Πεμ, 25 Ιουλ 2024
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Ανασφάλεια και δυσλειτουργίες στις οικονομικές Υπηρεσίες των Δήμων, επιστολή ΠΟΕ-ΟΤΑ προς Χαρίτση- Χουλιαράκη

9/11/2018

Ομιχλώδες τοπίο” και “ανασφάλεια των εργαζομένων” επικρατεί στις Οικονομικές Υπηρεσίες των Δήμων, όπως γλαφυρά περιγράφει η ΠΟΕ-ΟΤΑ σε Επιστολή (αριθμ. 1121/8.11.2018) που απέστειλε στον Υπουργό Εσωτερικών και τον Αναπλ. Υπουργό Οικονομικών, διεκδικώντας “αποκατάσταση των προβλημάτων που έχουν προκληθεί, υπονομεύοντας το έργο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης”.

Ως αιτίες περιγράφονται ιδίως το αρ.204 του Κλεισθένη1, που κατήργησε το Δήμαρχο από εκκαθαριστή δαπανών και εντολέα πληρωμών, καθώς και το αρ.10 του ν.4337/2015 περί κατάργησης του προληπτικού ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου από 1.1.12019.

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο, σε συνδυασμό με τη δαιδαλώδη γραφειοκρατική πολυνομία, έχουν ως άμεσο επακόλουθο οι πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες που θα επωμιστούν οι εργαζόμενοι των Οικονομικών Υπηρεσιών των ΟΤΑ το επόμενο χρονικό διάστημα να είναι πέρα από κάθε πλαίσιο και όριο διαχείρισης, ευθύνης και εργασιακής απόδοσής τους”, επισημαίνει η ΠΟΕ-ΟΤΑ, διεκδικώντας από τους Υπουργούς, μεταξύ άλλων, άμεση κατάργηση του αρ.204 και διατήρηση σε ισχύ του προληπτικού ελέγχου και μετά την 1.1.2019.

Οι εργαζόμενοι οδηγούνται “σε αδιέξοδο” και οι Υπηρεσίες “σε οριστική διάλυση και εν τέλει στη παύση λειτουργίας τους ανοίγοντας έτσι διάπλατα τις πόρτες στην ιδιωτικοποίηση”,προειδοποιεί η Επιστολή.

 

Υπενθυμίζουμε ότι πρώτος ο AIRETOS είχε παρουσιάσει ανάλυση των αρ.203 έως 207, ήδη από τη στιγμή της κατάθεσης του Κλεισθένη1.  

Στον AIRETOέχετε επανειλημμένως ενημερωθεί για την αυξημένη προσοχή που είναι αναγκαίο να επιδεικνύεται, όχι μόνο από τους εργαζομένους, αλλά και από τους Αιρετούς στην εφαρμογή των εν λόγω διατάξεων και συναφών ανυπόγραφων απαντήσεων που το ΥΠΕΣ αναρτά στην ιστοσελίδατου.

 

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το χάος στις Οικονομικές Υπηρεσίες δεν αναδεικνύεται επιτακτικά ως πρωταγωνιστικό θέμα μόνο από πλευράς εργαζομένων, αλλά και Αιρετών.

Τις διαστάσεις των ανατροπών εξαιτίας των κυβερνητικών ρυθμίσεωνέχει περιγράψει αναλυτικά το “Αυτοδιοικητικό Κίνημα” στην ΚΕΔΕ σε σειρά διαδοχικών παρεμβάσεων του. 

Στην πρόσφατη Συνεδρίαση του ΔΣ, ο Επικεφαλής του “Αυτοδιοικητικού Κινήματος”, Δήμαρχος Αμφιλοχίας, Απ. Κοιμήσης, είχε κρούσει,για μια ακόμη φορά, τον κώδωνα του κινδύνου.“Θα υπενθυμίσω ότι πρέπει ΣΥΝΤΟΜΟΤΑΤΑ να λύσουμε το θέμα των ενταλμάτων και το θέμα της κατάργησης του προληπτικού ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, από 1.1.2019 ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ,  ΤΩΡΑ πρέπει να λυθεί αυτό (...)”, είχε τονίσει ξανά μετ’ εμφάσεως.