Τετ, 24 Ιουλ 2024
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Βουλή-Νσχ ΥΠΕΣ: : Οι τοποθετήσεις των εισηγητών και αγορητών των κομμάτων

7/4/2023

Με διαφορετικές προσεγγίσεις και εστιάσεις οι τοποθετήσεις επί της Αρχής των εισηγητών και ειδικών αγορητών των κομμάτων στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών «Ρυθμίσεις σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού – Διατάξεις για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα – Λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες επείγουσες διατάξεις» στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

Ο εισηγητής της ΝΔ Στάθης Κωνσταντινίδης, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «αναγκαιότητα» και τόνισε ότι «επιλύει πολλά ζητήματα για τον εκσυγχρονισμό και τη λειτουργία του δημόσιου τομέα». Ο βουλευτής επισήμανε πως «η κυβέρνηση της ΝΔ κλείνει τον κοινοβουλευτικό της κύκλο έχοντας ψηφίσει 400 νομοσχέδια. Και αυτό το νομοθέτημα έρχεται να αποδείξει ότι τα στυλό δεν πέσανε κάτω, από όλα τα υπουργεία, με την ανακοίνωση των εκλογών αλλά εισπράττουν και ακούν τις ανησυχίες των φορέων και των πολιτών». Ο κ. Κωνσταντινίδης επισήμανε πως «η απλή αναλογική μας εξαναγκάζει σε διπλές εκλογές και παρατεταμένη εκλογική διαδικασία τριών μηνών μέχρι να καταλήξει το εκλογικό σώμα». Αναφέρθηκε αναλυτικά στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, που, όπως είπε, «είναι καινοτόμες, αναγκαίες και προασπίζουν το συμφέρον της κοινωνίας και κάνουμε χρήσιμες, λειτουργικές παρεμβάσεις που ρυθμίζουν και βελτιώνουν το νομοθετικό πλαίσιο, διευκολύνοντας μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση «μνημείο κακής νομοθέτησης» τονίζοντας ότι φέρνει «άρον-άρον ένα ακόμα ερανιστικό νομοσχέδιο με ατάκτως ερριμμένες  διατάξεις». Παράλληλα, της απέδωσε σκοπιμότητες προκειμένου, όπως είπε, «να δικαιολογηθεί και να επισκιάσει την τραγωδία στα Τέμπη παρουσιάζοντας δήθεν έργο» ενώ έχει και πλήθος «φωτογραφικές διατάξεις για την εξυπηρέτηση των κομματικών συμφερόντων». Ωστόσο, αναγνώρισε ως «θετική τη διάταξη για τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» τονίζοντας ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, προαναγγέλλοντας ότι το κόμμα του θα καταθέσει δική του τροπολογία.

Ο κ. Χατζηγιαννάκης, σχολιάζοντας την απόσυρση της επίμαχης φράσης του άρθρου 43 του νομοσχεδίου για τις συνταγματικές Ανεξάρτητες Αρχές, σχετικά με γνωστοποιήσεις απόρρητων στοιχείων, την χαρακτήρισε «νομικίστικη και εξυπνακίστικη διάταξη» τονίζοντας ότι «είχε στόχευση να καλύψει το τεράστιο σκάνδαλο των υποκλοπών» και «δείχνει πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου να μην διαλευκανθεί αλλά να κουκουλωθεί άγαρμπα και απεγνωσμένα αυτό το σκάνδαλο και μετά την αποκάλυψη σπεύδετε να το αποσύρετε».

Η ειδική αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη, από την πλευρά της, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «λίγο πριν τις εκλογές προσπάθησε βιαστικά, με απαράδεκτο τρόπο, να εκβιάσει και να απειλήσει τις Ανεξάρτητες Αρχές, στοχοποιώντας ιδιαίτερα την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών». Πρόκειται, είπε η βουλευτής, για «μία εκφοβιστική διάταξη, αλλά ευτυχώς εξαναγκασθήκατε να την αποσύρετε μετά τις σφοδρές αντιδράσεις τόσο των κομμάτων όσο και του νομικού κόσμου».

Σε ό,τι αφορά τις διατάξεις του νομοσχεδίου, η κ. Λιακούλη υποστήριξε ότι «είναι κινούμενη άμμος που δεν ξέρεις που αρχίζει και που καταλήγει» και πρόσθεσε ότι «είναι ολοφάνερο ότι συμπεριλαμβάνει φωτογραφικές διατάξεις που εξυπηρετούν προεκλογικές σκοπιμότητες της ΝΔ».

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα έκανε λόγο «για ένα προεκλογικό συνονθύλευμα με το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει εκκρεμότητες με φωτογραφικές και ρουσφετολογικές διατάξεις, υλοποιώντας αντιλαϊκές πολιτικές και εξυπηρετώντας τα κομματικά της συμφέροντα και τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων». Τόνισε πως «προσαρμόζει τη λειτουργία του κράτους στις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων». Μεταξύ άλλων υπήρξε έντονα επικριτική «για τη διάταξη που αφορά κωλύματα και ασυμβίβαστο για τη συγκρότηση εκλογικών συνδυασμών στους ΟΤΑ, καθώς αντί να λύνει προβλήματα βάζει ένα ακόμα εμπόδιο». Τόνισε ότι «γύρω από τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επιχειρείται με σειρά μεταρρυθμίσεων από όλες τις κυβερνήσεις που ως στόχο είχαν και έχουν την εξειδίκευσή της στην αντιλαϊκή πολιτική». Η κ. Κομνηνάκα διευκρίνισε ότι το κόμμα της δηλώνει «παρών» στη διάταξη με τη παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» καθώς, όπως είπε, αντί να μονιμοποιηθούν με τη μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου, συνεχίζεται το καθεστώς ομηρίας τους.

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας, ανέφερε πως το νομοσχέδιο αυτό «έρχεται στο παρά ένα. Η κυβέρνηση προσπαθεί να εξυπηρετήσει τα κομματικά της συμφέροντα με διάφορες παροχές, προεκλογικά δώρα και υποσχέσεις, προσπαθώντας έτσι να προσελκύσει ψηφοφόρους. Υποστήριξε πως «το νομοσχέδιο αυτό, μόνο φαινομενικά επιλύει προβλήματα προηγούμενων νόμων. Ο πραγματικός σκοπός του είναι να εξυπηρετήσει τα κομματικά συμφέροντα, να ενισχύσει τις πελατειακές σχέσεις και να κάνει προσλήψεις λίγο πριν τις εκλογές». Ο βουλευτής ανέφερε ότι το νομοσχέδιο αυτό «συντηρεί και τροφοδοτεί το επιτελικό κράτος, των δεκάδων Ανεξάρτητων Αρχών και θεσπίζει το ακαταδίωκτο των μελών τους» τονίζοντας πως «εμείς σε αυτή τη λαφυροποίηση του Δημοσίου είμαστε απέναντι. Είμαστε μαζί με τους Έλληνες και θα δώσουμε μάχη για αξιοκρατία και δικαιοσύνη».

Η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ5 Σοφία Σακοράφα, τόνισε ότι «το τελευταίο νομοσχέδιο της κυβέρνησης δεν θα μπορούσε να έχει τίποτα άλλο πέρα από τα αναμενόμενα της νομοθετικής πρακτικής της κυβέρνησης, δηλαδή πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ειρημένα».

Αποτελεί ένα «ακόμα μνημείο πολυνομίας, προχειρότητας και νομοθετικής κοπτοραπτικής, χωρίς αρχή και τέλος». Η βουλευτής είπε πως είναι ένα σχέδιο νόμου «συνονθύλευμα ειδικών διατάξεων και μόνο επί των άρθρων μπορεί να γίνει ουσιαστική συζήτηση». Η κ. Σακοράφα είπε πως «επιφυλασσόμαστε να τοποθετηθούμε σήμερα, ως ελάχιστη έκφραση διαμαρτυρίας για τον απαράδεκτο τρόπο διαχείρισης των κοινοβουλευτικών διαδικασιών και δηλώνουμε ότι καταψηφίζουμε επί της αρχής, όχι γιατί διαφωνούμε με το σύνολο των διατάξεων, αλλά κυρίως γιατί θεωρούμε ότι η Βουλή έχει την υποχρέωση να αποδοκιμάσει την συγκεκριμένη απαράδεκτη τακτική της κυβέρνησης».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φέρνει ένα νομοσχέδιο «σκούπα» με προεκλογική και μόνο στόχευση, ενώ επικρότησε την απόσυρση της εκφοβιστικής διάταξης για το ακαταδίωκτο των Ανεξάρτητων Αρχών, σημειώνοντας ότι «η παραδοχή του λάθους είναι καλύτερη από την οικοδόμηση πάνω στο λάθος».

ΑΠΕ-ΜΠΕ