Κυρ, 20 Ιαν 2019
Αρχική  > Το βήμα του Αιρετού

Γιάννης Φ. Ιωαννίδης, Δικηγόρος, τέως ΓΓ Υπουργείου Εσωτερικών

21/5/2018
Ο “Κλεισθένης” και η Άνοιξη

Φέτος μαζί με το Μάη, έπιασες και τη “Μεταρρύθμιση”.  Για να διαπιστώσεις τελικά ότι δεν ήταν καθόλου τυχαία η χρονική σύμπτωση. Τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν σοβαρές και επίσημες τοποθετήσεις από όλους για όλα όσα επιδιώκεται να γίνουν με αυτό το τερατούργημα που παρουσίασε το Υπουργείο Εσωτερικών. Επειδή όμως κάποιοι υπέστημεν το βασανιστήριο να το επεξεργαστούμε σε λεπτομέρεια, ιδού ένα πρώτο σχόλιο, προϊόν αγανάκτησης, γι’ αυτήν την παρωδία νομοθέτησης που βαφτίζεται “μεταρρύθμιση”.
 
 
Τη “μεταρρύθμιση” που διαφημίζεται επί 3.5 χρόνια, από το 2015, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές έχοντας στο Πρόγραμμά του ότι θα σκίσει τον Καλλικράτη.  Αυτή που άκουγες να εξαγγέλλεται με τόσο πομπώδεις λέξεις, που προμήνυαν κάτι το ριζικό, το ανατρεπτικό, το ανεπανάληπτο. Αυτή για την οποία νομοθετήθηκε Ειδική Επιτροπή (αρ.5 ν.4368/2016), που συνεδρίαζε με ωραίες φωτογραφίες των παρισταμένων, από την οποία τελικά οι προερχόμενοι από τον Α’ βαθμό Αυτοδιοίκησης αποχώρησαν, κάνοντας λόγο για “διάλογο κωφών”.
 
 
Βρέθηκες λοιπόν, επιτέλους, ενώπιόν της.  Για να διαβάσεις στο αρ.203 του ν/σ ότι τώρα θα φτιάξουν πολλές άλλες Επιτροπές, απροσδιορίστου αριθμού, για να κάνουν αυτό που ήταν αντικείμενο της πρώτης Επιτροπής.   “Δ.Ε.ΑΝ.Α.Δ.” θα λέγεται κάθε μία από αυτές και η συνταγή τους επαναλαμβάνεται με τα ίδια συστατικά: καταγραφή και αξιολόγηση αρμοδιοτήτων επιπέδων διοίκησης, εγγύτητα, επικουρικότητα, απλοποίηση, ενοποίηση, όλα τα ωραία και πομπώδη του 2016 άντε πάλι απ’ την αρχή.
 
 
Ο τίτλος του ν/σ πάντως σε προειδοποίησε, δεν είναι και οι 324 σελίδες “μεταρρύθμιση”.   Ο  νομοθέτης, έβαλε και 50 σελίδες άσχετα (σελ. 274–324).  Ακόμη και εκείνο το ν/σ για τους ΦΟΔΣΑ θυμήθηκε, που πηγαινοέρχεται τα τελευταία χρόνια φέρνοντας σε απόγνωση τους αυτοδιοικητικούς.   “Μεταρρύθμιση” λοιπόν ο νομοθέτης ονομάζει μόνο ένα κομμάτι, το Μέρος Α’.
Οπότε πηγαίνεις στο Μέρος Α’, ξεκινάς να το κοιτάς και, πριν καν το διαβάσεις, η μορφή σου θυμίζει κάτι έντονα: εκείνες τις εργασίες μαθητών, που όταν δεν έχουν τι να γράψουν, βάζουν μεγάλα διαστήματα ανάμεσα στις γραμμές και μεγάλα περιθώρια γύρω γύρω. Ο νομοθέτης για να γεμίσει σελίδες χρησιμοποίησε κάθε δυνατότητα κενού που παρέχει το “word”.   Αυτό παρά λίγο δεν θα ήταν κείμενο με περιθώρια, αλλά λευκές σελίδες με κεντραρισμένο στο κέντρο λίγο κείμενο. 
 
 
Προσπερνάς και αυτό -για εμάς τους πρεσβύωπες άλλωστε, παρόμοιες “μεταρρυθμιστικές” πρακτικές είναι πάντα ευπρόσδεκτες- και αρχίζεις να διαβάζεις το «περιεχόμενο».  Τι σου θυμίζει, τι σου θυμίζει…   Μήπως να ανοίξεις τον “Καλλικράτη”, που υποτίθεται ότι θα τον έσκιζαν και θα πρέπει να τον πετάξεις;
Τον ανοίγεις και ξεκινάς να συγκρίνεις λέξη-λέξη.  Περνούν οι σελίδες, περνούν οι ώρες…  Τί διαπιστώνεις λοιπόν ;   Ότι ο νομοθέτης στο “word” ξέρει καλά και το “copy-paste”γιατί έχει αντιγράψει πολυσέλιδα άρθρα του “Καλλικράτη”, βάζοντάς τα μέσα στη “μεταρρύθμιση”, αλλάζοντας μόνο  μια λέξη εδώ, δυο λέξεις εκεί, μισό νομοτεχνικό εδάφιο παραπέρα.
 
Ένα μόνο, ενδεικτικό παράδειγμα:  Η ριζοσπαστική “μεταρρύθμιση” πλέον βαφτίζει τη “Δημοτική Κοινότητα” και την “Τοπική Κοινότητα” απλώς …“Κοινότητα”.  Αντί να νομοθετηθεί σε μισή γραμμή, πχ “όπου στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο αναφέρονται αυτοί οι δύο όροι, πλέον νοείται [σκέτη!] η Κοινότητα”, υπάρχουν ολόκληρες ενότητες στο ν/σ όπου επαναλαμβάνει ατελείωτες σελίδες του “Καλλικράτη” για να αλλάξει απλά τις συγκεκριμένες λέξεις.  
 
 
Αφού λοιπόν έχεις εξαντλήσει τις ώρες, την υπομονή σου, το χαρτί και μελάνι του εκτυπωτή σου άδικα, διαπιστώνεις ότι, από τις 200 επικοινωνιακές σελίδες, μετά βίας να είναι 30 σελίδες οι ουσιαστικές αλλαγές. Από αυτές, σχεδόν όλες “μεταρρυθμίζουν” την εκλογική διαδικασία και ταυτοχρόνως μεμονωμένα σημεία σε διαδικασίες οργάνων Διοίκησης, ώστε αυτά –σε συνδυασμό με το εκλογικό σύστημα-  να καθιστούν πιο ορατά και αναπότρεπτα τα διαλυτικά του αποτελέσματα.
 
 
Πέραν των εκλογικών, τα υπόλοιπα είναι μια λίστα ασύνδετων ρυθμίσεων.   Αγνώστου μάλιστα προελεύσεως και σκοπιμότητας, καθώς δεν πρόκειται περί νομοθέτησης από τη λίστα προτεινόμενων ρυθμίσεων που τα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης έχουν επανειλημμένως προτάξει. Για αυτά τα ευτράπελα, όλοι οι άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενοι, Δήμαρχοι, Περιφερειάρχες, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, υπάλληλοι της Τ.Α. και διάφοροι νομικοί έχασαν ήδη και θα χάσουν άσκοπα τις επόμενες ημέρες ατελείωτες ανθρωποώρες, προκειμένου να προσπαθήσουν να σώσουν τη λειτουργία του θεσμού της τοπικής δημοκρατίας από το ανεύθυνο περιεχόμενο ενός μικροπολιτικού κατασκευάσματος.
 
 
Δεν είναι τυχαίο ότι η “Μεταρρύθμιση” ήρθε μαζί με το Μάη. Ο “Κλεισθένης Νο 1” απέδειξε ότι, όπως κάποιοι έχουν αλλεργία στα λουλούδια της Άνοιξης, άλλοι έχουν βαριάς μορφής αλλεργία και στη Μεταρρύθμιση και στην Αυτοδιοίκηση.