Τρι, 16 Ιουλ 2024
Αρχική  > Κοινωνία - Πολιτισμός - Περιβάλλον

Συνεργασία Δήμου Φυλής με το Εθνικό Αστεροσκοπείο με στόχο τη δημιουργία ανθεκτικών πόλεων στην κλιματική αλλαγή

21/6/2024

Στο ευρωπαϊκό έργο ReMED-Μεσογειακές Πόλεις Ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή συμμετέχει ο Δήμος Φυλής, σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο.

Το έργο θα ξεκινήσει μέσα στο 2024, θα έχει διάρκεια 3 χρόνια και θα συμμετέχουν συνολικά εννέα (9) οργανισμοί και δήμοι από 5 Ευρωπαϊκές χώρες (Μάλτα, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία).

Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που έχει ως στόχο, την προώθηση του σχεδιασμού της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και την πρόληψη του κινδύνου καταστροφών, με στόχο τη δημιουργία πόλεων ανθεκτικών στην κλιματική αλλαγή.

Όπως ανέφερε ο Κωνσταντίνος Μπαλαράς, Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός και Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου, στη διάρκεια της 1ης Συνάντηση της Συμβουλευτικής Επιτροπής του έργου, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18-06-2024, στο Δημαρχείο Φυλής, «καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής επιταχύνονται - συμπεριλαμβανομένων των όλο και πιο ακραίων καιρικών φαινομένων - είναι επιτακτική η ανάγκη να γίνουν προσπάθειες περιορισμού τους και ταυτόχρονα προσαρμογής στις αλλαγές σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο». Πρόσθεσε ότι  Το ReMED αναπτύσσει καινοτόμα και ελεύθερα προσβάσιμα εργαλεία για την αξιολόγηση του κλιματικού κινδύνου σε κλίμακα κτιρίου και αστικών περιοχών, με στόχο την προώθηση του βέλτιστου σχεδιασμού και εξεύρεση λύσεων για τη προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, περιορισμό των επιπτώσεων και την πρόληψη καταστροφών, βελτιώνοντας την ανθεκτικότητα των Μεσογειακών πόλεων. Αναφέρθηκε, επίσης με πολύ κολακευτικά λόγια σε προηγούμενη συνεργασία του Εθνικού Αστεροσκοπείου με το Δήμο Φυλής στο πλαίσιο του προγράμματος CESBA MED. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αποστροφή της ομιλίας του ότι οι ανθεκτικές πόλεις θα αποτελούν ζητούμενο, ακόμα και αν επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας, καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον θα εξακολουθήσουν να επικρατούν για αρκετά ακόμα χρόνια.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς εξήρε τη συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο. «Δουλέψαμε μαζί στο πρόγραμμα CESBA MED μέσω μιας περιοχής του κέντρου των Άνω Λιοσίων που χρησιμοποιήθηκε ως χώρος μελέτης για τη δημιουργία υπολογιστικών εργαλείων για την περιβαλλοντική αξιολόγηση κτιρίων και γειτονιών. Με το ίδιο πνεύμα συνεργασίας θα δουλέψουμε και τώρα, γιατί ο Δήμος Φυλής επιδιώκει τις συνέργειες σε περιβαλλοντικά ζητήματα και μάλιστα με εταίρους μεγάλου επιστημονικού κύρους, όπως το Εθνικό Αστεροσκοπείο», τόνισε χαρακτηριστικά.

 Στη συνάντηση τοποθετήθηκαν και οι Γιώργος Αλεξιάδης, Διευθύνων Σύμβουλος  της HyperCo και η Πόπη Δρούτσα Μ. Sc. Φυσικός Περιβάλλοντος, Ειδική Τεχνική Επιστήμονας του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Αειφόρου Ανάπτυξης (IERSD) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Παρευρέθηκαν επίσης Αντιδήμαρχοι, αναπλ. Δήμαρχοι, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι και υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου Φυλής.