Πεμ, 02 Φεβ 2023
Αρχική  > Το βήμα του Αιρετού

Χρήστος Τεντόμας *: Γιατί ξεραίνονται οι μουριές στην Αθήνα

31/8/2022
* Χρήστος Τεντόμας : Αντιδήμαρχος Κλιματικής Αλλαγής και Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων
 
Τον τελευταίο καιρό, αν κάποιος περπατήσει στην Αθήνα, θα αντικρίσει πολλές κατεστραμμένες μουριές σε αρκετά σημεία της πόλης οι οποίες έχουν προσβληθεί από το ξυλοφάγο έντομο «Xylotrechus chinensis» με αποτέλεσμα είτε να ξεραίνονται είτε να πρέπει να κοπούν.
 
 Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Μαργαρίτα Μυτιληναίου, ο  Αντιδήμαρχος Κλιματικής Αλλαγής και Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων, Χρήστος Τεντόμας,  αναφέρθηκε στις προσπάθειες της δημοτικής αρχής και στις δράσεις που έχει αναλάβει για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
 
Εμφανίστηκε αισιόδοξος για την καταπολέμηση αυτού του καταστροφικού «εισβολέα» ο οποίος έχει την ιδιότητα να «καίει» και να  ξεραίνει τους κορμούς και τα κλαδιά των δέντρων, επισημαίνοντας  ότι, πιθανότατα, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, έχει βρεθεί το φάρμακο που θα τον εξουδετερώσει.
 
«Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο και μετά από τη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη με τον Δήμαρχο Αθηναίων, θα ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια στην Αθήνα προκειμένου να μπορέσουμε να σώσουμε τις υπόλοιπες μουριές και να φτάσουμε στο τέλος αυτής της πολύ κακής εικόνας για την πόλη μας», τόνισε.
 
Σύμφωνα με τον κ. Τεντόμα, στην Αθήνα υπάρχουν 25.000 μουριές εκ των οποίων πρόπερσι χάθηκαν περίπου 500 ενώ την περσινή χρονιά,  750 μουριές.

 «Δυστυχώς, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο υπάρχει πολύ μεγάλη εξάπλωση  του συγκεκριμένου σκαθαριού και φοβόμαστε ότι  θα χάσουμε περίπου 1000-1500  μουριές», σημείωσε.
 
 Μάλιστα, όπως εξήγησε, μέχρι στιγμής, η  μέθοδος αντιμετώπισης αυτού του γενικευμένου φαινομένου, είναι να κόβονται και να θάβονται τα προσβεβλημένα δέντρα, καθώς, αν παραμείνουν στο σημείο που βρίσκονται θα αποτελέσουν εστία μετάδοσης για τα γύρω φυτά.