Πεμ, 01 Οκτ 2020
Αρχική  > Το βήμα του Αιρετού

Χρήστος Τσιρογιάννης: Το Παραποτάμιο Πάρκο, πόλος έλξης για δημότες και επισκέπτες της Άρτας

29/6/2020

* Συνέντευξη Δημάρχου Αρταίων, Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Κ.Ε.Δ.Ε Χρήστου ΤσιρογιάννηΠρόσφατα ανακοινώσατε ότι πρόκειται να συνταχθεί μελέτη από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου για μία πληθώρα έργων αναβάθμισης του Παραποτάμιου Πάρκου της Άρτας. Μιλήστε μας λίγο για αυτό.


Για πολλές δεκαετίες, η Άρτα είχε γυρισμένη την πλάτη της στο ποτάμι της. Αυτό για το οποίο, άλλες πόλεις θα παρακάλαγαν να έχουν, ήταν για εμάς παραμελημένο και εκτός της ζώσας κοινωνικής, οικονομικής και τουριστικής πραγματικότητας. Και στην προηγούμενη θητεία μας, αλλά και τώρα γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια, να αναδειχθούν οι ομορφιές του και να γίνει πόλος έλξης. Πρώτα απ’ όλα για εμάς τους ίδιους. Πρόκειται πραγματικά για ένα έργο που θα αλλάξει την πραγματικότητα της Άρτας και την καθημερινότητα των κατοίκων της. Πρόθεσή μας είναι να συνταχθεί άμεσα η μελέτη και να προχωρήσουμε στην κατασκευή σημαντικών παρεμβάσεων, προϋπολογισμού 600.000 ευρώ και μάλιστα με δημοτικούς πόρους.
Έτσι όταν ολοκληρωθεί το έργο, οι Αρτινοί αλλά και οι επισκέπτες μας, θα έχουν στην διάθεσή τους γήπεδο beach soccer, γήπεδο beach tennis, γήπεδο beach volley,πίστα skateboard, πίστα ποδηλάτου Pump Track, πάρκο σκύλων, κιόσκια,κ.α. Και φυσικά, έχουν προβλεφθεί αυτόματο πότισμα, βρύσες, περιμετρικός φωτισμός στο νησάκι.


Ωστόσο, οι πολίτες αγωνιούν κυρίως για ζητήματα άμεσης επιβίωσης, ελέω υγειονομικής κρίσης. Τι κινήσεις έχετε προγραμματίσει σε αυτή την κατεύθυνση;Πράγματι, οι επόμενοι μήνες θα είναι ένα στοίχημα επιβίωσης για πολλούς κλάδους της οικονομίας μας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα κληθεί και εδώ να βάλει πλάτη, όπως ακριβώς έκανε και στην πρώτη φάση της υγειονομικής κρίσης.
Εμείς, όλο το προηγούμενο διάστημα προχωρήσαμε σε τηλεδιασκέψεις με όλους τους επαγγελματικούς φορείς της πόλης, προκειμένου να αφουγκραστούμε τις ανάγκες τους και να θέσουμε προτεραιότητες, στον βαθμό πάντα που μας αναλογεί. Έτσι, ήμασταν από τους πρώτους Δήμους που ήδη από τον Μάρτιο προχωρήσαμε σε αποφάσεις που αφορούν απαλλαγές στα δημοτικά τέλη, στα τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων, στα μισθώματα των δημοτικών ακινήτων – με απαλλαγή των επιχειρήσεων που έχουν μισθώσει δημοτικά ακίνητα από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος για όσο διάστημα παραμένουν κλειστές- αλλά και απαλλαγές που αφορούν τα τέλη επί των ακαθάριστων, πλήρη απαλλαγή μισθωμάτων από τα σχολικά κυλικεία, κλπ.
Όμως, δεν μείναμε σε αυτό. Από τις τηλεδιασκέψεις που πραγματοποιήσαμε, προέκυψαν συγκεκριμένα αιτήματα και ανάγκες από τους φορείς, υπομνήματα τα οποία αποστείλαμε στα Υπουργεία. Γιατί είναι σαφές ότι αυτή η μάχη είναι κοινή και πρέπει από κοινού να βοηθήσουμε όλοι.

 

 Ένα χρόνιο πρόβλημα, επίσης, που αντιμετωπίζει η Άρτα είναι το θέμα με το ΞΕΝΙΑ της πόλης. Υπάρχουν εξελίξεις σε αυτό το ζήτημα;


Έχετε απόλυτο δίκιο, ότι πρόκειται για ένα χρόνιο ζήτημα. Είναι το σύγχρονο “Γεφύρι της Άρτας” που την ημέρα το έχτιζαν και το βράδυ γκρεμιζόταν. Την τελευταία δεκαετία περάσαμε από την αδράνεια και την εγκατάλειψη, στην προβληματική απόφαση του ΚΑΣ και στην έλλειψη πολιτικής βούλησης. Τώρα, επιτέλους, έχουμε μπροστά μας έναν ορίζοντα. Η πρόταση της αρχιτεκτονικής μελέτης αξιοποίησης του ΞΕΝΙΑ έχει τεθεί πλέον σε Δημόσια Διαβούλευση.
Είναι στο χέρι μας, αυτή την φορά να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Να δούμε το ζήτημα με ωριμότητα, με ψυχραιμία, χωρίς τις παρωπίδες για το τι θα θέλαμε αλλά για το τι μπορούμε. Και αυτό που μπορούμε είναι πολύ σημαντικό. Μπορούμε να έχουμε ξανά ένα ζωντανό κύτταρο αναφοράς στην πόλη μας και να έχουμε έναν πολυχώρο ανοιχτό, προσβάσιμο σε όλους με πλήρη αξιοποίηση του κτηρίου και του περιβάλλοντος χώρου, ώστε να φιλοξενεί ποικίλες δράσεις πολιτισμού, ψυχαγωγίας, παιδείας και αναψυχής.
Σημειώνω χαρακτηριστικά, ότι σε 3 χρόνια από τώρα, μπορούμε να έχουμε ένα καφέ – εστιατόριο 400 τ.μ που θα αποτελέσει χώρο συνάθροισης των συμπολιτών μας (250) όπως παλιά, μία σύγχρονη Δημοτική Βιβλιοθήκη στο πρότυπο των αντίστοιχων ευρωπαϊκών, ένα σύγχρονο, τελευταίων προδιαγραφών, Δημοτικό Ωδείο, μια αίθουσα εκδηλώσεων υψηλής ακουστικής για μουσικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, εργαστήρια ζωγραφικής, γλυπτικής και παραδοσιακών οργάνων και φυσικά έναν περιβάλλοντα χώρο πολλαπλών χρήσεων με παιδική χαρά και όργανα γυμναστικής.
Ως Δημοτική Αρχή είμαστε αποφασισμένοι να μην χάσουμε αυτή την ευκαιρία και είμαι αισιόδοξος ότι η πλειοψηφία των συμπολιτών μου, όπως θα φανεί και από την Δημόσια Διαβούλευση, θα συμπλεύσουν με αυτή την απόφαση.