Κυρ, 01 Αυγ 2021
Αρχική  > Δήμοι

Στον αέρα η εκλογή Προέδρων στις Κοινότητες άνω των 300 κατοίκων

3/6/2021
Το απόλυτο –νομικό και πολιτικό- χάος επικρατεί αναφορικά με τον τρόπο εκλογής των Προέδρων των Συμβουλίων Κοινοτήτων άνω των 300 κατοίκων.
Το Νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες, ως γνωστόν, δεν ρυθμίζει καθόλου το ζήτημα. 
- Έχει το άρθρο 29, για το πως εκλέγεται το Συμβούλιο στις Κοινότητες άνω των 300 κατοίκων.
- Έχει το άρθρο 30, για το πως εκλέγεται ο Πρόεδρος στις Κοινότητες έως 300 κατοίκους.
Αλλά για το πως εκλέγεται  ο Πρόεδρος Συμβουλίου Κοινότητας άνω των 300 κατοίκων, “άκρα του τάφου σιωπή στον κάμπο βασιλεύει” που έγραψε ο ποιητής...
 
Στον AIRETOS.GR όλες αυτές τις ημέρες έχουμε δεχθεί ά-π-ε-ι-ρ-α ερωτήματα αυτοδιοικητικών. 
Επιλέξαμε να μην αναλύσουμε το θέμα πριν ολοκληρωθεί η ψηφοφορία, θεωρώντας αυτονόητο ότι ο Υπουργός, Μάκης Βορίδης (δεδομένου ότι ο ίδιος είναι νομικός) στις συνεδριάσεις της Επιτροπής της Βουλής θα έβλεπε το οφθαλμοφανές νομικό σφάλμα, και θα το ρύθμιζε.
Άλλωστε, του το είχε εγγράφως επισημάνει (όσο πιο κομψά γινόταν, καθώς ανήκουν στο ίδιο κόμμα) η γαλάζια ηγεσία της ΚΕΔΕ, όταν στο Υπόμνημα που εγγράφως κατέθεσε στη Βουλή στην ακρόαση Φορέων την 24η Μαΐου έγραψε: 
« Στο αρ.29 του παρόντος Ν/Σ προβλέπεται η εκλογή Συμβούλων Δημοτικών Κοινοτήτων του επιτυχόντος Συνδυασμού αλλά ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ. Θα ΠΡΕΠΕΙ να υπάρξει ΣΑΦΗΣ ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ του τρόπου εκλογής του Πρόεδρου για την οποία η ΚΕΔΕ προτείνει να εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς υποψήφιος του πλειοψηφούντος συνδυασμού.  »
Αξίζει μάλιστα να τονίσουμε ότι το θέμα εντόπισε άμεσα το Κίνημα Αλλαγής. Η Ειδική Αγορήτρια επί του Ν/Σ, Ευαγγελία Λιακούλη,  ήδη από την  1η συνεδρίαση της Επιτροπής, το ανέδειξε. 
 
Η Κυβέρνηση αδιαφόρησε και δεν το ρύθμισε. Οι Βουλευτές της Ν.Δ. το ψήφισαν έτσι.
Ο Στέλιος Πέτσας μάλιστα, είχε διακόψει την Ειδική Αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής, παραπέμποντας (με μπόλικη δόση ειρωνείας) στον Καλλικράτη ! 
Αμέσως μετά, στην ομιλία του στο πέρας της 1ης συνεδρίασης είχε δηλώσει « Ειδικά, δε, για όσα είπε η Ειδική Αγορήτρια του ΚΙΝΑΛ, θέλω να παραπέμψω στο άρθρο 79 του ν.3852/2010, στο οποίο αναφέρεται ρητά ότι πρόεδρος του συμβουλίου της κοινότητας άνω των 300 κατοίκων ορίζεται o σύμβουλος του πρώτου κατά σειρά συνδυασμού που έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης μεταξύ των υποψηφίων του συνδυασμού του και σε περίπτωση ισοψηφία αυτός που είναι γραμμένος πρώτος στην απόφαση επικύρωσης της εκλογής από το αρμόδιο πρωτοδικείο. Αυτό ΦΥΣΙΚΑ  ΙΣΧΥΕΙ, όπως ΙΣΧΥΣΕ και ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ » !
 
Ας περάσουμε λοιπόν στην ουσία, με πολύ απλά λόγια:
Ίσχυσε « όλα τα προηγούμενα χρόνια » αυτό που δήλωσε ο Αναπληρωτής στη Βουλή ; 
Μπορεί να εφαρμοστεί τώρα πια το αρ.79 του ν.3852/2010, όπως είπε ; 
Τελικά πως θα βγει ο Πρόεδρος το 2023 ;
 
Η παρ.1 του αρ.79 του ν.3852/2010 δεν ισχύει σήμερα όπως την είχε ο Καλλικράτης πριν μια δεκαετία. 
Η παρ.1 του αρ.79 έχει διαδοχικά αντικατασταθεί με:
- το αρ.80 του Κλεισθένη (ν.4555/2018) επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ,
- το αρ.67 του ν.4604/2019 επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ,
- το αρ.5 του ν.4623/2019 επί Κυβέρνησης ΝΔ, 
- το αρ.10 του ν.4625/2019 επί Κυβέρνησης ΝΔ.
 
Τι όριζε αρχικά η παρ.1 του αρ.79 στον Καλλικράτη ; 
Αυτό: « Την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου, της έναρξης της δημοτικής περιόδου και την πρώτη Κυριακή του μηνός Φεβρουαρίου του τρίτου έτους αυτής, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ συνέρχεται, ύστερα από Πρόσκληση του Συμβούλου του επιτυχόντος Συνδυασμού, που έχει εκλεγεί με τις περισσότερες ψήφους και σε περίπτωση ισοψηφίας εκείνου που είναι γραμμένος πρώτος κατά σειρά στην Απόφαση του Δικαστηρίου και ΕΚΛΕΓΕΙ ΜΕ ΦΑΝΕΡΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ και τον αντιπρόεδρό του. »
Τι ορίζει η παρ.1 του αρ.79, μετά και την τελευταία αντικατάστασή της από τη ΝΔ το 2019 ; 
Αυτό: « Πρόεδρος του Συμβουλίου της Κοινότητας άνω των 300 κατοίκων ΟΡΙΖΕΤΑΙ ο Σύμβουλος ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΚΑΤΑ ΣΕΙΡΑ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ που έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης μεταξύ των υποψηφίων του Συνδυασμού του και σε περίπτωση ισοψηφίας, αυτός που είναι γραμμένος πρώτος στην απόφαση επικύρωσης της εκλογής από το αρμόδιο Πρωτοδικείο. » 
 
Έχει κάποια σχέση το εκλέγεται από το Συμβούλιο, με το ορίζεται; 
Καμία. Βόρειος με Νότιος Πόλος η απόσταση.
 
Αυτό που διάβασε ο Πέτσας « ίσχυσε όλα τα προηγούμενα χρόνια » ;
Όχι! Μόνο μία και μοναδική φορά, όταν –αφού είχαν προηγηθεί οι εκλογές τον Μάιο του 2019– ήρθε η ΝΔ τον Αύγουστο του 2019 και το νομοθέτησε.
 
Επί της ουσίας: Μπορεί τώρα πια να εφαρμοστεί η παρ.1 του αρ.79 του ν.3852/2010, όπως ισχύει μετά τις τόσες διαδοχικές αντικαταστάσεις ;
Προφανώς όχι, όπως και πρωτοετής φοιτητής Νομικής καταλαβαίνει:
Από το 2018 με την αντικατάσταση του Κλεισθένη και έπειτα, όλοι οι διαδοχικοί νομοθέτες ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, όταν έγραφαν τον όρο «Συνδυασμός» στην παρ.1 του αρ.79 του ν.3852/2010, εννοούσαν τον Κοινοτικό Συνδυασμό. Υπήρχε 3η κάλπη. Κατέβαιναν για τα κοινοτικά αξιώματα ξεχωριστοί Κοινοτικοί Συνδυασμοί, διακριτά ψηφοδέλτια, άλλο τοπίο.
Από χθες που ψηφίστηκε το νέο εκλογικό σύστημα, καταργήθηκε η 3η κάλπη και απαγορεύτηκαν οι ανεξάρτητοι Κοινοτικοί Συνδυασμοί. 
Ένας όρος μέσα σε ισχύοντα νόμο, για να αποκτήσει άλλο περιεχόμενο, πρέπει αυτό να νομοθετηθεί ρητά.  Έπρεπε στο χθεσινό Ν/Σ να έχουν προσθέσει διάταξη, που να λέει ρητά πως όπου στην ισχύουσα νομοθεσία αναφέρεται ο όρος “Συνδυασμός” αναφορικά με την εκλογή των Αρχών των Κοινοτήτων, νοείται εφεξής ο Συνδυασμός του αρ.15 του παρόντος.
Το έκαναν ; Όχι.
Ψήφισαν άλλο τρόπο εκλογής του Προέδρου στις Κοινότητες άνω των 300 κατοίκων ; Όχι.
 
Τέλος, ακόμα και εάν υποθετικά η παρ.1 του αρ.79 του ν.3852/2010 με κάποιο μαγικό τρόπο (γιατί με νομικό τρόπο αποκλείεται) μπορούσε ακόμα να εφαρμοστεί:
Μετά τις αντικαταστάσεις της ΝΔ το 2019, όταν η παρ.1 του αρ.79 λέει Πρόεδρος «ΟΡΙΖΕΤΑΙ ο Σύμβουλος ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΚΑΤΑ ΣΕΙΡΑ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ που έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης μεταξύ των υποψηφίων του Συνδυασμού του», δεν εννοεί του 1ου Συνδυασμού στο Δήμο (δηλ. του νικητή Δημάρχου).  
Εννοεί του 1ου Συνδυασμού στην Κοινότητα.
Αυτό δεν το ερμηνεύουμε εμείς. 
Το έχει υπογράψει από κοινού το τέως δίδυμο Θεοδωρικάκου – Λιβάνιου στην αριθμ. 59846/21.08.2019 Εγκύκλιο, βλ. εδώ   σελίδα 6, στην 3η σειρά της Ενότητας 3.1: 
« O πρόεδρος του συμβουλίου κοινότητας άνω των 300 κατοίκων, δεν εκλέγεται μεταξύ των μελών του οικείου συμβουλίου αλλά είναι ο σύμβουλος ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ σε εκλογική δύναμη ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ, ο οποίος έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης, σύμφωνα με την απόφαση επικύρωσης της εκλογής από το αρμόδιο πρωτοδικείο », με την αντίστοιχη υποσημείωση ρητώς να αναφέρει την παρ.1 του αρ.79.