Σαβ, 20 Απρ 2024
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Το Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο εφαρμόζεται πλέον στην πράξη στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας

6/8/2020

Το Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο είναι μετεξέλιξη/ανάπτυξη αποτελέσματος ερευνητικού έργου  με τίτλο : «Σύστημα Αυτοματοποιημένης Πιστοποιημένης Κατάθεσης & Έκδοσης Εγγράφων» που υποστηρίχθηκε από τη ΓΓΕΤ στο πλαίσιο Συγχρηματοδοτούμενου Προγράμματος (ΠΑΒΕΤ)  στο Επιχειρησιακό  Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα», ΕΣΠΑ 2007-2013.

Το ερευνητικό έργο  υλοποιήθηκε από την εταιρία Unixfor, μια αμιγώς Ελληνική εταιρία που δραστηριοποιείται τα τελευταία 40 χρόνια στην έρευνα, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση αυτοματοποιημένων λύσεων self-service, με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχουν εταιρίες στους πελάτες τους.

Στόχος του Ηλεκτρονικού Πρωτοκόλλου είναι η απλοποίηση της γραφειοκρατικής διαδικασίας πρωτοκόλλησης εγγράφων και  η διευκόλυνση της επαφής του πολίτη με τη δημόσια διοίκηση.

Το Ηλεκτρονικό Πρωτόκολλο λειτουργεί με απλό τρόπο: ο πολίτης εισάγει στην ειδική υποδοχή το έγγραφο που επιθυμεί να πρωτοκολληθεί, επιλέγει την υπηρεσία στην οποία απευθύνεται και ακολούθως λαμβάνει άμεσα αποδεικτικό πρωτοκόλλησης , αποφεύγοντας διαδικασίες που συνήθως κοστίζουν σε χρόνο.

Επιπλέον στην εποχή της κοινωνικής αποστασιοποίησης λόγω της πανδημίας, η έρευνα που παράγει καινοτόμα αποτελέσματα, αποδεικνύεται καθοριστικής σημασίας για την απρόσκοπτη και ασφαλή λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Η έναρξη λειτουργίας του Ηλεκτρονικού Πρωτοκόλλου έγινε σήμερα Παρασκευή, 17/07/2020, παρουσία του Γενικού Γραμματέα, Αθανάσιου Κυριαζή, της Γενικής Δ/ντριας Ψηφιακής Πολιτικής & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Κωνσταντίνας Δεληγιώργη, καθώς και του διευθυντή πωλήσεων, Βασίλη Θεοδωρόπουλου και συνεργατών του, από την πλευρά της Unixfor.

Ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, καθηγητής κ. Α. Κυριαζής εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ένα ερευνητικό πρόγραμμα που στηρίχθηκε από τη ΓΓΕΤ, φθάνει σε αυτό το στάδιο, γίνεται δηλαδή, πλέον εμπορικό προϊόν, αποδεικνύοντας ότι το ελληνικό ερευνητικό δυναμικό μπορεί να δώσει στην αγορά υψηλής ποιότητας καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες. Τόνισε εξάλλου ότι η εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Πρωτοκόλλου μπορεί να διαχυθεί σε υπηρεσίες που έρχονται σε άμεση επαφή με τους πολίτες για να διευκολύνει την καθημερινότητα του πολίτη και να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της διοίκησης. Ο κ. Κυριαζής ανέφερε τέλος ότι η ΓΓΕΤ βρίσκεται στην αιχμή της έρευνας και της καινοτομίας και στηρίζει διαχρονικά το ερευνητικό δυναμικό στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αποτελώντας την πλέον απτή απόδειξη για το πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι η συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.