Παρ, 26 Απρ 2024
Αρχική  > Κοινωνία - Υγεία - Πολιτισμός - Περιβάλλον

Αμερικανική Γεωργική Σχολή: Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα Εναλλακτικός Τουρισμός

2/2/2021

Μετά από τρία χρόνια, ολοκληρώθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Εναλλακτικός Τουρισμός”, το οποίο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή στο πλαίσιο του Προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά», για να καλύψει την ανάγκη για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποκλειστικά προσανατολισμένο στον εναλλακτικό τουρισμό. Στόχος του ήταν η υποστήριξη και καθοδήγηση νέων που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον κλάδο του εναλλακτικού τουρισμού, είτε ως επιχειρηματίες, είτε ως στελέχη τουριστικών επιχειρήσεων.

Το Πρόγραμμα, το οποίο άρχισε τον Νοέμβριο του 2017, στόχευε να αντιμετωπίσει τις δύο μεγάλες ομάδες ζητημάτων για την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού: την ανάπτυξη του καθεαυτού προϊόντος και τη διάθεσή του στις αγορές του κόσμου. 

Η τεχνογνωσία που διοχετεύτηκε από εξειδικευμένους εκπαιδευτές ήταν επιτυχημένο μίγμα θεωρίας και πρακτικής, ώστε οι απόφοιτοι να είναι έτοιμοι να ανταπεξέλθουν με συνέπεια και στοχευμένες γνώσεις στις επαγγελματικές τους θέσεις συμβάλλοντας στην ανάπτυξη αυτού του είδους τουρισμού. Για τον ίδιο λόγο, στο τέλος κάθε έτους, στους καλύτερους βαθμολογικά εκπαιδευομένους, δόθηκε η ευκαιρία για δίμηνη επιδοτούμενη πρακτική άσκηση σε επιλεγμένες επιχειρήσεις εναλλακτικού τουρισμού σε όλη την Ελλάδα. Η μεγάλη επιτυχία του προγράμματος έγκειται στο γεγονός ότι 34% των αποφοίτων ασχολούνται πλέον επαγγελματικά με αυτό που αγαπούν, πολλοί μάλιστα στις επιχειρήσεις που έκαναν την πρακτική τους, ενώ άλλοι δημιούργησαν συνέργειες μεταξύ τους ιδρύοντας εταιρείες. Τέλος, πολλοί είναι εκείνοι που αποφάσισαν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στον τομέα αυτό σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

Ειδικότερα: Στο πλαίσιο του προγράμματος καταρτιστήκαν 300 νέοι εκ των οποίων πιστοποιήθηκαν 138 ως «Σύμβουλοι Βιώσιμου και Εναλλακτικού Τουρισμού της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής» από τον ΔΙ.ΦΟ.Π..

Εκτός του ότι πουθενά στην Ελλάδα δεν παρέχονταν αυτή η εξειδικευμένη εκπαίδευση, το πρόγραμμα διαφοροποιήθηκε και από το γεγονός ότι οι εκπαιδευόμενοι του κάθε έτους, με την καθοδήγηση 30 εκπαιδευτών και 50 ομιλητών και εξωτερικών συνεργατών από τον χώρο του τουρισμού στον ιδιωτικό και δημόσιο φορέα, σχεδίασαν  και υλοποίησαν πέντε real life project με στόχο τη δημιουργία και διάθεση στην αγορά συνδυαστικών τουριστικών υπηρεσιών και προϊόντων εναλλακτικού τουρισμού. Επίσης, οργάνωσαν δύο επαγγελματικά συνέδρια, συνέγραψαν δύο μελέτες σκοπιμότητας και μία έρευνα για τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Τα αποτελέσματά της παρουσιάστηκαν σε ένα πρωτότυπο οδηγό και σε ένα ντοκιμαντέρ.

Το πρόγραμμα εμπλουτίστηκε με δράσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα ώστε οι εκπαιδευόμενοι να κατανοήσουν τις καλές πρακτικές που διδάχθηκαν στο θεωρητικό μέρος της εκπαίδευσης σχετικά με κάποιες δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού όπως canyoning, rafting, πεζοπορία, αναρρίχηση, κανό, kayak, κατάδυση, γαστρονομικές, και αστικές περιηγήσεις, κ.α. σε περιοχες της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας γενικότερα.

Το πρότζεκτ που σχεδίασαν και υλοποίησαν οι εκπαιδευόμενοι του Βόλου:

 

 Το πρότζεκτ που σχεδίασαν και υλοποίησαν οι εκπαιδευόμενοι των Ιωαννίνων:

 

 

 

Το πρότζεκτ που σχεδίασαν και υλοποίησαν οι εκπαιδευόμενοι της Θεσσαλονίκης:

 

 

Ως επιστέγασμα της εκπαίδευσης -που τα στελέχη του Γραφείου Διαχείρισης Στρατηγικών Έργων της ΑΓΣ ευελπιστούν να επαναλάβουν στο μέλλον- και ανταποκρινόμενοι στη ζήτηση του νεανικού κοινού, δημιούργησαν μια σειρά βίντεο ώστε όσοι ενδιαφέρονται να γνωρίσουν την κεντρική ιδέα και τις ενότητες του Προγράμματος: