Κυρ, 31 Μαϊ 2020
Αρχική  > Κυβέρνηση -Υπουργεία - Βουλή

Ποια έργα 7 Δήμων, εκτός Φιλόδημου, υπέγραψε ο Χαρίτσης φεύγοντας από το ΥΠΕΣ

17/6/2019

Ο τέως Υπουργός Εσωτερικών συνέχισε μέχρι την τελευταία στιγμή την πρακτική να εντάσσει επιλεγμένα έργα Δήμων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του Υπουργείου. 

Πρόκειται για εντάξεις “νέων έργων”“στη ΣΑΕ-055” του ΠΔΕ,δηλαδήεκτός του Φιλόδημου Ι και ΙΙ, εκτός του έργου περί αποκατάστασης θεομηνιών, εκτός του έργου περί αντιμετώπισης της λειψυδρίας.

 

Συγκεκριμένα υπέγραψεεπτάεπιπλέον έργα Δήμων, ενδεχομένως σημαντικα για τις τοπικές κοινωνίες, συνολικούπροτεινόμενουΠ/Υ11 εκατομμυρίων ευρώ, για την ακρίβεια10.949.807,30 € (βλ. πηγή χρηματοδότησης σελ.4 εγγράφου).

 

Δεν αναγράφεται εάν και βάσει ποιας Δημόσιας Πρόσκλησης ενημερώθηκαν και κλήθηκαν όλοι οι Δήμοι με αντίστοιχες ανάγκες/χαρακτηριστικά να αποστείλουν τα αιτήματά τους για χρηματοδότηση σχετικών έργων/δράσεων και τελικώς επελέγησαν οι συγκεκριμένοι 7 από τους 325 Δήμους της Χώρας.

 

Αυτή την τελευταία φορά, το έγγραφο Χαρίτση εστάλη προς το Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης την 10η Ιουνίου, την ημέρα δηλαδή που ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την προκήρυξη εκλογών.

 

Η ταχύτητα ένταξης μάλιστα για ορισμένα παρουσιάζει μνημειώδη ταχύτητα συγκριτικά με τους ρυθμούς του ελληνικού Δημοσίου.

Αρκεί, ενδεικτικά, να σημειωθεί πως τη Δευτέρα 10 Ιουνίου ο Υπουργός υπέγραψε  για την ένταξη έργου 1 εκατομμύριου € για το κτίριο «Φιλοπτώχου Αδελφότητος Λεωνιδίου», βάσει εγγράφου που ο Δήμος είχε στείλει στο ΥΠΕΣ μόλις την Παρασκευή 7 Ιουνίου.

Αντιστοίχως, για άλλα δύο έργα οι Δήμοι απευθύνθηκαν στο ΥΠΕΣ στις 3 και στις 5 Ιουνίου.

 

Αναλυτικότερα, ακολουθεί η τελευταία Λίστα του απερχόμενου Υπουργού :

 

i) “Συντήρηση και αποκατάσταση κτηρίου Φιλοπτώχου Αδελφότητος Λεωνιδίου,Δήμου Νότιας Κυνουρίας”, 1.000.000,00

ii) “Μελέτες διαμόρφωσης έκτασης ΕΘΙΑΓΕ στην Λάρισα”, 1.519.648,00

iii) “Επισκευή ξενώνα φιλοξενίας Δίκτυννα Δήμου Πλατανιά Νομού Χανίων”, 810.369,89

iv) “Επιχορήγηση της ΔΕΥΑ Αγιά για το έργο αντικατάσταση εσωτερικών δικτύων ύδρευσης σε οικισμούς του Δήμου Αγιάς2.632.268,07

v) “Επιχορήγηση της ΔΕΥΑΛαμίας για το έργο « Ύδρευση χώρου μετεγκατάστασης οικισμού Ρομά στην Καμηλόβρυση Λαμίας»”, 27.000,00

vi) “Βελτίωση της οδού πρόσβασης στο χώρο ΧΥΤΑ της 3ης Δ.Ε.Ν. Αιτωλοακαρνανίας”Δήμου Ακτίου Βόνιτσας, 750.000,00

vii) “Ανάπλαση ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων συνοικισμού Αγίου Νεκταρίου Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης”, 4.210.521,34

 

Το έγγραφο είναι διαθέσιμο ΕΔΩ.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο AIRETOS έχει παρουσιάσει και στο παρελθόν εντάξεις έργων, για τις οποίες δεν προέκυπτε σε ποια Δημόσια Πρόσκληση του ΥΠΕΣ συμμετείχαν οι Δήμοι. 

Μπορείτε να θυμηθείτε τέσσερις προηγούμενες ομάδες εντάξεων στα links:  ,  ,   και 4η .