Τετ, 24 Ιουλ 2024
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

ΥΠΕΣ: Απένταξη από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” όσων έργων δεν δημοπρατηθούν έως 9 Φεβρουαρίου

19/1/2024
Τον κίνδυνο να απενταχθούν από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» αντιμετωπίζουν οι δήμοι για έργα που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα έως 30 Ιουνίου 2022 και δεν έχουν ακόμη δημοπρατηθεί, εάν δήμοι δεν προβούν σε δημοπράτησή τους τις 9 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με έγγραφο που έχει αποσταλεί στους δήμους στις 8 Ιανουαρίου από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Εφαρμογής του υπουργείου Εσωτερικών, αναφέρονται τα εξής:

«Αναφορικά με τα έργα Δικαιούχων του Προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” που εντάχθηκαν έως 30/6/2022 και δεν έχουν ακόμα δημοπρατηθεί, καλείσθε να προβείτε άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε τα έργα αυτά να δημοπρατηθούν έως 9/2/2024, ενημερώνοντας αμελλητί την Υπηρεσία μας, ειδάλλως θα απενταχθούν από το Πρόγραμμα».

Να σημειωθεί ότι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης, είχε προειδοποιήσει για αυτήν την εξέλιξη κατά την ομιλία του στην ενημερωτική διημερίδα ΚΕΔΕ – ΕΕΤΑΑ για τους νέους δημάρχους στη Θεσσαλονίκη στις 8 Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα ο κ. Σταυριανουδιάκης είχε προειδοποιήσει ότι για έργα που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» αλλά δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη, το επόμενο διάστημα θα τεθεί χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσής τους, τονίζοντας πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν έργα δεκάδων εκατ. που δεν έχουν ξεκινήσει.

«Εφιστώ την προσοχή ειδικά των νέων δημάρχων αφού ενημερωθούν από τις απερχόμενες δημοτικές αρχές, να επισπεύσουν τις διαδικασίες. Δεν είναι νομίζω θετικό φαινόμενο να έρχεται δήμαρχος να ζητάει παράταση για ένα αθλητικό έργο που έχει ενταχθεί το 2018» είχε πει χαρακτηριστικά.

Ωστόσο η παραπάνω απόφαση έχει προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα κυρίως στις νέες δημοτικές αρχές, καθώς τα περιθώρια πλέον για να προχωρήσουν οι διαδικασίες δημοπράτησης είναι ασφυκτικά και ήδη ζητούν από το υπουργείο Εσωτερικών να δοθεί η ανάλογη παράταση ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να αποφευχθεί η απένταξη έργων ζωτικής σημασίας για πολλούς δήμους. Μέχρι τώρα δεν υπάρξει επίσημη ανακοίνωση- απάντηση από το υπουργείο Εσωτερικών επί του αιτήματος.

localit.gr