Σαβ, 02 Ιουλ 2022
Αρχική  > Κοινωνία - Υγεία - Πολιτισμός - Περιβάλλον

Το Δημοτικό Θέατρο ΟΛΥΜΠΙΑ κερδίζει ξανά την «καρδιά» των Αθηναίων

22/3/2022

Με την αριστουργηματική όπερα του Μότσαρτ «Ιδομενέας, Βασιλιάς της Κρήτης», το Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» υποδέχεται τη μεγαλύτερη λυρική παραγωγή του Δήμου Αθηναίων για τη φετινή περίοδο. Το έργο θα ανεβεί σε τέσσερις παραστάσεις, δίνοντας τη δυνατότητα στο αθηναϊκό κοινό να παρακολουθήσει μία  σπουδαία μουσική παραγωγή, στην «καρδιά» της πρωτεύουσας.

 

Το θρυλικό έργο που έκανε πρεμιέρα το 1781 στο Cuvilliés Theatre του Μονάχου και γράφτηκε από τον Wolfgang Amadeus Mozart σε ηλικία 25 ετών, έρχεται μέσω του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) να «απογειώσει» το πρόγραμμα του Ολύμπια και να προστεθεί σε μία σειρά από νέες, εμβληματικές παραγωγές που συνδέονται με τη νέα εποχή του Δημοτικού Θεάτρου.

 

Η επαναλειτουργία του πανέμορφου κτιρίου της οδού Ακαδημίας, φέρνει εδώ και λίγους μήνες τους Αθηναίους ακόμη πιο κοντά σε πολιτιστικά θεάματα υψηλής ποιότητας. Είναι ενδεικτικό ότι από τον περασμένο Οκτώβριο -όταν το Θέατρο άνοιξε ξανά τις πόρτες του- μέχρι και σήμερα, παρά τις αντίξοες συνθήκες που έχει προκαλέσει η πανδημία, περισσότεροι από 12.000 θεατές έχουν παρακολουθήσει 19 παραστάσεις μουσικοθεατρικού περιεχομένου στο ιστορικό δημοτικό θέατρο της πόλης, που αποτελεί και το καλλιτεχνικό «σπίτι» των ενεργών και δραστήριων Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων.

 

«Το θέατρο-κόσμημα της οδού Ακαδημίας, κατακτά και πάλι τις καρδιές των Αθηναίων, με παραγωγές υψηλών προδιαγραφών. Ο «Ιδομενέας» αποτελεί τυπικό παράδειγμα της «νέας εποχής» στην οποία έχει περάσει το Δημοτικό Θέατρο Ολύμπια. Οι καλλιτεχνικές επιλογές είναι αντάξιες της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του ιστορικού κτιρίου και συμβαδίζουν όχι μόνο με τον παλμό της εποχής, αλλά και με την προσπάθειά μας ως δημοτική αρχή, να προσφέρουμε σε όλους τους Αθηναίους θεάματα υψηλής ποιότητας που προάγουν τον πολιτισμό. Στόχος μας, εξαρχής, ήταν το Δημοτικό Θέατρο της πόλης να γεμίσει με φως τη ζωή των Αθηναίων. Το πετυχαίνουμε και συνεχίζουμε», αναφέρει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

 

Ο πολυσυλλεκτικός προγραμματισμός του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Θεάτρου, Ολιβιέ Ντεκότ, περιλαμβάνει λυρικές παραγωγές, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, μουσικές συναυλίες, αλλά και εντυπωσιακές συμπράξεις με καλλιτέχνες διεθνούς φήμης. Η όπερα «Ιδομενέας» αποτελεί «σταθμό» στον διετή προγραμματισμό με ελληνικά έργα ή έργα ελληνικής θεματολογίας.

 

Το έργο «ανεβαίνει» στο Ολύμπια στις 26, 28, 30 Μαρτίου και 1η Απριλίου με τη σύμπραξη της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ και της Χορωδίας του Δήμου Αθηναίων. Τη μουσική διεύθυνση και σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Γιώργος Πέτρου, από τους πλέον αναγνωρισμένους -διεθνώς- Έλληνες καλλιτέχνες.

 

Στην παράσταση συμμετέχει μία εξαιρετική ομάδα μουσικών καλλιτεχνών: Ο Πολωνός τενόρος Krystian Adam στον ομώνυμο ρόλο και οι σπουδαίοι Έλληνες λυρικοί τραγουδιστές Μαίρη-Ελεν Νέζη, Μυρσίνη Μαργαρίτη, Μυρτώ Παπαθανασίου και Βασίλης Καβάγιας στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.