Σαβ, 30 Σεπ 2023
Αρχική  > Το βήμα του Αιρετού

Σπύρος Βρεττός: Ποιος θα μας διαβεβαιώσει ότι είναι ασφαλής ο Προαστιακός Αττικής;

7/3/2023

Συγκλονισμένοι όλοι μας παρακολουθούμε όσα έπονται του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, μιας παγίδας θανάτου που στήθηκε από αλλεπάλληλα ανθρώπινα λάθη και ολιγωρίες ενός ολόκληρου συστήματος, μέρος του οποίου ήταν και ο μοιραίος σταθμάρχης.

Κατόπιν εορτής μαθαίνουμε για συστήματα ασφαλείας που αγοράστηκαν και δεν τοποθετήθηκαν, για την τηλεματική που δεν υπάρχει, για χειρόγραφες διαδικασίες και ανύπαρκτους ελέγχους, για εξοντωτικά δρομολόγια και κομματικές προσλήψεις κ.α.

Ανάμεσα σε όσα βγαίνουν στην επιφάνεια είναι και η καταγγελία ότι δεν υπάρχει σύστημα σηματοδότησης στο κομμάτι «Δουκίσσης Πλακεντίας – Αεροδρόμιο» του Προαστιακού, γεγονός που προκάλεσε κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα.

Μαζί λοιπόν με τα μυριάδες προβλήματα ποιότητας και εξυπηρέτησης που έχει ο Προαστιακός, θα πρέπει πλέον να προσθέσουμε και εκείνο της ασφάλειας που κακώς θεωρούσαμε ως δεδομένη, όπως αποδεικνύεται.

Παρά τα προβλήματα που προκαλούνται από την απεργία του Προαστιακού, οι κινητοποιήσεις που γίνονται με αίτημα την ασφάλεια της κυκλοφορίας είναι επιβεβλημένες.
Για το πλέον πυκνό από πλευράς κυκλοφορίας σιδηροδρομικό δίκτυο, εκείνο της Αττικής, που εξυπηρετεί τους χιλιάδες επιβάτες του Προαστιακού αλλά και σημαντικό φορτίο εμπορικών δρομολογίων, κάποιος πρέπει να επιβεβαιώσει την ασφάλεια του.

Το Υπουργείο Μεταφορών, η ΡΑΕ, ο ΟΣΕ και η Hellenic Train οφείλουν να συνεννοηθούν μεταξύ τους και να πιστοποιήσουν ότι οι καθημερινές μας μετακινήσεις δεν βρίσκονται στο έλεος της τύχης.

Αυτή η διαβεβαίωση δεν μπορεί να περιμένει τις εκλογές, είναι από τα στοιχειώδη πράγματα που πρέπει να γίνουν άμεσα. Από τις εκλογές περιμένουμε ισχυρές και πειστικές δεσμεύσεις ότι ο σιδηρόδρομος θα αλλάξει ριζικά μέσα στην επόμενη τετραετία.
Τα λάθη γίνονται διαχρονικά και εντέλει επικίνδυνα όταν μια κυβέρνηση δεν κάνει καλά τη δουλειά της, όπως είναι και η περίπτωση της απερχόμενης κυβέρνησης της Ν.Δ.

 * Ο Σπύρος Βρεττός είναι  υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, στην Ανατολική Αττική. Γεννήθηκε στις Αχαρνές Αττικής το 1974, κάτοχος Διπλώματος και Διδακτορικού από τη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Η/Υ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π). Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και είναι μέλος της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ.