Έστω δημότης του Δήμου Χανίων, ο οποίος διαμένει στην Ξάνθη και έχει αιτηθεί – έως και την 28η Φεβρουαρίου - ότι επιθυμεί να εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους Ετεροδημοτών προκειμένου να ψηφίζει στην Ξάνθη.
- Την 26η Μαΐου θα ψηφίσει στην Ξάνθη για τις Ευρωεκλογές και την ίδια ημέρα θα ταξιδέψει στα Χανιά για να ψηφίσει για τις Δημοτικές, Κοινοτικές και Περιφερειακές εκλογές.
- Απαγορεύεται στο εκλογικό τμήμα στα Χανιά να του δώσουν ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές (και αντιστρόφως στην Ξάνθη δεν θα έχουν ψηφοδέλτια των τριών αυτοδιοικητικών καλπών των Χανίων).
- Την 2α Ιουνίου, εάν διεξαχθεί Β’ γύρος για Δήμαρχο ή/και Περιφερειάρχη στα Χανιά, ομοίως πρέπει να ταξιδέψει από την Ξάνθη στα Χανιά για να ψηφίσει.

Η Εγκύκλιος είναι διαθέσιμη ΕΔΩ

Στον AIRETO είχατε διαβάσει εγκαίρως “προειδοποίηση” για το γεγονός ότι στις 28 Φεβρουαρίου έκλειναν οι εκλογικοί κατάλογοι για τις εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου.