Τετ, 24 Ιουλ 2024
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Τέλος ταφής: Αφαίμαξη 129 εκ. ευρώ από τα ταμεία των δήμων – Έπεται συνέχεια τον Οκτώβριο του 2024

19/12/2023

Ανακοινώθηκαν από το ΥΠΕΣ τα οφειλόμενα ποσά ανά δήμο

Ποσό ύψους 129 εκ. ευρώ, που προοριζόταν για τις λειτουργικές δαπάνες του τρέχοντος και του επόμενου έτους, αφαιρείται άμεσα από τα ταμεία των δήμων προκειμένου να αποδώσουν το τέλος ταφής για το έτος 2022 και το α΄ εξάμηνο του 2023 στο Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ).

Ειδικότερα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Θ. Λιβάνιου εγκρίθηκε η επιχορήγηση του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης με 129.141.872 ευρώ «για την εξόφληση του οφειλόμενου ποσού των Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού για το τέλος ταφής του έτους 2022 και για το τέλος ταφής α΄ εξαμήνου έτους 2023». 

Το οφειλόμενο ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε δήμο καθορίστηκε σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Από το συνολικό ποσό, τα 80.504.270 ευρώ που καταβάλλονται στον ΕΟΑΝ, αντιστοιχούν στο τέλος ταφής του έτους 2022 και θα παρακρατηθούν το 2024 από την τακτική επιχορήγηση των δήμων σε μηνιαίες δόσεις. Το υπόλοιπο ποσό ήτοι 48.637.602 ευρώ, που αντιστοιχεί στο πρώτο εξάμηνο του 2023, παρακρατήθηκε από την έκτακτη  επιχορήγηση των δήμων έτους 2023, ύψους 125 εκ. ευρώ, η οποία προοριζόταν για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών, του αυξημένου ενεργειακού κόστους και  λοιπών γενικών δαπανών τους  ή την υλοποίηση έργων και επενδυτικών τους δραστηριοτήτων.

Ωστόσο η οικονομική αφαίμαξη των δήμων δεν σταματά εδώ, καθώς οι δήμοι τον Οκτώβριο του 2024 θα κληθούν να αποδώσουν το τέλος ταφής του δεύτερου εξαμήνου του 2023 συν του πρώτου εξαμήνου του 2024. Δηλαδή οι δήμοι καλούνται να καταβάλλουν εντός του 2024 περί τα  240 εκ. ευρώ για την αναδρομική καταβολή του τέλους ταφής των απορριμμάτων των ετών 2022, 2023 και του πρώτου εξαμήνου του 2024. Το ποσό θα καταβληθεί από το υπουργείο Εσωτερικών αλλά θα γίνει αυτόματη παρακράτηση εντός του έτους από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των δήμων, τινάζοντας στον αέρα τους προϋπολογισμούς τους. Στην ουσία εξανεμίζεται η προβλεπόμενη αύξηση κατά 200 εκ. ευρώ το 2024 της τακτικής επιχορήγησης των δήμων, ενώ το υπόλοιπο ποσό ύψους 30 εκ. ευρώ θα κληθούν να το πληρώσουν οι δήμοι από τα ανταποδοτικά τους έσοδα.

Η ΚΕΔΕ θα στραφεί δικαστικά για τη μη νόμιμη επιβολή του τέλους ταφής

 Η καταβολή του τέλους ταφής απορριμμάτων έχει προκαλέσει την αντίδραση σύσσωμης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χαρακτηρίζοντας το μέτρο άδικο και για τους δήμους και τους δημότες ενώ η ΚΕΔΕ έχει ανακοινώσει πως θα προσφύγει άμεσα το ΣτΕ για τη μη νόμιμη επιβολή του τέλους ταφής.

Μάλιστα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λ. Κυρίζογλου πρόσφατα είχε δηλώσει ότι «δεν είναι δυνατόν να καλούνται οι δήμοι και οι δημότες να πληρώσουν την έλλειψη των απαραίτητων υποδομών για τη φιλική προς το περιβάλλον διαχείριση των απορριμμάτων, ο σχεδιασμός και υλοποίηση των οποίων αποτελεί ευθύνη του Κεντρικού Κράτους».

Παράλληλα προανήγγειλε ότι η ΚΕΔΕ θα προσφύγει δικαστικά, «διότι θεωρούμε πως είναι μη νόμιμη η επιβολή του τέλους ταφής, διότι δεν έχουν οι δήμοι την ευθύνη που δεν προχώρησε η ανακύκλωση».

(Η κατανομή του οφειλόμενου ποσού ανά δήμο εδώ).