Τρι, 23 Απρ 2024
Αρχική  > Δήμοι

Τρεμόπουλος: Η διοίκηση Ζέρβα πίσω από τις 14 βίαιες συλλήψεις πολιτών

16/3/2023
Ηθικό αυτουργό της σύλληψης των 14 πολιτών στην πλατεία της Αρχαίας Αγοράς χαρακτηρίζει τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα ο δημοτικός σύμβουλος της Οικολογίας Αλληλεγγύης Μιχάλης Τρεμόπουλος.

«Η διοίκηση του Δήμου και ο Δήμαρχος -εκτός αν αυτονομείται ο αντιδήμαρχος Πρασίνου κ. Θεοτοκάτος- επέλεξε το "αποφασίζομεν, διατάσσομεν και πατάσσομεν" οποιαδήποτε αντίρρηση υπάρχει» είπε ο Μ. Τρεμόπουλος και ζήτησε από τους δημοτικούς συμβούλους να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους συλληφθέντες και την ομόθυμη καταδίκη της αστυνομικής βίας εφόσον ο Δήμαρχος διαφοροποιήθηκε δημόσια από τη στάση της αστυνομίας. «Είμαστε άνθρωποι των κινημάτων, υπέρ μιας πράσινης πόλης που καταθέτουν την αξιοπρέπειά τους και ζητούν τη συμπαράσταση από το Δημοτικό Συμβούλιο»; είπε ο Μ. Τρεμόπουλος.

Ακολούθως, συστάθηκε τριμελής επιτροπή για τη σύνταξη ενός σχεδίου ψηφίσματος το οποίο διαμορφώθηκε ως εξής: «Το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης καταδικάζει την άσκηση αστυνομικής βίας κατά 14 συμπολιτών μας, μεταξύ των οποίων ο συνάδελφος Δημοτικός Σύμβουλος Μιχάλης Τρεμόπουλος, κατά τη διάρκεια ειρηνικής διαμαρτυρίας ενάντια στην κοπή δένδρων στην πλατεία αρχαίας αγοράς και ζητά την απαλλαγή τους από κάθε κατηγορία. Επιπλέον, εξουσιοδοτεί τον πρόεδρο του ΔΣΘ να παραστεί στη δίκη των 14 πολιτών και να εκφράσει την παραπάνω βούληση του σώματος.»

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Οικολογίας Αλληλεγγύης, «η διοίκηση Ζέρβα όμως αξίωσε να μπει στο ψήφισμα η θέση ότι οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου (για την κοπή των δένδρων) θα πρέπει να γίνονται σεβαστές. Μάλιστα, χρησιμοποίησε το γεγονός ότι 5 από τους 14 συλληφθέντες αρνήθηκαν τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων ως απαράδεκτη, για να απορρίψει συνολικά το ψήφισμα. Επιπλέον, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Π. Λεκάκης καθυστέρησε τη συζήτηση του ψηφίσματος μέχρι τη 1 π.μ., ώστε να αδειάσει η αίθουσα απο τους διαμαρτυρόμενους πολίτες και δημιούργησε τεχνητή ένταση, ώστε να συσπειρώσει την παράταξη της πλειοψηφίας. Στην ονομαστική ψηφοφορία, που ζήτησε η Οικολογία Αλληλεγγύη, 17 Σύμβουλοι ψήφισαν κατά, 7 υπέρ και 2 λευκό. Ο Μ. Τρεμόπουλος αρνήθηκε να ψηφίσει. «Η άρνηση της διοίκησης Ζέρβα να υπάρξει οποιοδήποτε σχέδιο ψηφίσματος αποδεικνύει ότι αυτή είναι που ζήτησε από την αστυνομία και τους διωκτικούς μηχανισμούς να ασκήσουν βία εναντίον των ειρηνικά διαμαρτυρόμενων πολιτών", δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Και επίσης, ότι αυτή καθοδηγεί τις αυταρχικές συμπεριφορές και επιθυμεί την εξάντληση της κατασταλτικής αυστηρότητας απέναντι σε όσους διαφωνούν με τις δενδροκτόνες επιλογές της"».