Δευ, 23 Μαϊ 2022
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Τι θα συζητήσουν σήμερα οι Αιρετοί στην ΚΕΔΕ

29/8/2019

Συνεδριάζει σήμερα Πέμπτη 29 Αυγούστου στις 11:00 το Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, τρεις ημέρες πριν την εγκατάσταση των νέων Δημοτικών Αρχών που ξεκινά την Κυριακή1η Σεπτεμβρίου σε όλη τη Χώρα.

 

Στην ημερήσια διάταξη πρωταγωνιστεί το σχέδιο προεδρικού διατάγματος που αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο ανάδειξης της νέας ηγεσίας της ΚΕΔΕ και των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων, όπως αποκλειστικά παρουσίασε πρώτος ο AIRETOS

Το ΔΣ καλείται να διατυπώσει γνώμη επί του περιεχομένου του, όπως έχει ζητήσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, ώστε εν συνεχεία να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία έκδοσης του π.δ., αφού ληφθεί και η απαραίτητη γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Όπως είναι αναμενόμενο, εισερχόμενοι πλέον και επίσημα στη νέα δημοτική περίοδο, οι επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις για τα ανώταταθεσμικάόργανα της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης θα συγκεντρώνουν όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των Αιρετών το επόμενο διάστημα.

 

Κατά τα λοιπά, τη σημερινή συνεδρίαση θα απασχολήσουν τρέχοντα αυτοδιοικητικά ζητήματα, θεσμικής και δημοσιονομικής φύσης, και εσωτερικά λειτουργικά θέματα της ΚΕΔΕ.

Για παράδειγμα, η διατύπωση γνώμης επί του σχεδίου Υπουργικής Απόφασης, που έχει σταλεί από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών προς την ΚΕΔΕ και πρόκειται να εκδοθεί κατ’ εξουσιοδότηση της παρ.8 του αρ.266 του ν.3852/2010, όπως έχει τροποποιηθεί από το αρ.39 του ν.4483/2017.  Πρόκειται, δηλαδή, για τη διάταξη που ορίζει ότι στις Κοινότητες συνιστάται πάγια προκαταβολή σε βάρος του σχετικού κωδικού αριθμού του προϋπολογισμού του οικείου Δήμου. Με Απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, μετά από γνώμη της ΚΕΔΕ, καθορίζονται ανά Κοινότητα, οι δαπάνες που καλύπτονται από την πάγια προκαταβολή, καθώς και το ύψος αυτής με βάση τον πληθυσμό.