Δευ, 15 Απρ 2024
Αρχική  > Δήμοι

Πως τοποθετήθηκαν οι Παρατάξεις ΚΕΔΕ για το Ν/Σ αλλαγών στον Κλεισθένη

1/8/2019

Με αντικείμενο το Ν/Σ για την κυβερνησιμότητα των Δήμων συνεδρίασε  την Τετάρτη το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ. 

Από την πολύωρη συνεδρίαση, εξάγεται η διαπίστωση ότι το Ν/Σ πάσχει ποικιλοτρόπως.  Άλλοι το εξέφρασαν πιο ήπια, άλλοι σε πιο έντονο ύφος, η ουσία πάντως είναι πως από τις τοποθετήσεις εξήχθησαν αμέτρητες παρατηρήσεις, είτε για λάθη είτε για παραλείψεις που έχουν ως αποτέλεσμα να μην επιλύονται υφιστάμενα αδιέξοδα του Κλεισθένη ή να προκαλούνται καινούρια.

Δεν έλειψε μάλιστα το οξύμωρο, Αιρετοί που είχαν κρατήσει χαμηλούς τόνους όταν ο ΣΥΡΙΖΑ μονομερώς επέβαλε τον Κλεισθένη, τώρα να σχολιάζουν επικριτικά το Ν/Σ για το ότι δεν καταφέρνει να επιλύσει όλα τα προβλήματα που ο Κλεισθένης προκάλεσε...

Ας δούμε εν περιλήψει τις τοποθετήσεις των Παρατάξεων:


Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ.Πατούλης, κλείνοντας τη μακρά συνεδρίαση, στήριξε τη νομοθετική πρωτοβουλία, χαρακτηρίζοντας αυτήν ως «προσπάθεια  να μαζευτούν τα ασυμμάζευτα, προσπάθεια προς τη σωστή κατεύθυνση», σημειώνοντας ότι η σημερινή Κυβέρνηση παρά το ότι έχει λίγες ημέρες ζωής, κλήθηκε να διαχειριστεί δεκάδες σημαντικά ζητήματα.  

Ανέφερε παραδείγματα προτάσεων της ΚΕΔΕ που υιοθετήθηκαν, ενώ δεν παρέλειψε να επικρίνει ξανά σε αυστηρούς τόνους τον υπεύθυνο του Κλεισθένη, Πάνο Σκουρλέτη.

Από την ίδια Παράταξη της πλειοψηφίας, ο Λάζαρος Κυρίζογλου προέβη σε εκτενέστατη νομική προσέγγιση των προβλημάτων και των νέων ρυθμίσεων, στηλιτεύοντας τον Κλεισθένη και επισημαίνοντας ότι το Ν/Σ έχει θετικές διατάξεις και κινείται σε θετική κατεύθυνση.  

Εντόπισε πάντως σοβαρά σημεία προβληματισμού, π.χ. (α) πως θα λαμβάνονται οι Αποφάσεις επί σειράς θεμάτων τα οποία υπάγονται σήμερα υποχρεωτικά στο Δημοτικό Συμβούλιο και δεν αντιμετωπίζονται με το Ν/Σ, (β) για τη διαδικασία καθορισμού των τελών κλπ, όταν οι προτάσεις που θα ψηφίζει το Δημοτικό Συμβούλιο θα είναι κόντρα στις προγραμματικές δεσμεύσεις του Δημάρχου. «Πρέπει να νοιαστούμε και για εκείνες τις περιπτώσεις των Δήμων που δεν θα μπορέσουν να διοικήσουν», τόνισε.


Από το “ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ”, ο Απόστολος Κοιμήσης, προέβη και αυτή τη φορά σε εμπεριστατωμένη τοποθέτηση, που αξίζει να καταγραφεί :

« Ενός κακού μύρια έπονται

Ο Κλεισθένης δημιούργησε ένα τεράστιο ζήτημα όσον αφορά όχι μόνο την κυβερνησιμότητα, αλλά και τη λειτουργική και οργανωτική αποτελεσματικότητα των Δήμων και των Περιφερειών, και αυτό θα φανεί στην πράξη.

Δεν υπάρχει δυνατότητα να αλλάξουν σημαντικές διατάξεις και, κατά την άποψή μου, επειδή ακούγονται ορισμένοι συμβολισμοί (π.χ. ότι το σύστημα γίνεται “δημαρχοκεντρικό” κλπ) μπορώ να σας πω ότι με τις διατάξεις αυτές το υφιστάμενο καθεστώς στη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και στις εκτελεστικές αρμοδιότητες θα είναι κατά πολύ υπολειπόμενο από τις προηγούμενες δημοτικές περιόδους που υπήρχε το σύστημα της πλειοψηφικής εκλογής.  Θα φανεί στην πράξη.

Θεωρώ ότι η υπόθεση των “συμπράξεων”, που κινείται και στα όρια της συνταγματικότητας, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, γιατί κανείς δεν δεσμεύεται να ακολουθεί τις συμφωνίες τις οποίες θα έχουν κάνει οι Επικεφαλής, κανείς.  Από την άποψη αυτή, θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα στην εξέλιξη της λειτουργίας των οργάνων, γιατί θα αλλοιώνονται συνεχώς οι συσχετισμοί.  Θα φανεί στην πορεία και αυτό. 

Δυο  βασικές παρατηρήσεις.

- Η μία αφορά στον ορισμό των Αντιδημάρχων.  Το προηγούμενο καθεστώς παρείχε τη δυνατότητα στο Δήμαρχο που ορίζει τους Αντιδημάρχους, να τους ανακαλεί ανά πάσα στιγμή εάν ανέκυπτε οποιοδήποτε πρόβλημα.  Τώρα για έξι μήνες θα πρέπει να παραμένει κάποιος Αντιδήμαρχος “βρέξει-χιονίσει”, πχ να κρατάει μια καρέκλα χωρίς να κάνει τίποτε.  Δεν έχει λογική αυτή η διάταξη.

- Όπως επίσης, απ’ τη στιγμή που αίρεται η αποφασιστική αρμοδιότητα των Προέδρων Κοινοτήτων όσον αφορά την τέως ΣΑΤΑ - και δεδομένου ότι έχει συμπεριληφθεί η διάταξη που προτείναμε για να αρθεί η έμμεση εκλογή και Πρόεδρος να εκλέγεται ο πρώτος από την πρώτη Παράταξη - προς τι όλη αυτή η γραφειοκρατία που εξακολουθεί να υφίσταται χωρίς να χρειάζεται; Θα οδηγήσει σε τραγελαφικές καταστάσεις, το έχω πει κατ’ επανάληψη, η κατανομή της τ.ΣΑΤΑ στο περίπου 70% των Δήμων. Οδηγεί σε κατανομές μικρών ποσών (1.000, 800 ευρώ κλπ) και θα πρέπει να συζητούν αυτοί οι άνθρωποι, με υποστήριξη και των Υπηρεσιών,  για το τι θα κάνουν τα 800 ευρώ το χρόνο... Δεν έχει νόημα. Είναι λογικότερο να κρατηθεί η διαδικασία που προέβλεπε ο Καλλικράτης ότι η Διοίκηση του Δήμου απευθύνεται στις Κοινότητες, οι οποίες προτείνουν ποιες κατά την άποψή τους πρέπει να είναι οι επεμβάσεις στα έργα τοπικής υποδομής στην τρέχουσα περίοδο. 

- Νομίζω ότι ισχυροποιεί τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου - και εδώ είναι μια διαδικασία που απαιτεί αλλαγή κουλτούρας στη λειτουργία - το ότι το Ν/Σ στο Τεχνικό Πρόγραμμα και στον Π/Υ απαιτεί παραταξιακή πρόταση. Είναι πάρα πολύ σημαντικό. Και με την υποστήριξη των Υπηρεσιών. Κατά την άποψή μου, δεν θα υπάρξει αντίφαση, γιατί οι Υπηρεσίες δεν πρόκειται να κάνουν τεκμηρίωση αν η μία ή η άλλη πρόταση ήταν σωστή.  Η διάταξη, όπως είναι διατυπωμένη, προφανώς θα ζητά από τις Υπηρεσίες να βεβαιώνουν κατά πόσο υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης των προτάσεων που θα κάνουν οι Παρατάξεις. Αυτό είναι σωστό. 

Θα οδηγήσει σε μια “υπευθυνοποίηση” του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά δεν αρκεί, όπως είναι ο Κώδικας διατυπωμένος, για να μπορέσει να αναβαθμίσει και το ρόλο του Δημοτικού Συμβούλου.

Εκτιμώ ότι σε επόμενη παρέμβαση που πρέπει απαραιτήτως να γίνει, θα πρέπει να προσεγγιστεί με μέγιστη σοβαρότητα ο καταστατικός ρόλος του Δημοτικού Συμβούλου, για να μπορεί να επιτελεί το έργο του, όπως ακριβώς προβλέπεται με αυτές τις παρεμβάσεις που, όπως προανέφερα, είναι στα όρια νομικής συμβατότητας και συνταγματικότητας  σε πολλές περιπτώσεις, αλλά όταν θα κριθούν δεν θα έχει καμιά πρακτική αξία.

- Και πρέπει να συνοδευτούν από αλλαγές στο ν.4412/2016 για τις Δημόσιες Συμβάσεις.  Γιατί και όλα αυτά να εφαρμοστούν με άριστο τρόπο, δεν πρόκειται να προωθηθεί κανένα δημοτικό έργο, καθώς θα μπλοκαριστεί από τις διαδικασίες που ο ν.4412/2016 έχει επιβάλει στη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου.

- Τέλος, θα πρέπει από τώρα να υπάρξει από πλευράς ΚΕΔΕ επεξεργασία για να καταργηθούν όλες οι αχρείαστες διαδικασίες που έχουν επιβληθεί στη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου.  

Ένα παράδειγμα: υποβάλλεις πρόταση σε ένα Πρόγραμμα, συμφωνεί το Δημοτικό Συμβούλιο και προσδιορίζει και ένα ποσό. Πρέπει να ξανά-αποφασίσει ότι αποδέχεται το ποσό. Πρέπει να ξανά-αποφασίσει, αν έχει προσυμβατικό έλεγχο, ότι δέχεται να στείλει στον προσυμβατικό έλεγχο όπως είναι το σχέδιο. Και όταν εγκριθεί το σχέδιο, να ξανά-αποφασίσει. Έλεος. Και δεν σταματά εκεί. Αυτά όλα πρέπει να φύγουν.  Προφανώς όταν υπάρχει μια εκδήλωση ενδιαφέροντος από ένα Δημοτικό Συμβούλιο το κάνει γιατί το θέλει και τέλος. Αυτά όμως είναι πάρα πολλά βήματα τα οποία πρέπει να φύγουν για να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι Δημοτικές Αρχές.

Κλείνοντας, θέλω να κάνω και μία πρόβλεψη: εάν σε αυτή την περίοδο η υποχώρηση του θεσμού περιοριστεί μόνο στο 20 % σε σχέση με προηγούμενες περιόδους, θα πρέπει να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι ... »


Από τη “ΝΕΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ”, ο Γ. Ιωακειμίδης στηλίτευσε αρχικά δύο χαρακτηριστικά του Ν/Σ.  

- Πρώτον, τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια που δόθηκαν στους Αιρετούς για να εκφράσουν τις απόψεις τους επί του περιεχομένου του, χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία «αδιανόητη». 

- Δεύτερον, ότι το Ν/Σ «είναι γονατογράφημα», αναρωτώμενος «είναι κείμενο αυτό για να πάει στη Βουλή; Αυτοί που το’φτιαξαν ήταν τόσο άσχετοι που στοιχειώδη πράγματα που έναν Δημοτικό Σύμβουλο να βάλεις τα ξέρει, δεν τα ξέρανε». 

Αναφορικά με τη “σύμπραξη” Δημοτικών Παρατάξεων σχολίασε «το θεωρώ αστείο όλο, την όποια κουβέντα, δεν καταλαβαίνω τι θα προσφέρει, γιατί να συμπράξουν δυο Παρατάξεις τι θα κερδίσουν».

Θεώρησε θετικό ότι «κρατιούνται τα 3-4 βασικά κομμάτια που έχει το Δημοτικό Συμβούλιο (προϋπολογισμός, τεχνικό πρόγραμμα, τέλη, κλπ) και δεν περνούν στην Οικονομική Επιτροπή», εκφράζοντας την άποψη πως «o,τιδήποτε άλλο θα ήταν βαθιά αντισυνταγματικό, ευτυχώς το κατάλαβε το Υπουργείο».

Θετική χαρακτήρισε τη μεταφορά ορισμένων «γραφειοκρατικών» αρμοδιοτήτων στην Οικονομική Επιτροπή.  Κατέκρινε, όμως, τη ρύθμιση που δίνει σε αυτήν μόνο «την κατάρτιση των όρων, τη σύνταξη των διακηρύξεων, τη διεξαγωγή και κατακύρωση κάθε μορφής δημοπρασιών και διαγωνισμών, για έργα, μελέτες, προμήθειες και υπηρεσίες προϋπολογισμού έως εξήντα χιλιάδες ευρώ (60.000)», καθώς αυτό σημαίνει πως από αυτό το ποσό και πάνω οι αρμοδιότητες θα περάσουν στο Δημοτικό Συμβούλιο.


Στη συνεδρίαση δεν υπήρξε εκπροσώπηση της Αυτοδιοικητικής Παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ (Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία).


Από το “ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΑΙΡΕΤΩΝ”, ο Τ. Κανταράς ανέπτυξε την άποψη πως «η Κυβέρνηση βάζει το πρώτο αυτογκόλ με αυτό που πάει να φέρει στην Αυτοδιοίκηση, παρακάμπτοντας τα τεράστια, τα ουσιαστικά προβλήματα της Αυτοδιοίκησης για τα οποία δεν μας είπε τίποτα, μόνο παρέπεμψε σε μια νομοθετική παρέμβαση στο μέλλον».

«Φοβάμαι ότι το βασικό πρόβλημα της Κυβέρνησης είναι να φτιάξει αυτό το σύστημα της εξουσίας ενός ανδρός», υποστήριξε, χαρακτηρίζοντας το Ν/Σ «ακόμα μεγαλύτερο λάθος, που θα προκαλέσει αδιέξοδα και νομικές αμφισβητήσεις». 

«Θα μπορούσε να αφήσει 3-4 μήνες να δοκιμαστούν κάποια πράγματα και να παρέμβει σε κάποια ζητήματα, έχοντας κερδίσει και τη λαϊκή υποστήριξη όταν π.χ. δεν θα μπορούσαν να τα βρουν οι Παρατάξεις», συμπλήρωσε. 


Η κα Παντελάκη από τη “ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ” υποστήριξε, μεταξύ άλλων, πως «ένα είναι σίγουρο, ότι τα προβλήματα που προκύπτουν δεν τα δημιουργεί το εκλογικό σύστημα».  «Ο κόσμος πρέπει να βγάλει συμπεράσματα από το ότι ψήφισε έναν Συνδυασμό στις Δημοτικές Εκλογές και μετά θα του βγει κάτι άλλο, μια κοινή σύμπραξη Παρατάξεων που θα ενωθούν και θα εμφανιστούν με ένα κοινό Πρόγραμμα, το οποίο και πάλι είναι διαδικαστικό, γιατί από την άποψη της ουσίας εδώ έχουμε δεδομένο το Μεσοπρόθεσμο, το δημοσιονομικό σκέλος που θα λειτουργήσουν οι Δήμοι, που είναι ασφυκτικά περιορισμένο και από την άλλη η γραμμή είναι προσέλκυση επενδύσεων, ανταγωνιστικότητα, επιχειρηματικότητα κλπ για να μπορέσουν να κάνουν κάποια έργα αφού έχει εξαϋλωθεί και το ΠΔΕ», σημείωσε.


Τέλος, αξίζει να σημειωθεί η τοποθέτηση του Δημάρχου Αθηναίων, Γ. Μπρούλια, ο οποίος τόνισε πως «το θέμα είναι βαθιά πολιτικό» και  «προφανώς υπάρχει θέμα νόθευσης της ψήφου του λαού αυτή τη στιγμή». Ο Δήμαρχος σημείωσε ότι «διαταράσσεται το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών», υποστηρίζοντας ότι «αρκετοί Συνάδελφοι θα προσφύγουν και θα κριθεί εάν είναι συνταγματικό η όχι».