Σαβ, 29 Ιαν 2022
Αρχική  > Περιφέρειες

Τροπολογία επιχορήγησης Περιφερειών για «εξυγίανση» επιχειρήσεών τους

1/11/2021

Τροπολογία των κ.κ. Αδ. Γεωργιάδη, Χρ. Σταϊκούρα, Κ. Σκρέκα, Στ. Πέτσα και Θ. Σκυλακάκη, με αντικείμενο την «Επιχορήγηση ΟΤΑ Β΄ βαθμού για την εξυγίανση επιχειρήσεών τους» έχει κατατεθεί στη Βουλή, σε Νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων που εισάγεται σήμερα Δευτέρα 1η Νοεμβρίου στην Ολομέλεια της Βουλής.

 

Με το μοναδικό άρθρο της Τροπολογίας θεσπίζεται δυνατότητα οι Περιφέρειες να επιχορηγούνται με 6.000.000 ευρώ (η καθεμιά) από το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ «με σκοπό την εξυγίανση υφιστάμενων επιχειρήσεων οι οποίες λειτουργούν μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ».

Αφορά Επιχειρήσεις όπου οι Περιφέρειες συμμετέχουν στο κεφάλαιό τους με τουλάχιστον 70% και διορίζουν περισσότερο από το ½ των μελών Διοίκησης. Της επιχορήγησης θα προηγείται αίτημα της Περιφέρειας έως 31/12/2021.

Τα χρήματα θα καταβάλλονται «αποκλειστικά για την κάλυψη δανειακών ή άλλων υποχρεώσεων» των εν λόγω Επιχειρήσεων.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις Εκθέσεις που συνοδεύουν την Τροπολογία δεν παρέχεται κανένα στοιχείο – ούτε κατά προσέγγιση - για το πεδίο πρακτικής εφαρμογής της ρύθμισης.

Με απλά λόγια, δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στο πόσες Επιχειρήσεις Περιφερειών αυτή τη στιγμή χρήζουν «εξυγίανσης» και πληρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής.

Από τα κατατεθέντα έγγραφα δεν προκύπτει εάν είναι πολλές σε διαφορετικές Περιφέρειες ή η Τροπολογία αφορά πρόβλημα μίας Περιφέρειας που ενδεχομένως έτσι θα “ξελασπώσει” κάποια υπερχρεωμένη Επιχείρησή της με χρήματα από τον κρατικό π/υ.

 

Επιπλέον, άξιο απορίας είναι πως άραγε προέκυψε το ποσό επιχορήγησης μέχρι έξι εκατομμύρια. 

Γιατί μέχρι 6 και όχι π.χ. μέχρι 5 ή μέχρι 7 ;  

Στις Εκθέσεις της Τροπολογίας οι υπογράφοντες Υπουργοί δεν ασχολήθηκαν με το να τεκμηριώσουν το μέγιστο ποσό.

 

Μπορείτε να δείτε το πλήρες κείμενο της αριθμ. 1115/90/29.10.2021 Τροπολογίας ΕΔΩ

και κατωτέρω το απόσπασμα με το κατατεθέν άρθρο: