Δευ, 09 Δεκ 2024
Αρχική  > Το βήμα του Αιρετού

Σίμος Δανιηλίδης στο airetos gr: Να σταματήσει τώρα ο οικονομικός, θεσμικός και λειτουργικός στραγγαλισμός των ΟΤΑ

5/11/2024

* O Σίμος Δανιηλίδης είναι δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ



Το επικείμενο συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Ρόδο (7-9 /11) θεωρείται κρίσιμο για την ίδια την υπόσταση των ΟΤΑ αφού τίποτε δεν γίνεται με άδεια ταμεία. Ο οικονομικός, θεσμικός και λειτουργικός στραγγαλισμός των ΟΤΑ βαθαίνει καθημερινά με τη συνεχή απόκλιση από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την συνεχή παραβίαση της Συνταγματικής πρόβλεψης και του νόμου 3852 για την αποκέντρωση των ΟΤΑ και τη χρηματοδότηση των δήμων.

 

Ο αποδεκατισμός κρίσιμων υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης λόγω των συνταξιοδοτήσεων και της κινητικότητας επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι ΟΤΑ με την από 17ετίας απαγόρευση των προσλήψεων. Αυτό το μέτρο έχει οδηγήσει σε αδυναμία νόμιμης λειτουργίας κρίσιμων υπηρεσιών των δήμων όπως οι Πολεοδομίας, Αδειοδότησης Ελέγχου ή και Σφράγισης καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, παιδικών χαρών, βρεφικών και παιδικών σταθμών, αθλητικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων με καθημερινό κίνδυνο τραγικών δυστυχημάτων.

 

Τη λειτουργία των δήμων δυσχεραίνει ανεπανόρθωτα η συνεχής μεταφορά σε αυτούς αρμοδιοτήτων και ευθυνών (με παραβίαση του άρθρου 102 του Συντάγματος) χωρίς την προβλεπόμενη χρηματοδότηση.

 

Καθημερινό φαινόμενο αποτελούν πλέον οι κυβερνητικές αυθαιρεσίες σε βάρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης χωρίς καμία ενημέρωση των αιρετών ή διαβούλευση με τα θεσμικά όργανα που τους εκπροσωπούν (ΚΕΔΕ, ΠΕΔ).

 

Η χρεωκοπία έχει χτυπήσει την πόρτα των δήμων εξαιτίας της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους, του Covid 19 που δοκίμασε την Τοπική Αυτοδιοίκηση τα προηγούμενα χρόνια αλλά και λόγω των αυξημένων τιμολογίων δηλαδή της ακρίβειας.

Η αδυναμία καταβολής μισθών και εργοδοτικών εισφορών εξαιτίας του δυσβάστακτου μισθολογικού κόστους που επιβαρύνεται και από τις αυξήσεις που μονομερώς έχει αποφασίσει η κυβέρνηση και βαραίνει τα ταμεία των δήμων, είναι μία ακόμη θλιβερή πραγματικότητα.
Αδυναμία υπάρχει εκ μέρους των ΟΤΑ και στη λειτουργία των ανταποδοτικών υπηρεσιών (καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός) παρά τις τεράστιες αυξήσεις στις οποίες προχώρησαν οι περισσότεροι δήμοι της τάξης του 30-40%. Το επόμενο διάστημα είναι αναγκαία και επιβεβλημένη για τους περισσότερους ΟΤΑ και νέα αύξηση ανταποδοτικών τελών εξαιτίας του τέλους Ταφής και της αύξησης των εισφορών στον ΦΟΔΣΑ καθώς και της αύξησης του μισθολογικού και ενεργειακού κόστους (καύσιμα).

 

Οι κοινωνικοπρονοιακές δομές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που διέσωσαν την κοινωνία και υπερασπίστηκαν την συνοχή του κοινωνικού ιστού την περίοδο των μνημονίων οδηγήθηκαν σωρηδόν σε συρρίκνωση και κλείσιμο εξαιτίας της οικονομικής και λειτουργικής αδυναμίας των δήμων να υποστηρίξουν τη λειτουργία τους.

 

Σημαντικές εκτάσεις κυρίως στα αστικά συγκροτήματα οι οποίες με βάση τον γενικό πολεοδομικό σχεδιασμό (ΓΠΣ) και τα διατάγματα Ρυμοτομίας προορίζονταν για κοινόχρηστη και κοινωφελή χρήση οδηγούνται σε αποχαρακτηρισμό και οικοδόμηση εξαιτίας της αδυναμίας των δήμων να καταβάλουν το τίμημα των απαλλοτριώσεων.
Τα δημοτικά ΚΔΑΠ έχουν οδηγηθεί σε πλήρη απαξίωση και ήδη πάνω από το 50% των δημοτικών ΚΔΑΠ διέκοψαν τη λειτουργία τους.
Δημοτικοί βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί εξαιτίας του νομικού πλαισίου και του αυξημένου λειτουργικού κόστους το οποίο υπερδιπλαστιάστηκε οδηγούνται σε απαξίωση και ήδη πάνω από το 35% έχουν διακόψει τη λειτουργία τους. Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι ακόμη περιμένουμε τη διόρθωση της λάθος πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης για τα παιδιά ηλικίας 4 ετών (προνήπια).

 

Η διακοπή του προγράμματος της ΔΥΠΑ για ανέργους ηλικίας 55 έως 74 ετών οδηγεί σε απόγνωση όλους τους δήμους της χώρας και σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας κρίσιμων υπηρεσιών, πολλές από τις οποίες σχετίζονται με τη δημόσια υγεία (καθαριότητα, πράσινο, συντηρήσεις-επισκευές σχολείων, βρεφονηπιακών σταθμών, καθαριότητα σχολικών κτιρίων κλπ).

 

Κλείνοντας δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στην ανάγκη ενθάρρυνσης του συνόλου των δήμων της χώρας για τη δημιουργία δημοτικών ή διαδημοτικών ενεργειακών κοινοτήτων με χρήση φωτοβολταικών για την παραγωγή ενέργειας. Ως δήμος Νεάπολης-Συκεών έχουμε προχωρήσει στην πρώτη διαδημοτική ενεργειακή κοινότητα σε συνεργασία με το δήμο Σιθωνίας Χαλκιδικής με την πεποίθηση ότι οι διαδημοτικές ενεργειακές κοινότητες θα οδηγήσουν στην ενεργειακή αυτάρκεια, τη δυνατότητα αντιμετώπισης των αναγκών των ευάλωτων νοικοκυριών και τη συμβολή των ΟΤΑ στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. Αν και η κυβέρνηση με την κατάργηση του net metering για τις δημοτικές ενεργειακές κοινότητες επιχείρησε να βάλει άλλη μία τρικλοποδιά και να περιορίσει τη δυναμική αυτών των κοινοτήτων από τη γέννησή τους κιόλας. Και όλα αυτά στο βωμό των συμφερόντων της ενεργειακής ολιγαρχίας. Και σε αυτή την περίπτωση αυτό που χρειάζεται είναι η εγκατάλειψη από μέρους της κυβέρνησης του κρατικίστικου αυταρχικού και αντιαυτοδιοικητικού μοντέλου που έχει υιοθετήσει. Γιατί η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί την ελπίδα για κάθε πολίτη και μπορεί να κάνει πολλά ακόμη για τη βελτίωση της ζωής του αρκεί να έχει το κράτος σύμμαχο και όχι πολέμιο.

Γι’ αυτή ακριβώς την αλλαγή στάσης οφείλουμε να αγωνιστούμε όλοι μαζί και να καταστήσουμε αυτό το συνέδριο την αρχή των αγώνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.