Δευ, 22 Ιουλ 2024
Αρχική  > Δήμοι  > Σέρρες

Σέρρες: Η πανδημία «πάγωσε» τις εξαγωγές για τους παραγωγούς αρώνιας

1/3/2021

Υπογεγραμμένες συμφωνίες για την εξαγωγή συνολικά 200.000 μπουκαλιών με χυμό αρώνιας των 250ml σε Κίνα, ΗΠΑ (Νέα Υόρκη), αλλά και κράτη της Ευρώπης, περιμένουν να εκτελέσουν οι παραγωγοί του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Αρώνιας και Λοιπών Εναλλακτικών Καλλιεργειών Σερρών. 

«Κλείσαμε τις συμφωνίες, τις υπογράψαμε, όλοι πανηγυρίζαμε για την ανταμοιβή των πολυετών προσπαθειών μας για εξαγωγές, και ήρθε η πανδημία του κορονοϊού και πάγωσαν όλα», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Μιχάλης Δωδακόπουλος.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Δωδακόπουλος, «για την αγορά της Κίνας είχαμε κλείσει συμφωνία για την εξαγωγή 100.000 μπουκαλιών των 200ml και για της Ιταλίας 50.000, ενώ στη Νέα Υόρκη η πανδημία του κορονοϊού μας πέτυχε πάνω στην οριστικοποίηση της ποσότητας που θα εξάγαμε». 

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Αρώνιας και Λοιπών Εναλλακτικών Καλλιεργειών Σερρών, με έδρα το Σιδηρόκαστρο, λειτουργεί από το 2013, αριθμεί σήμερα 27 μέλη - παραγωγούς και οι καλλιεργούμενες εκτάσεις ανέρχονται σε 250 στρέμματα, με την ετήσια παραγωγή στα 250.000 κιλά. Η τιμή παραγωγού διαμορφώνεται στο ένα ευρώ/κιλό, η μέση τιμή πώλησης ανά τεμάχιο στο 1,5 ευρώ και το κόστος παραγωγής υπολογίζεται στα 50 λεπτά/κιλό, με τα 30-40 λεπτά/κιλό να αφορούν τη συγκομιδή που γίνεται είτε μηχανικά, είτε με το χέρι.

Τα προϊόντα του συνεταιρισμού είναι βιολογικά και πιστοποιημένα, όπως και η επεξεργασία τους. Οι παραγωγοί συγκεντρώνουν το προϊόν και αφού το περάσουν από την κατάψυξη, και συγκεκριμένα στους μείον 25 βαθμούς Κελσίου, το αποθηκεύουν για να το κάνουν είτε χυμό σε χαμηλή θερμοκρασία, είτε να το διαθέσουν ως καρπό. 

Ο τζίρος του συνεταιρισμού ανέρχεται σε μόλις 50.000 ευρώ την τρέχουσα περίοδο και λόγω της Covid-19, όταν τις καλές εποχές ξεπερνούσε και τα 2 εκατ. ευρώ. Η δε επιβάρυνση για τη διατήρηση του αποθηκευμένου προϊόντος ξεπερνά σήμερα τα 30.000 ευρώ σε λειτουργικά έξοδα, ενώ οι παραγωγοί παραμένουν απλήρωτοι, σύμφωνα με τον κ. Δωδακόπουλο. 

Η δυναμικότητα του συνεταιρισμού ανέρχεται σε 500.000 μπουκάλια ετησίως, με τον πρόεδρό του να σημειώνει ότι «εάν υπάρξει ζήτηση για περισσότερη ποσότητα θα απαιτηθεί μια μικρή επέμβαση ώστε να αυξήσουμε τον αριθμό σε 1,5 εκατ. μπουκάλια ετησίως».
Καλλιέργειες με Αρώνια συναντώνται -εκτός των Σερρών- σε Πιερία, περιοχές της Θεσσαλίας και στη Φθιώτιδα.