Κυρ, 21 Ιουλ 2024
Αρχική  > Δήμοι  > Σέρρες

Χρυσάφης: Χρηματοδοτήσεις 104 εκατ.ευρώ για έργα που αλλάζουν τον Δήμο Σερρών

8/2/2022

Χρηματοδοτήσεις έργων ύψους 49,5 εκατ.ευρώ πέτυχε την τελευταία διετία ο Δήμος Σερρών, ενώ έχει εξασφαλίσει ακόμη 54 εκατ.ευρώ για έργα που θα ενταχθούν σε χρηματοδοτικά προγράμματα τους επόμενους μήνες.

Αυτό ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης κατά την παρουσίαση του απολογισμού πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής για το 2020 στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022 στην αίθουσα Αστέρια του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών.

«Πρόκειται για χρηματοδοτήσεις που ξεπερνούν συνολικά τα 104 εκατ.ευρώ, ένα πρωτοφανές ποσό που φέρνουμε για έργα υποδομής και δράσεις ως αποτέλεσμα της επίπονης και απαιτητικής δουλειάς που έχει γίνει από όλο τον μηχανισμό του Δήμου την τελευταία διετία σε μελέτες και ωριμάνσεις», σημείωσε ο κ.Χρυσάφης. 

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι με τις νέες προτάσεις ύψους 32,6 εκατ.ευρώ που ωρίμασε και υποβάλλει η Δημοτική Αρχή στο πρώτο εξάμηνο, το συνολικό ύψος των χρηματοδοτήσεων ξεπερνά τα 137 εκατ.ευρώ.

«Πετύχαμε πολλά, περισσότερα από όσα είχαμε δεσμευτεί με εργώδη προσπάθεια από τους Αντιδημάρχους, τους συνεργάτες μου και τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες του Δήμου.  

Παρά τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας και τις πρωτοφανείς αντιξοότητες, που σημάδεψαν το πρώτο μισό της θητείας μας, προχωρούμε σταδιακά στη μεταμόρφωση του Δήμου μας σε έναν καθαρό, όμορφο, λειτουργικό και ανθρώπινο Δήμο με αναβαθμισμένες και σύγχρονες υποδομές. Έναν Δήμο που αξίζει κάποιος να ζει», υπογράμμισε ο κ.Χρυσάφης.

 

Ο Δήμαρχος Σερρών παρουσίασε μία σειρά παρεμβάσεων που άλλαξαν την καθημερινότητα των Δημοτών και συγκεκριμένα βελτίωσαν την καθαριότητα, την αισθητική, τη λειτουργικότητα και την ποιότητα ζωής στον Δήμο.

«Προχωρήσαμε σε παρεμβάσεις καλλωπισμού και πρασίνου, στη δημιουργία αρδευτικού δικτύου για τους χώρους πρασίνου καθώς και σε συντηρήσεις και αναπλάσεις των δύο Κοιλάδων της πόλης, των Αγίων Αναργύρων και της Αγίας Βαρβάρας.

Η πόλη μας γέμισε με χρώματα. Οι πλατείες και οι είσοδοι της πόλης, πλατείες σε χωριά, κυκλικοί κόμβοι, παρτέρια και μικρές γωνίες μέσα στον αστικό ιστό μεταμορφώθηκαν.

Εξωραΐσαμε 19 σημεία στην πόλη των Σερρών και 9 σημεία στα χωριά», τόνισε ο κ.Χρυσάφης.

Παράλληλα, όπως είπε, βρίσκεται σε εξέλιξη το πιο εκτεταμένο πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων εδώ και χρόνια, συνολικού μήκους 45 χλμ. αστικού οδικού δικτύου και εκατοντάδες αστικές παρεμβάσεις με άμεσο αποτύπωμα στην καθημερινότητα των πολιτών.

Επιπλέον, η Δημοτική Αρχή ολοκλήρωσε τη μελέτη για την αναβάθμιση του αγροτικού οδικού δικτύου του Δήμου Σερρών, συνολικού μήκους 103 χλμ, εκ των οποίων τα 28 χλμ δημοπρατούνται άμεσα.

Στον τομέα της λειτουργικότητας, ο κ.Χρυσάφης παρουσίασε τις παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν και τα έργα που ξεκινούν για τη δημιουργία ενός έξυπνου Δήμου.

Επιπρόσθετα, έδωσε έμφαση στις δράσεις του Δήμου για την περισυλλογή και διαχείριση των αδέσποτων ζώων που περιορίστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τους δρόμους της πόλης και των χωριών.

Έτσι, ολοκληρώθηκαν 1.080 περισυλλογές αδέσποτων, 1.675 υιοθεσίες, 601 στειρώσεις, 1.392 εμβολιασμοί, ενώ προστέθηκαν 135 Νέα Κλουβιά Φιλοξενίας στο Δημοτικό Κυνοκομείο για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των αδέσποτων.

Ο κ.Χρυσάφης υπογράμμισε ότι η Δημοτική Αρχή υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της απέναντι στους δημότες προχώρησε σε μείωση στην τιμή του νερού κατά 30% στα χωριά και 10% στην πόλη καθώς και σε μειώσεις στα δημοτικά τέλη για τους επαγγελματίες και ειδικές κατηγορίες πληθυσμού.

Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι η Δημοτική Αρχή άπλωσε ένα ισχυρό κοινωνικό δίχτυ προστασίας στους πολίτες που το έχουν ανάγκη.

Έτσι, μεταξύ άλλων λειτούργησαν τρεις νέες δομές Υγείας για την ενίσχυση της πρόληψης και της κοινωνικής προστασίας στον Δήμο Σερρών, που στεγάζονται στο Κληροδότημα Αποστολίδη: Το Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων, το ΚΕΠ Υγείας και τον Συμβουλευτικό Σταθμό Άνοιας

«Προχωρήσαμε σε 54 δράσεις και παρεμβάσεις COVID ύψους άνω των 2,3 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων η κρατική χρηματοδότηση ανήλθε σε 1,72 εκατ.ευρώ.

Διαθέσαμε, δηλαδή, ως Δήμος επιπλέον πόρους ύψους 636.700 ευρώ από ίδια έσοδα για την αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας και τη στήριξη των συνδημοτών μας», επισήμανε ο κ.Χρυσάφης.

Τέλος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ενίσχυση της εξωστρέφειας του Δήμου την τελευταία διετία μέσω της ενίσχυσης της θεσμικής του θέσης, της παραγωγής πολιτιστικού και καλλιτεχνικού έργου και του τουρισμού.

«Συνεχίζουμε με ακόμη μεγαλύτερο πάθος, αποφασιστικότητα και αφοσίωση τον αγώνα για να αλλάξουμε σελίδα στον Δήμο μας, όπως δεσμευτήκαμε απέναντι στους συνδημότες μας.

Σε αυτή την πορεία πιστεύω ότι είμαστε όλοι σύμμαχοι.

Τα καλύτερα είναι μπροστά μας…», κατέληξε ο κ.Χρυσάφης.