Δευ, 22 Ιουλ 2024
Αρχική  > Περιφέρειες

Τοποθέτηση Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου στο 12ο Regional Growth Conference στη Πάτρα

31/5/2024

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου  Κωνσταντίνος Μουτζούρης συμμετείχε ως επίσημος ομιλητής στο 12ο Regional Growth Conference, στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Πάτρα.

 

Ο Περιφερειάρχης τοποθετήθηκε χτες στην συνεδρία με θέμα «Περιφερειακή ανάπτυξη: Κλειδί για εθνική ευημερία και ευρωπαϊκή συνοχή», με ομιλητές τους Αθανάσιο Μπαλέρμπα, Γενικό Γραμματέα Εσωτερικών και Οργάνωσης του Υπουργείου Εσωτερικών, Αλέξανδρο Καχριμάνη, Περιφερειάρχη Ηπείρου, Δημήτριο Κουρέτα, Περιφερειάρχη Θεσσαλίας,  Δημήτρη Πτωχό, Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Θεόδωρο Λουλούδη, Εκδότη της εφημερίδας «Πελοπόννησος» και συντονιστή δημοσιογράφο τον Βαγγέλη Γιακουμή.

 

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Περιφέρειες, όπως στην ταύτιση που υπάρχει μεταξύ Κυβέρνησης και Αποκεντρωμένης Διοίκησης σε επίπεδο Περιφέρειας, η οποία αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα και σημείωσε με έμφαση τα ζητήματα της υποστελέχωσης και γραφειοκρατίας τα οποία δυσχεραίνουν την ωρίμανση μελετών και κατά συνέπεια παραγωγής έργου.

 

Ο κ. Μουτζούρης έκανε αναφορά στην Βίζα για τους Τούρκους επισκέπτες, ένα μέτρο που όπως είπε αύξησε σε μεγάλο βαθμό την επισκεψιμότητα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Ο Περιφερειάρχης σημείωσε  πως ήταν ένα αίτημα της Περιφέρειας προς την σημερινή κυβέρνηση η οποία το υλοποίησε και την ευχαρίστησε.

 

Τέλος ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στους αυξημένους κατά 45% πόρους του νέου ΕΣΠΑ προς την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τους οποίους καλείται η σημερινή Περιφερειακή Αρχή να αξιοποιήσει.

 

Αναλυτικά η τοποθέτηση του:

«Ευχαριστώ για την πρόσκληση και χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ. Εγώ θα πω επιγραμματικά κάποια πράγματα γιατί δεν μπορούν να πάνε οι περιφέρειες τόσο καλά όσο θα μπορούσαν. Είναι ένας θεσμός ο οποίος έχει  δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια κατά απομίμηση ευρωπαϊκών χωρών και κυρίως της Γαλλίας και θα μπορούσε να πάει καλύτερα. Το κράτος έκανε περιφέρειες για να δοθεί αποκεντρωμένη διοίκηση στη χώρα αλλά παράλληλα  έγιναν και Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Εκεί μπορεί να καταφύγει ο καθένας που νομίζει ότι μία απόφαση της Περιφέρειας δεν είναι σύννομη. Οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις είναι όργανο της εκάστοτε κυβέρνησης, σήμερα είναι η ΝΔ, πριν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, προηγουμένως το ΠΑΣΟΚ. Οι διορισμένοι  επικεφαλής των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων όταν έχουν να κρίνουν κάποια απόφαση η οποία είναι υπό αμφισβήτηση θα πάνε με τη γραμμή της κυβερνήσεως . 

Δεύτερο σημείο γιατί δεν μπορούν οι Περιφέρειες  να πάνε  τόσο καλά όσο θα μπορούσαν είναι η υποστελέχωση των υπηρεσιών. Και  πώς να μην είναι με τους μισθούς που υπάρχουν. Για παράδειγμα ένας μηχανικός θα πάει στη Λήμνο για να πω ένα νησί της περιφέρειας μας με τους μισθούς που υπάρχουν δεν είναι δυνατόν. Αποτέλεσμα της υποστελέχωσης η μακρόχρονη ωρίμανση μελετών αφού οι  μελέτες και τα έργα δεν ωριμάζουν.

Το τρίτο σημείο είναι η γραφειοκρατία. Έχει επιδεινωθεί στα 5 χρόνια που είμαι περιφερειάρχης και όποια κυβέρνηση ασχοληθεί με την απλούστευση των διαδικασιών θα προσθέσει αρκετές μονάδες στο ΑΕΠ της χώρας.

Να πω και μερικά καλά. Προσφάτως η κυβέρνηση ικανοποίησε το αίτημα μας και χορήγησε την Βίζα Express για τους Τούρκους επισκέπτες σε δέκα νησιά μεταξύ των οποίων είναι στο Βόρειο Αιγαίο. Αυτό το μέτρο για το οποίο ευχαριστούμε την κυβέρνηση, απογείωσε τα νησιά μας. Θα πω ένα παράδειγμα. Το προηγούμενο σαββατοκύριακο στην Λέσβο υπήρχαν 6.000 εξ Ανατολών επισκέπτες οι οποίο με μέσο όρο που υπολογίζουμε ότι είναι 500 με 600 ευρώ η κατανάλωση τους, είναι 3 εκατομμύρια σε  ένα νησί. Επίσης η αύξηση κατά 45% των διατιθέμενων πόρων οικονομικών πόρων από το ΕΣΠΑ. Η κυβέρνηση και η Ευρώπη έκαναν το καθήκον τους τώρα είναι  στα χέρια τα δικά μας είναι τα χέρια τα δικά μου να τα καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε τους πόρους  αυτούς. Αν δεν τα καταφέρουμε θα φταίμε και εμείς».