Τρι, 15 Οκτ 2019
Αρχική  > Το βήμα του Αιρετού

Σίμος Δανιηλίδη, δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, αντιπρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ

13/3/2017
Νίκησε το αυτονόητο, το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον…

Τα εγκαίνια του ΣΜΑ Ν.Ευκαρπίας, ενός τόσο ευαίσθητου και κρίσιμου για την προστασία του περιβάλλοντος -και όχι μόνο- έργου στον τομέα της διαχείρισης αστικών απορριμμάτων, σήμανε επιτέλους το τέλος μιας απίθανης περιπέτειας που κράτησε πάνω από επτά χρόνια. «Τέλος καλό, όλα καλά» μπορεί να υποστηρίξει κανείς, αφού το έργο ολοκληρώθηκε και η έναρξη της λειτουργίας του σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια άλλη εποχή, που ευαγγελίζεται μόνο θετικές και πολλαπλές επιπτώσεις. Πρόκειται για νίκη του λογικού και του αυτονόητου, για νίκη του περιβάλλοντος και του δημοσίου συμφέροντος.

Είναι περιττό να αναλωθούμε σε εκτενείς αναφορές που θα αναδεικνύουν την πολυεπίπεδη ωφελιμότητα που θα παράγεται από τη λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων. Αυτό έγινε με κάθε λεπτομέρεια όλα τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς δυστυχώς να πείθονται κάποιοι που αντιδρούσαν (πρόσωπα και συλλογικοί φορείς) –ενώ μερικοί ελάχιστοι συνεχίζουν να αντιδρούν- στην αναγκαιότητα του έργου. Είναι η αποφασιστική συμβολή του στην προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, είναι η καθοριστική συμβολή του στην οικονομία των δήμων, παρά του ότι συνοδεύεται με μια επιβάρυνση για τους δήμους, θέμα άλλωστε που θα πρέπει να επανεξεταστεί με την πρώτη ευκαιρία αφού πρόκειται για εγνωσμένο λάθος που περικλείει στον πυρήνα του την αποδυνάμωση ενός στόχου.

Το δημόσιο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων θα γίνει πιο φιλικό προς το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία καθώς: θα καταναλώνεται λιγότερη ενέργεια για τη μετακίνηση των απορριμματοφόρων αφού δεν θα οδηγούνται στον ΧΥΤΑ Μαυρορράχης μειώνοντας έτσι θεαματικά τις χιλιομετρικές αποστάσεις, θα μειωθούν οι ρύποι -ατμοσφαιρικοί και διασταλλάζοντα υγρά- με την περιορισμένη κίνηση των οχημάτων, θα αποτραπούν οι κίνδυνοι ατυχημάτων στην ταχείας κυκλοφορίας Εγνατία οδό με την απομάκρυνση του στόλου των εκατοντάδων απορριμματοφόρων.
Ταυτόχρονα, το σύστημα θα είναι και πιο οικονομικό καθώς θα απαιτούνται λιγότερα χρήματα σε καύσιμα και συντήρηση οχημάτων για τους δήμους, θα υπάρξει εξοικονόμηση πόρων που θα συμβάλλει στη μείωση του κόστους λειτουργίας των Υπηρεσιών Καθαριότητας. Και επειδή αυτές είναι ανταποδοτικές, η λειτουργία του ΣΜΑ θα συμβάλλει στη μείωση των ανταποδοτικών τελών και στην οικονομική ελάφρυνση των πολιτών.

Η μεγάλη δυναμικότητα που έχει ο ΣΜΑ παρέχει την ευχέρεια στην Τ.Α. να προχωρήσει άμεσα στην αξιοποίηση μιας γραμμής για μεταφόρτωση ανακυκλώσιμων υλικών, και σε δεύτερο χρόνο άλλης μιας γραμμής για τα οργανικά απορρίμματα.

Χαμένα χρόνια…

Έπρεπε, όμως, να περάσουν πλήρως αναξιοποίητα επτά και πλέον χρόνια λόγω των διαφόρων κινητοποιήσεων και πολλαπλών προσφυγών κατά του έργου, που βρέθηκε στον προθάλαμο της απένταξής του και της ανάκλησης της χρηματοδότησής του; Για όλους εμάς που σταθερά στηρίξαμε το έργο αδιαφορώντας για το λεγόμενο πολιτικό κόστος, που δεν υποκύψαμε σε λαϊκισμούς, τραμπουκισμούς και τρομοκρατικές επιθέσεις, πρόκειται για πολλά χρόνια τραγικά χαμένα.

Το έργο, απολύτως δημόσιο με προϋπολογισμό 13 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε -επιτέλους- να κατασκευάζεται το 2010 με ορίζοντα ολοκλήρωσής του το 2012, για να φθάσει στο σημείο να ολοκληρωθεί σήμερα με τόση καθυστέρηση!
Ένα έργο που σε όλη την Ευρώπη οι οικολογικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως και οι ειδικοί επιστήμονες, το θεωρούν και το αντιμετωπίζουν ως άκρως φιλοπεριβαλλοντικό και αναπτυξιακό, και κατ’ επέκταση ως έργο που σηματοδοτεί και πολιτισμό, στην περιοχή μας, και γενικότερα στη Θεσσαλονίκη, έγινε αντικείμενο πολιτικών, κομματικών και παραταξιακών εκμεταλλεύσεων, όπως και προσωπικών επιδιώξεων. Οικοδομήθηκαν κομματικές και δημοτικές πολιτικές προσώπων και καριέρες, που επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν την αγωνία των πολιτών για ζητήματα περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας, μια αγωνία που δεν εδράζονταν σε πραγματικά δεδομένα.

Η ανάμνηση του τόσο πρόσφατου παρελθόντος μόνο λύπη προκαλεί, πλέον, και από τη μνήμη δεν μπορεί να διαγραφούν συμπεριφορές, τακτικές και ευθύνες όλων όσων επένδυσαν στην ακύρωση του έργου. Όλοι αυτοί κάποια στιγμή οφείλουν να δώσουν λόγο στις τοπικές κοινωνίες για την ταλαιπωρία που προκάλεσαν και για όσα τους στέρησαν επί επταετία και πλέον.

 Εάν υπάρχει η ελάχιστη ευθιξία και αξιοπιστία, οφείλουν να απολογηθούν όλοι όσοι επί χρόνια, επηρεασμένοι και καθοδηγούμενοι από ιδεοληψίες, δογματισμούς, προσωπικά, παραταξιακά και κομματικά συμφέροντα, δημιουργούσαν όλη αυτή την επικίνδυνα θλιβερή ατμόσφαιρα διασπείροντας ψευδείς, τρομοκρατικές, ανυπόστατες και αντιεπιστημονικές φημολογίες για δήθεν ζητήματα υγείας, για δήθεν σχέση με την παρακείμενη τσιμεντοβιομηχανία, για δήθεν συμφέροντα άλλου τύπου…

Για λόγους συμφέροντος…

Όλοι αυτοί που διέσπειραν συνειδητά και επί χρόνια κινδυνολογία, το έκαναν για τους δικούς τους προσωπικούς λόγους συμφερόντων. Με έκδοση εντύπων και φυλλαδίων και χιλιάδες γραμμές σε αναρτήσεις στο διαδίκτυο πότιζαν το έργο με δηλητήριο. Χιλιάδες ώρες σπαταλήθηκαν για τα αυτονόητα, με τις διαδοχικές ενστάσεις και προσφυγές στα δικαστήρια και στα όργανα της Πολιτείας, που όλες κατέρρεαν και απορρίπτονταν, να επιτυγχάνουν μόνο την αδικαιολόγητη καθυστέρηση.

Δυστυχώς και ορισμένοι αιρετοί της Τ.Α. διολίσθησαν στο λαϊκισμό και επένδυσαν στο δήθεν «κίνημα κατά του ΣΜΑ» με στόχο να επανεκλεγούν ή να εκλεγούν στην Τ.Α., ή να γίνουν αρεστοί, όπως το ίδιο συνέβη και με Συλλόγους Γονέων, «οικολογικές οργανώσεις» και πολιτιστικούς συλλόγους.

Και πίσω από όλες αυτές τις μεθοδεύσεις, τα ιδιωτικά επιχειρηματικά εργολαβικά συμφέροντα βελτίωναν τη θέση αναμονής τους, καθώς διάφοροι επιχειρηματικοί όμιλοι ήταν έτοιμοι να κατασκευάσουν ιδιωτικούς ΣΜΑ εφόσον ακυρωνόταν η μεγάλη δημόσια επένδυση.

Και τώρα οι περισσότεροι από αυτούς σιωπούν χωρίς να έχουν το θάρρος να αναλάβουν την ευθύνη της καθυστέρησης, να απολογηθούν και να ζητήσουν συγγνώμη από την κοινωνία, κατ’ αρχήν, την Αυτοδιοίκηση και το λαό της περιοχής που τον ταλαιπώρησαν και τον φόβισαν κινδυνολογώντας.

«Δυναμικά» ακραίες παρουσίες, μεταφερόμενες από γειτονικούς δήμους, έδρασαν και στο δήμο μας, το δήμο Νεάπολης-Συκεών, προσπαθώντας να επιβάλουν, με το «έτσι θέλω» και τη λογική της κραυγής, αποφάσεις και θέσεις ενάντια στην κατασκευή του ΣΜΑ. Δεν παρασυρθήκαμε, δεν υποκύψαμε στο λαϊκισμό και στον τσαμπουκά της τρομοκρατίας των συγκεκριμένων ομάδων. Ήμασταν από την αρχή σταθερά, και εγώ προσωπικά αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο, υπέρ της κατασκευής δημόσιων περιβαλλοντικών έργων για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Σηματοδότηση μιας νέας εποχής

Έχοντας όλα αυτά τα γεγονότα πίσω μας θα κατέληγα στο να κρατήσουμε ως τελικό σηματοδότη την ημέρα των εγκαινίων, χωρίς να διαγράφουμε τις θλιβερές εικόνες. Ας πούμε «τέλος καλό, όλα καλά» κι ας διδαχθούμε από το τελικό αποτέλεσμα. Ας αντιληφθούμε επιτέλους ότι τα αυτονόητα σε όλη την πολιτισμένη Ευρώπη γύρω από το περιβάλλον, την οικολογία και τη διαχείριση των απορριμμάτων δεν μπορούν να τίθενται αντιεπιστημονικά σε αμφισβήτηση και να οικοδομούνται τέτοιου είδους καταστάσεις.

Και οι ευτυχείς συγκυρίες έφεραν να είναι αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος ο Σωκράτης Φάμελος, ο οποίος εξαρχής ήταν υπέρ του ΣΜΑ (για αυτό και απειλούνταν με διαγραφή από τον ΣΥΡΙΖΑ). Μπορεί κανείς να φανταστεί αν σήμερα ήταν υπουργός κάποιος άλλος βουλευτής Θεσσαλονίκης, που πρωτοστατούσε στις επιθέσεις εναντίον μας, ποια θα ήταν η μοίρα του έργου;

Όσοι πιστεύουμε σε αξίες, αρχές και υψηλούς στόχους θα πρέπει να παραμείνουμε σταθερά προσηλωμένοι σ’ αυτά και να αγωνιζόμαστε ανεξάρτητα από το πολιτικό κόστος. Μπορούμε να πούμε, μετά από όλα αυτά, «χαλάλι» τις επιθέσεις που δεχθήκαμε οι λίγοι -έστω- δήμαρχοι όταν ήμασταν νυχθημερόν παρόντες στην προσπάθεια, όταν προπηλακιστήκαμε με πέτρες, μπουκάλια και άλλα υλικά, όταν δεχόμασταν εφόδους από μεταφερόμενους από όλη την πόλη πολίτες και φορείς. Τα θλιβερά επεισόδια στον χώρο του εργοταξίου, που σε πολλά από αυτά χρησιμοποιήθηκαν μαθητές 7-8-9 ετών με κίνδυνο να τραυματισθούν, επιχειρώντας με κάθε βίαιο τρόπο να σταματήσουν τις εργασίες, ας παραμείνουν ως μια απλή σκιά…
Αυτό που πλέον θα φωτίζει το μέλλον θα είναι το ίδιο το έργο…