Πεμ, 25 Ιουλ 2024
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Δ. Παπαστεργίου: Δοκιμάζουμε ψηφιακά συστήματα έγκαιρης πρόγνωσης για περιπτώσεις πλημμύρας

21/9/2023

Στις καταστροφικές πλημμύρες στην Θεσσαλία αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου σε ραδιοφωνική συνέντευξη στον Real FM,και τον Ν. Χατζηνικολάου, τονίζοντας  ότι, η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Όπως είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση “το αν φταίει κάποιος θα το δει η δικαιοσύνη”.

Ο κ. Παπαστεργίου υπογράμμισε επίσης ότι “η  επόμενη μέρα είναι το δύσκολο και πρέπει να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις για το ποια θα πρέπει να ήταν εκείνα τα έργα τα οποία παρότι δεν θα εκμηδένιζαν τις συνέπειες της νεροποντής αλλά σίγουρα θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Πρέπει να βρούμε λύσεις και για αυτό είμαστε εδώ”.

Όσον αφορά τη συνδρομή της τεχνολογίας στην αντιμετώπιση τέτοιων ακραίων φαινομένων, ο υπουργός επεσήμανε ότι «ένα κομμάτι της λύσης και της επόμενης μέρας είναι η τεχνολογία. Υπάρχουν συστήματα τα οποία δοκιμάζουμε, όπως πρώτον η έγκαιρη πρόγνωση των νερών που κατεβαίνουν. Όμως δεν είναι μόνο οι πλημμύρες αλλά και οι πυρκαγιές, δεν μπορώ να μην σκέφτομαι τους ανθρώπους στον Έβρο. Άρα το δεύτερο σημείο είναι να έχουμε ένα έγκαιρο alert για μια πυρκαγιά που ξεκινά σε ένα απομακρυσμένο σημείο. Η τεχνολογία μας βοηθά με καινούργια συστήματα, με κάμερες, λέιζερ ώστε να μπορέσουμε γρήγορα να διαγνώσουμε μια πιθανή πυρκαγιά σε ένα απομακρυσμένο σημείο».

Τέλος ο κ. Παπαστεργίου πρόσθεσε ότι υπάρχει ακόμη ένα τεχνολογικό «όπλο» στην μάχη των πυρκαγιών που ξεκινούν από ακαθάριστα οικόπεδα. «Τον Απρίλιο έρχεται μια πλατφόρμα που θα βοηθήσει τους δήμους πολύ έγκαιρα να ειδοποιούν με ένα απλό μήνυμα στην θυρίδα του πολίτη στο gov.gr ή με ένα sms να καθαρίσει το οικόπεδό του αλλιώς θα “τρέξει” άμεσα η διαδικασία των προστίμων.

Στο μεταξύ, ο κ. Παπαστεργίου μίλησε και για τις πρωτοβουλίες και ενέργειες του υπουργείου όσον αφορά την ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης. «Αυτή είναι και η μορφή του υπουργείου, οριζόντια δίνει λύσεις σε πολλούς τομείς», τόνισε. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για ψηφιοποίηση όλων των πρακτικών των δικών, την ηλεκτρονική επίδοση των δικαιογράφων. «Σήμερα απασχολούνται εκατοντάδες και χιλιάδες αστυνομικοί σε όλη την χώρα για διαδικασίες οι οποίες μπορούν και θα γίνουν ψηφιακά τους επόμενους μήνες».

Ο υπουργός μίλησε και για το έργο σχετικά με τα ηλεκτρονικά πινάκια σε όλα τα δικαστήρια, αλλά και για απομακρυσμένη εξέταση μαρτύρων η οποία αναμένεται να εφαρμοστεί από τις αρχές του 2024. «Σε συγκεκριμένες αίθουσες δικαστηρίων ή σωφρονιστικών καταστημάτων θα μπορεί πλέον κάποιος μάρτυρας […] να εξετάζεται και έτσι δεν θα έχουμε αναβολές. Γενικά η ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης θα βοηθήσει ώστε οι διαδικασίες να πάνε πιο γρήγορα».

Τέλος, ο υπουργός αναφέρθηκε και στον προσωπικό αριθμό που θα έχει ο κάθε πολίτης χαρακτηρίζοντάς τον ως μια από τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις. «Με τον προσωπικό αριθμό ο οποίος θα στηρίζεται στο ΑΦΜ -με τρία αριθμητικά ψηφία μπροστά- θα απλοποιήσουμε τις συναλλαγές μας το Δημόσιο. Ό,τι πιο απλό, ό,τι πιο ξεκάθαρο» είπε καταλήγοντας ο κ. Παπαστεργίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ