Κυρ, 15 Δεκ 2019
Αρχική  > Κυβέρνηση -Υπουργεία - Βουλή

Σήμερα η ονομαστική ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο

8/8/2019

Πραγματικότητα θα αποτελούν από σήμερα Πέμπτη 8 Αυγούστου οι διορθώσεις του Κλεισθένη, καθώς ψηφίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση και άλλα επείγοντα ζητήματα».

 

Από την ψήφισή του και έπειτα, πλήθος σημείων του ν.4555/2018 θα αποτελούν πια παρελθόν, με τους 332 Δημάρχους που ο λαός εξέλεξε με ποσοστά άνω του 50 %, να σχεδιάζουν πλέον υπό τα δεδομένα του νέου θεσμικού πλαισίου το πως και εάν θα καταφέρουν να κάνουν πράξη το πρόγραμμα για το οποίο οι δημότες τους εμπιστεύτηκαν.

 

Η πρώτη ημέρα συζήτησης στην Ολομέλεια ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης και ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα. 

Η έναρξη της διαδικασίας συνοδεύτηκε με ενστάσεις αντισυνταγματικότητας από το ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής. Αναλυτικότερα, όσον αφορά τα άρθρα για τους ΟΤΑ:

- ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε την αντισυνταγματικότητα του αρ.1 (συμπράξεις), του αρ.2 (σύνθεση Οικονομικής Επιτροπής και Επιτροπής Ποιότητας Ζωής) και του αρ.3 (αρμοδιότητες Οικονομικής Επιτροπής).

- το Κίνημα Αλλαγής προέβαλε ως αντισυνταγματικά το αρ.2, το αρ.3 και το αρ.12 (διαδικασία ψήφισης του προϋπολογισμού στα Δημοτικά-Περιφερειακά Συμβούλια).

Οι ενστάσεις απορρίφθηκαν από την πλειοψηφία και έτσι η διαδικασία συνεχίστηκε με δεκάδες βουλευτές όλων των πολιτικών κομμάτων του Κοινοβουλίου να τοποθετούνται επί των διατάξεων του Ν/Σ και όχι μόνο.

 

Η σημερινή 2η συνεδρίαση της Ολομέλειας έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 9:30 π.μ.

Το ενδιαφέρον θα συγκεντρώσει η ψηφοφορία που θα διεξαχθεί το μεσημέρι, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης.

Ειδικά όσον αφορά τα αυτοδιοικητικά άρθρα του Ν/Σ και συγκεκριμένα για τα άρθρα 1 έως και 16, επισημαίνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει αίτημα διεξαγωγής ονομαστικής ψηφοφορίας. 

 

Ο AIRETOS θα παρουσιάσει αναλυτικά τα αποτελέσματα για κάθε μία από τις διατάξεις που αφορούν Δήμους και Περιφέρειες.