Δευ, 23 Μαϊ 2022
Αρχική  > Προσλήψεις - Εργασιακά

Τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους Δήμους σε χαμηλές θερμοκρασίες και παγετό

26/1/2022

Οδηγίες-συστάσεις αναφορικά με τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους ΟΤΑ στις χαμηλές θερμοκρασίες και τον παγετό, δημοσίευσε η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Πρόκειται για αναλυτικό κείμενο με τους κανόνες Υγείας και Ασφάλειας που απαιτούνται για τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει αναφορές για:

τα συμπτώματα που πρέπει να κινητοποιήσουν τον εργαζόμενο σε εξωτερικό χώρο, τα προειδοποιητικά σημάδια υποθερμίας, τις πρώτες βοήθειες σε υποθερμία, τα συμπτώματα από κρυοπαγήματα, τις πρώτες βοήθειες σε κρυοπαγήματα, την προετοιμασία για την εργασία και τα οργανωτικά μέτρα.

 

Είναι σημαντικό να αποφεύγεται η εργασία ενός μόνου εργαζομένου στο κρύο, ώστε ο ένας να παρακολουθεί τον άλλον για την περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων υποθερμίας ή κρυοπαγημάτων.

Οι εργαζόμενοι σε εργασίες εκχιονισμού (και χειρωνακτικές εργασίες με φτυάρια) και καθαρισμού δρόμων από πάγο, πρέπει να εργάζονται κατά ομάδες και υπό επιτήρηση, να μην ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, να τους παρέχεται ο κατάλληλος εξοπλισμός προστασίας από το ψύχος, κατάλληλα γάντια εργασίας, σκούφος, αδιάβροχο πανωφόρι, κασκόλ και αντιολισθητικά υποδήματα ασφαλείας (δείτε σχετική εικόνα).

Η αναλυτική εξειδίκευση των τεχνικών και οργανωτικών μέτρων που πρέπει κατά περίπτωση να λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της καταπόνησης των εργαζομένων λόγω ψύχους, έντονης χιονόπτωσης και παγετού γίνεται με τη συμβουλή του Τεχνικού Ασφαλείας και του Γιατρού Εργασίας, σε συνεργασία με τα αρμόδια Τμήματα και τη Διοίκηση του Δήμου.

Τονίζεται η αναγκαιότητα του συντονισμού μεταξύ εργαζομένων (Επιτροπή Υ.Α.Ε., Δ.Σ. Εργαζομένων), Δημοτικής Αρχής, αρμοδίων Υπηρεσιών και Ιατρού Εργασίας καθώς και Τεχνικού Ασφαλείας για αποτελεσματικό και ασφαλές σχέδιο αντιμετώπισης.

Επισημαίνεται ιδιαίτερα η αποφυγή κάθε συγχρωτισμού πολλών εργαζομένων και ειδικά σε κακώς αεριζόμενους χώρους (λόγω της προσπάθειας αποφυγής του ψύχους), η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένη μετάδοση και διασπορά της covid-19 μεταξύ του προσωπικού.

 

Αναλυτικότερα, μπορείτε ολόκληρο το κείμενο της ΠΟΕ-ΟΤΑ εδώ