Τετ, 24 Ιουλ 2024
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Τα 4χρονα σε εκατοντάδες λυόμενα; Συνέχεια Γαβρόγλου στην Απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου

21/12/2018

« Εντός του Ιανουαρίου τα συναρμόδια Υπουργεία (Εσωτερικών, Υποδομών και Παιδείας) θα καταθέσουν ολοκληρωμένο σχεδιασμό αντιμετώπισης του συνόλου των αναγκών στη σχολική στέγη για τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση στο σύνολο της Χώρας (περίπου 650 νέες αίθουσες Νηπιαγωγείου) ».

Αυτό αναφέρει κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα ο Υπουργός Παιδείας για τις Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου της 19ης Δεκεμβρίου.

 

Η ανησυχία, λοιπόν, εντείνεται, δεδομένου ότι ο αριθμός 650 έρχεται να “κουμπώσει” ακριβώς με τον αριθμό της καταγγελίας του “Σωματείου Εργαζομένων στις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.” περί σχεδίου εγκατάστασης εκατοντάδων νηπιαγωγείων σε λυόμενες αίθουσες σε όλη τη Χώρα.

- “το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με 200 νηπιαγωγεία και θα ακολουθήσουν άλλα 400 τουλάχιστον”,διαβάζαμε στην καταγγελία,

- “650 νέες αίθουσες νηπιαγωγείου” διαβάζουμε στο κείμενο Γαβρόγλου.

 

Επιπλέον, η αναφορά του Υπουργού πως “εντός του Ιανουαρίου” θα είναι έτοιμος ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός για το σύνολο της Χώρας, ταιριάζει και αυτή με την καταγγελία ότι στις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. ότι “επιστρατεύτηκαν οι εργαζόμενοι μέσα στις γιορτές”.

 

Θεωρώντας αδιανόητη την πιθανότητα να σχεδιάζει η Κυβέρνηση τη γενίκευση της εφαρμογής σε όλη τη Χώρα της υποχρεωτικής φοίτησης των 4χρονων σε νηπιαγωγεία (και όχι στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς), βάζοντας υποχρεωτικά τα παιδάκια σε λυόμενεςαίθουσες, θα αναμένουμε τον Ιανουάριο το σχεδιασμό που προανήγγειλε ο Υπουργός.

Προς το παρόν, μπορείτε να θυμηθείτε ΕΔΩ τι αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο, κατόπιν Εισήγησης του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και τι καταγγέλλει για τις λυόμενες αίθουσες το “Σωματείο Εργαζομένων στις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.”.

 

Ακολουθεί ολόκληρη η Ενότητα από το κείμενο για τις Αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, που δημοσίευσε ο Υπουργός Παιδείας:

« (...) 2. ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΔΙΧΡΟΝΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

H θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης ή αλλιώς η θεσμοθέτηση του δικαιώματος πρόσβασης όλων των παιδιών 4-6 ετών στο δημόσιο νηπιαγωγείο, αποτελεί πολιτική απόφαση στήριξης και ενίσχυσης τόσο της δημόσιας εκπαίδευσης όσο και του εισοδήματος της οικογένειας.

Η δέσμευση θέσεων στους παιδικούς σταθμούς από παιδιά ηλικίας 4-5 ετών τα οποία παρέμεναν εκτός εκπαιδευτικού συστήματος και ο συνακόλουθος αποκλεισμός μικρότερων παιδιών 0-4 ετών από τις δομές αγωγής και φροντίδας, δημιούργησε ένα φαύλο κύκλο αποκλεισμών.  Η υποχρεωτική φοίτηση των προνηπίων (ηλικίας 4-5 ετών) στο νηπιαγωγείο απελευθερώνει θέσεις στους παιδικούς σταθμούς για τα μικρότερα παιδιά και κυρίως τα βρέφη που, κατά κανόνα, αποκλείονται από τις δομές κοινωνικής πρόνοιας και φροντίδας  λόγω έλλειψης θέσεων.

Ως προς την υλοποίηση της θεσμοθέτησης της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, εντός τριετίας 2018-21, τα συναρμόδια υπουργεία  (Εσωτερικών, Υποδομών και  Παιδείας) θα καταθέσουν, εντός του Ιανουαρίου,  ολοκληρωμένο σχεδιασμό αντιμετώπισης του συνόλου των αναγκών στη σχολική στέγη για τη Δίχρονη Προσχολική Εκπαίδευση στο σύνολο της χώρας (περίπου 650 νέες αίθουσες Νηπιαγωγείου).»