Σαβ, 18 Μαϊ 2024
Αρχική  > Νομαρχίες  > Νομαρχία Θεσσαλονίκης

Σαρακοστιανές οδηγίες προς τους καταναλωτές εξέδωσε η διεύθυνση κτηνιατρικής της νομαρχίας Θεσσαλονίκης

26/2/2009
Χρήσιμες πληροφορίες προς το καταναλωτικό κοινό ενόψει της Καθαράς Δευτέρας και των ημερών της Σαρακοστής, εξέδωσε η διεύθυνση κτηνιατρικής της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης, σχετικά με την προμήθεια και κατανάλωση τροφίμων, όπως είναι τα οστρακοειδή, μαλάκια και μαλακόστρακα.

ΟΣΤΡΑΚΟΕΙΔΗ (μύδια ,στρείδια, κυδώνια, χτένια, χάβαρα, σωλήνες) όταν αγοράζονται με το κέλυφος πρέπει υποχρεωτικά να είναι ζωντανά. Τα χαρακτηριστικά που αποδεικνύουν την ζωντάνια τους είναι:

-Κέλυφος κλειστό. Όταν έχει μικρό άνοιγμα και το πιέσουμε ελαφρά κλείνει ερμητικά.
-Περιεχόμενο υγρό, καθαρό με ευχάριστη οσμή θάλασσας.
-Η σάρκα να είναι προσκολλημένη γερά στο κέλυφος , υγρή.
-Όταν τρυπήσουμε την σάρκα αφού είναι ανοιγμένο το κέλυφος, αντιδρά έντονα και ταχύτατα.

Στα αποκελυφωμένα μύδια πρέπει:

-Η σάρκα να είναι γυαλιστερή συνεκτική με ευχάριστη μυρωδιά θάλασσας .
-Η διάθεσή της να γίνεται μέσα με διάφανη συσκευασία στην οποία πρέπει να υπάρχουν όλα τα στοιχεία του εργαστηρίου αποκελύφωσης (ημερομηνία αποκελύφωσης , κωδικός αριθμός Ε.Ε. )
-Να συντηρούνται σε ψυγείο και σε θερμοκρασία 2-3ο C, η σε πάγο .

ΚΕΦΑΛΟΠΟΔΑ (ΜΑΛΑΚΙΑ) (Σουπιές - χταπόδια - μοσχιοί - καλαμάρια - θράψαλα )μπορούν να πωλούνται νωπά ή κατεψυγμένα. Τα νωπά ελέγχονται καθημερινά στην ιχθυόσκαλα Νέας Μηχανιώνας από κτηνιάτρους επιθεωρητές της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης.


Τα χαρακτηριστικά για τα νωπά χταπόδια, μοσχιούς, καλαμάρια, σουπιές είναι :

-Η σάρκα πρέπει να είναι συμπαγής και ελαστική
-Τα πλοκάμια - βεντούζες να είναι ανθεκτικές στο τράβηγμα και
-Συντηρούνται σε πάγο η σε ψυγείο και σε θερμοκρασία 2-3ο C .

Τα κατεψυγμένα πρέπει να συντηρούνται σε ψυγείο - καταψύκτη με θερμοκρασία -18Ο C και να υπάρχουν όλα τα στοιχεία του παρασκευαστή στην συσκευασία, ο κωδικός αριθμός της έγκρισης της Ε.Ε. και η ημερομηνία κατάψυξης και λήξης.

ΜΑΛΑΚΟΣΤΡΑΚΑ (γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια) μπορούν να πωλούνται νωπά ή κατεψυγμένα. Τα νωπά εφόσον είναι ακόμη ζωντανά, έχουν τα εξής γνωρίσματα:

-Αντιδρούν στα ερεθίσματα και κινούν μάτια, κεραίες και τα πόδια
- Η οσμή είναι ευχάριστη (θάλασσα)
- Ο κεφαλοθώρακας είναι ανοιχτόχρωμος χωρίς μαύρες κηλίδες
- Η μεμβράνη του θώρακα είναι τεντωμένη διαφανής και ανθεκτική.
- Η επιφάνεια του σώματος είναι υγρή και
- Οι φρέσκιες γαρίδες όταν τις πιάνουμε στο χέρι γλιστρούν εύκολα μέσα από αυτό.

Για τα κατεψυγμένα ισχύει ότι και στα μαλάκια.

ΤΑΡΑΜΟΠΟΛΤΟΣ: πρέπει να έχει χρώμα ομοιόμορφο, σύσταση μαλθακή και όχι πικρή ή όξινη γεύση.

Οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν τις πληροφορίες που υπάρχουν στις ενδείξεις των τυποποιημένων τροφίμων και την αλλαγή από κάθε συνηθισμένο χαρακτηριστικό των τροφίμων (οσμή - χρώμα - σύσταση κλπ).

Εκτός από τους συνήθεις ελέγχους, ειδικά για το τριήμερο 28/2, 01 και 02/03/2009, κλιμάκια της υπηρεσίας θα διενεργούν συνεχείς ελέγχους στους χώρους διάθεσης των τροφίμων ζωικής προέλευσης αλλά και σε όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής.

Για πληροφορίες, οι καταναλωτές μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα:

Α) ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΤΟΜΕΑ

Αντινομάρχης ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΑΜΑΣΛΗΣ

Τηλέφωνο 2310.915519

Β) Δ/ΝΣΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

ΤΜΗΜΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Τηλ. 2310.478610

Γ) Δ/ΝΣΗ ΚΤΗΝ/ΚΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

ΤΜΗΜΑ ΑΛΙΕΥΜΑΤΩΝ

Τηλ. 2310.478236