Παρ, 23 Φεβ 2024
Αρχική  > Δήμοι

Χάρης Δούκας: «Να να μην προχωρήσουν τα κυβερνητικά σχέδια για συρρίκνωση και σταδιακή κατάργηση των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων»

7/2/2024
Ο Δήμαρχος Αθηναίων  Χάρης Δούκας συνάντησε αντιπροσωπεία του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας. Ο Πρόεδρος του Σωματείου Ιωάννης Βυθούλκας και ο Αντιπρόεδρος Αλέξανδρος Σταθακιός εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με τις διαρροές που υπάρχουν για το νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, το οποίο ετοιμάζεται να καταθέσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και στο οποίο περιλαμβάνεται η κατάργηση των Κέντρων ως αναγνωρισμένων φορέων πρόληψης κατά των εξαρτήσεων, η σταδιακή συρρίκνωσή τους, η αντικατάστασή τους από μία γραφειοκρατική Διεύθυνση Πρόληψης και Ενημέρωσης και η διακοπή της δημόσιας χρηματοδότησής τους μετά το 2027.

Μετά τη συνάντηση ο Δήμαρχος Αθηναίων δήλωσε: «Στηρίζω απερίφραστα τον αγώνα των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας. Η συμβολή τους στις τοπικές κοινωνίες είναι αδιαμφισβήτητη και η ενίσχυσή τους πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. Είναι σαφής η ανάγκη για τη στελέχωσή των δομών με επαρκές, μόνιμο προσωπικό προκειμένου να μπορούν να ανταπεξέλθουν στο σημαντικό ρόλο που επιτελούν. Η διατήρηση της φιλοσοφίας και του περιεχομένου της πρόληψης είναι ζωτικής σημασίας, έτσι ώστε να υπάρχει το απαραίτητο κοινωνικό «δίκτυ ασφαλείας» ιδιαίτερα για τα παιδιά και τους νέους. Καλούμε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει τα φημολογούμενα σχέδια της για συρρίκνωση και σταδιακή κατάργηση των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας και να καλέσει άμεσα σε διάλογο τους εμπλεκόμενους φορείς. Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν θα δεχθεί άλλη μία προσπάθεια αποδυνάμωσής της».