Δευ, 29 Απρ 2024
Αρχική  > Το βήμα του Αιρετού

Σμαράγδη Αρβανίτη * : Να αναδειχθεί η Αττική, περιοχή μεγάλης πολιτιστικής αξίας, ως πολιτιστικό κέντρο διεθνούς εμβέλειας

5/10/2023

 

Σμαράγδη Αρβανίτη * Διδάκτωρ Αρχαιολόγος - Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος στον Κεντρικό Τομέα με τον Γιάννη Σγουρό

 

 

 

 

 

 

 

Συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο της Παράταξης «Αττική Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση» γιατί στις 10+1 πρωταρχικές δεσμεύσεις του Γιάννη Σγουρού περιλαμβάνεται και ο Πολιτισμός, τομέας που κατεξοχήν γνωρίζω και μ’ ενδιαφέρει να δραστηριοποιηθώ.

 

 

Ο πολιτισμός ως έννοια χρησιμοποιείται συχνά σε προεκλογικούς σχεδιασμούς δράσεων και ίσως για τους περισσότερους θεωρείται ως δευτερεύουσα ανάγκη ή ακόμα και ως πολυτέλεια. Στην πραγματικότητα ο πολιτισμός διέπει και πρέπει να κυριαρχεί σε όλες τις κοινωνικές σχέσεις και στην καθημερινότητά μας.

Πολιτισμός είναι η ανιδιοτελής προσφορά και ο σεβασμός στον συνάνθρωπο, η καθαρή πόλη, η προστασία του περιβάλλοντος, η φροντίδα των ζώων. Είναι η σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, ο χορός, το τραγούδι, το θέατρο, ο κινηματογράφος, οι εικαστικές τέχνες, η συγγραφή.

 

Είναι η υλική και άϋλη πολιτιστική κληρονομιά μας: τα κτηριακά κατάλοιπα του παρελθόντος, τα μνημεία του λόγου, η παράδοση (από την ενδυμασία έως τη μαγειρική), το δημοτικό τραγούδι και ο χορός.

 

Ο πολιτισμός συνιστά, επιπλέον, ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο ανάπτυξης, το οποίο, αν αξιοποιηθεί με συστηματικό και μεθοδικό τρόπο, μπορεί να αποφέρει πολλαπλά οφέλη.

 

 

Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ένας έντονος και γόνιμος προβληματισμός για την ανάδειξη της ιστορικής ταυτότητας των πόλεων και την τόνωση της εξωστρέφειάς τους, μέσω της αξιοποίησης και προβολής των ιδιαίτερων ιστορικών, παραδοσιακών και γεωλογικών χαρακτηριστικών.

 

 

Υπάρχει ανάγκη ανάπτυξης μορφών τουρισμού που θα σέβονται την  πολιτισμική ταυτότητα, το φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον, ενώ παράλληλα πρέπει να υλοποιηθούν δράσεις για την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς για τουριστικούς σκοπούς, όπως καταγραφή και ψηφιοποίηση των πολιτιστικών μνημείων, χαράξεις πολιτιστικών διαδρομών, διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και καθιέρωση πολιτιστικών θεσμών (Φεστιβάλ, Εκθέσεων κ.α.).

 

 

 

 

Σημαντικό είναι να εστιάσουμε στην τοπική κοινωνία και τον καθοριστικό της ρόλο για τη σύνδεση πολιτισμικής διαχείρισης και βιώσιμης ανάπτυξης.

 

 

Αυτός ακριβώς είναι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να  συνδέσει τον Πολιτισμό, ως προϊόν, πλέον, και ως μοχλό της τοπικής / περιφερειακής ανάπτυξης, με τα Επιμελητήρια και τους διαφόρους συλλόγους και σωματεία που εκπροσωπούν την τοπική κοινωνία. Και να αναπτύξει, στη συνέχεια, δίκτυα μεταξύ Δήμων, πόλεων, φορέων κ.α. για ολοκληρωμένες δράσεις προστασίας – ανάδειξης, αναψυχής – τουρισμού.

 

 

 

Η Περιφέρεια και οι Δήμοι έχουν τη δυνατότητα να κινητοποιήσουν τις συλλογικότητες και να ενισχύσουν τη συμμετοχικότητα των ενδιαφερομένων πολιτών στις αποφάσεις σχεδιασμού. Η Περιφέρεια έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει μελέτες και να αξιοποιήσει προγράμματα για να την διάσωση, συντήρηση και ανάδειξη των μνημείων, να προχωρήσει στη δημιουργία αρχαιολογικών διαδρομών και σύγχρονων υποδομών για τις τέχνες.

 

 

Τα Επιμελητήρια, επίσης, καθώς είναι τα θεσμοθετημένα όργανα της Πολιτείας για να εκπροσωπούν τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, μπορούν να προβούν σε δράσεις για την ενίσχυση και προβολή του τουριστικού προϊόντος, αλλά και να λειτουργήσουν ως σύνδεσμοι μεταξύ των επίσημων κρατικών φορέων πολιτισμού και των τοπικών κοινωνιών, σε δράσεις προβολής, αλλά και πιο ουσιαστικές, όπως συντήρησης και αναστήλωσης.

 

 

 

Αυτό ακριβώς είναι και το αντικείμενο της μεταδιδακτορικής μου έρευνας: «Πολιτικές διαχείρισης, αξιοποίησης και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς από την τοπική κοινωνία· η συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Επιμελητηρίων και των διαφόρων συλλογικοτήτων», ένα θέμα που συνδυάζει τις σπουδές μου, το εργασιακό μου αντικείμενο, τη θέλησή μου για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και στον τόπο μου και την ενασχόλησή μου με τα κοινά.

 

 

Και αυτό επιδιώκω με τη συμμετοχή μου σ’ αυτές τις εκλογές: με τη συνεργασία όλων των συναρμόδιων φορέων, να συμβάλλω ώστε να αναδειχθεί η Αττική, περιοχή μεγάλης πολιτιστικής αξίας, ως  πολιτιστικό κέντρο διεθνούς εμβέλειας.

 

 

 Σμαράγδη Αρβανίτη

 

Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Κεντρικού Τομέα

 

Η Σμαράγδη Ι. Αρβανίτη, με καταγωγή από την Αρκαδία και την Κρήτη, γεννήθηκε και κατοικεί στο Δήμο Ζωγράφου. Δημόσιος υπάλληλος στο Ε.Β.Ε.Α., με γνώση και εμπειρία σε θέματα ανάπτυξης και προώθησης της επιχειρηματικότητας. Διδάκτωρ Αρχαιολόγος, με συμμετοχή σε επιστημονικά Συνέδρια και πλούσια εργογραφία σε θέματα αμιγώς αρχαιολογικά και γενικότερου πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Δραστηριοποιείται με παρεμβάσεις στον τομέα του πολιτισμού μέσω της συμμετοχής στον Τομέα Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, αλλά και σε Δ.Σ εθνοτοπικών και πολιτιστικών συλλόγων.