Κυρ, 26 Ιουν 2022
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Τρεις συμπληρωματικές προτάσεις της ΚΕΔΕ για τις συντάξεις των αιρετών

1/9/2017
Τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις της επί του Σχεδίου Νόμου του υπουργείου Εργασίας το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις για τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κατέθεσε σε υπόμνημα η ΚΕΔΕ, στον πρόεδρο και τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Με αφορμή την κατάθεση του υπομνήματος και τις ρυθμίσεις που προβλέπονται για τους αιρετούς ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ζήτησε «δίκαιη και ισότιμη αντιμετώπιση των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού με το υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό της χώρας» καθώς όπως υπογράμμισε «οι αιρετοί δεν είναι πολιτικό προσωπικό β’ κατηγορίας. Πρόκειται για συμπολίτες μας με σημαντικό αυτοδιοικητικό έργο και προσφορά στις τοπικές κοινωνίες».

Με το υπόμνημά που κατέθεσε η ΚΕΔΕ προτείνει τρεις επιπλέον διατάξεις – τροποποιήσεις ισχυουσών για συνταξιοδοτικά θέματα των αιρετών.

Ειδικότερα η ΚΕΔΕ, , ζητά:

Για επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ πρώην δημάρχων: Να εξακολουθούν να έχουν επικουρική ασφάλιση και εφ’ άπαξ παροχές οι πρώην Δήμαρχοι που υποχρεωτικά είχαν ασφαλιστεί στο τέως ΤΑΔΚΥ, το οποίο στη συνέχεια μετεξελίχθηκε στο ΕΤΕΑ. Επίσης να μην επιστρέφουν πίσω στο ΕΤΕΑ καταβληθείσες σε αυτούς συντάξεις και εφάπαξ βοηθήματα.

Για εξαγορά θητείας πρώην προέδρων Κοινοτήτων: Να εφαρμοσθούν και στην περίπτωση Δημάρχων, οι διατάξεις της παρ. 3 του α. 20 Ν. 3232/2004, προκειμένου να έχουν το δικαίωμα εξαγοράς της θητείας τους ως πρώην Πρόεδροι Κοινοτήτων, ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής τους στην υποχρεωτική ασφάλιση του Ταμείου Υπηρεσίαν Δημάρχου, έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα θεμελίωσης και λήψης εφ’ άπαξ και συντάξεως. Επίσης να μην επιστρέφονται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά εφάπαξ που έλαβαν τέως Δήμαρχοι που εξαγόρασαν χρόνο προς συμπλήρωση της 8ετίας ως Δήμαρχοι.

Για συνταξιούχους –αιρετούς: Να μην αναστέλλεται, για όσο διάστημα διαρκεί η θητεία τους, η καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων στους εν ενεργεία αιρετούς οι οποίοι είναι συνταξιούχοι. Συγκεκριμένα προτείνεται η παντελής εξαίρεση των συνταξιούχων- αιρετών από τις διατάξεις του άρθρου 20 του Ν.4387 του 2016.

Να υλοποιούνται τα προγράμματα ανοιχτής κοινωνικής φροντίδας καθώς και κλειστής περίθαλψης για την προστασία των υπερηλίκων, είτε από τους Δήμους, είτε από τις επιχειρήσεις των ΟΤΑ Α’ βαθμού,είτε από τα νομικά πρόσωπα.

πηγή