Πεμ, 09 Φεβ 2023
Αρχική  > Το βήμα του Αιρετού

Σπύρος Βρεττός*: Να προστατευθεί από ιστορικές και πολιτικές οχλήσεις το δημόσιο κτήμα Τατοΐου

19/1/2023
Με αφορμή την κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου εκδηλώθηκαν«εν υπνώσει» διαθέσεις και συμπεριφορές που θα έπρεπε να μας προβληματίσουν, σε ό,τι αφορά την μελλοντική διαχείριση του κτήματος Τατοΐου το οποίο αποκτήθηκε και πρόκειται να ανακατασκευαστεί με χρήματα του Ελληνικού δημοσίου.

Είναι σωστό να προσεγγίζουμε τη λειτουργία του κτήματος και των κτιρίων της μοναρχίας έχοντας ως υπόδειγμα χώρες στις οποίες ο απολιθωμένος θεσμός της Βασιλείας έχει κοινωνική αποδοχή ως Lifestyle, ή τουλάχιστον δεν προκαλεί διχασμό με την ιστορική του διαδρομή;

Τι θα εμποδίσει την επανάληψη ψηφοθηρικών «υποκλίσεων» από μερίδα του πολιτικού κόσμου της χώρας, με σκοπό τον εκλογικό προσεταιρισμό κάποιων συμπολιτών μας που διατηρούν , για τους όποιους λόγους, κατάλοιπα συμπάθειας προς την τέως βασιλική οικογένεια;

Το κτήμα Τατοΐου στη νέα του μορφή μετά την ολοκλήρωση των έργων οφείλει να απευθύνεται σε όλους τους επισκέπτες, Έλληνες και αλλοδαπούς, παρέχοντας υπηρεσίες αναψυχής, άθλησης και πολιτισμού χωρίς ίχνος πολιτικής εμπλοκής ή ιστορικού αναθεωρητισμού.

Κάτι τέτοιο μπορεί βεβαίως να διασφαλιστεί, προϋποθέτει όμως αλλαγές στο μοντέλο διαχείρισης που προωθεί η απερχόμενη κυβέρνηση. Χρειάζεται ξεκάθαρη κρατική δικαιοδοσία, λελογισμένη εμπλοκή ιδιωτών-συλλόγων και δημιουργική συμμετοχή των Δήμων με τους οποίους γειτνιάζει το κτήμα.

Υπάρχουν οι δυνατότητες για την δημιουργία ενός αξιόλογου πόλου τουριστικής έλξης στη Βόρειο – Ανατολική Αττική, ανοιχτού στους πολίτες, με σεβασμό στην ιστορία της Ελληνικής Δημοκρατίας,αλλά και στις ανάγκες του φυσικού περιβάλλοντος το οποίο επλήγη βαριά από τις πυρκαγιές του 2021. Ας μην αφήσουμε αντανακλαστικά του παρελθόντος και αστοχίες να σκοτεινιάσουν αυτή την αισιόδοξη προοπτική.

* Ο Σπύρος Βρεττός γεννήθηκε στις Αχαρνές Αττικής το 1974, κάτοχος Διπλώματος και Διδακτορικού από τη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Η/Υ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π). Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και είναι μέλος της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ.