Κυρ, 01 Αυγ 2021
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Τροπολογία σημαντικών αλλαγών στο “Τρίτσης” – Όλες οι διατάξεις

11/3/2021

Με Τροπολογία που κατατέθηκε χθεςτο απόγευμα, σε Ν/Σ του Υπουργείου Οικονομικών που ψηφίζεται σήμερα, η Κυβέρνηση αλλάζει το αρ.69 του ν.4509/2017, δηλαδή το νομικό πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” (που επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ονομαζόταν “Φιλόδημος Ι”).

Δεδομένου ότι οι αλλαγές ήρθαν με Τροπολογία, στερείται η δυνατότητα να ακουστούν επίσημα μες στη Βουλή οι θέσεις της ΚΕΔΕ για το εάν συμφωνεί, διαφωνεί ή προτείνει κάτι επιπλέον επί του περιεχομένου τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η 3ηφορά που η νυν Κυβέρνηση αλλάζει το συγκεκριμένο άρθρο, καθώς το έχει ήδη ξαναλλάξει με το αρ.44ο της από 30.3.2020 ΠΝΠ και το αρ.22 του ν.4690/2020.

 

Στο νέο πλαίσιο, πρωταγωνιστεί το γεγονός ότι ο Υπουργός θα ορίζει δικούς του εκπροσώπους τόσο στην Επιτροπή Αξιολόγησης (που του εισηγείται τις εντάξεις των έργων) όσο και στην Επιτροπή Παρακολούθησης.  Αυτός θα έχει δηλαδή την πλειοψηφία στις Επιτροπές, με δεδομένο ότι και οι «εμπειρογνώμονες» από τον ίδιο επιλέγονται και ορίζονται.Δείτε πως διαμορφώνεται με την Τροπολογία η σύνθεση της Επιτροπής Αξιολόγησης:

« - 1 Υπάλληλο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης & Εφαρμογής του Υπουργείου Εσωτερικών (ΕΥΔΕ ΥΠΕΣ),

- 2 εκπροσώπους του ΥπουργούΕσωτερικών

- 1 εκπρόσωπο της ΚΕΔΕ,

- 1 εκπρόσωπο της ΕΝΠΕ και

- 2 εμπειρογνώμονεςμε εξειδίκευση στη διαχείριση και εκτέλεση αναπτυξιακών προγραμμάτων. »

 

Ερωτήματα προκαλείη νέα διάταξη της παρ.9, για την Τεχνική Βοήθεια που θα δικαιούται ο «Φορέας Διαχείρισης του Προγράμματος» (βάσει της ΚΥΑ του Απριλίου 2020 Φορέας Διαχείρισης είχε οριστείη Ειδική Υπηρεσία του Υπουργείου).

Εκεί ορίζεται, λοιπόν, ότι «με Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών καθορίζονται(...)οι διαδικασίες δημοσιότηταςπου εφαρμόζονταιγια την ανάθεσηπρομηθειών και υπηρεσιών».

Είναι δυνατόν ένας Υπουργός νααποφασίζειτις «διαδικασίες δημοσιότητας» των αναθέσεων,με άλλα λόγια τι, πως και εάν θα δημοσιεύεται για τις αναθέσεις που θα γίνονται;

 

Επισημαίνεταιότι στην παρ.17 εισάγεται ρύθμιση για τα έργα του “Φιλόδημος Ι” που δεν μεταφέρθηκαν στο “Τρίτσης”.

Κυβερνούν από το 2019, φθάσαμε Μάρτιο 2021 και τώρα θυμήθηκαν να ρυθμίσουν τι θα γίνει με έργα που είχε εντάξει η προηγούμενη Κυβέρνηση;Θα συνεχίσουν, λέει, να χρηματοδοτούνται «από τους πόρους που είχαν δεσμευθεί στο πλαίσιο του καταργηθέντος Προγράμματος “Φιλόδημος Ι”». 

 

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά την Τροπολογία, με όλες τις αλλαγές στο Πρόγραμμα “Τρίτσης” (τέως “Φιλόδημο Ι”) ΕΔΩ

Υπενθυμίζεται πάντως το μείζον για τα δισεκατομμύρια που τάζει η Κυβέρνηση περιοδεύοντας ανά την Ελλάδα εδώ και ένα χρόνο, ότι ακόμα είναι σε συζητήσεις με τηνΕυρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και σύμβαση δεν έχει υπογραφεί.