Τετ, 16 Οκτ 2019
Αρχική  > Το βήμα του Αιρετού

Πέτρος Σούλας, δήμαρχος Ευόσμου- Κορδελιού

11/10/2016
Πετύχαμε το οικονομικό νοικοκύρεμα του δήμου, προχωράμε στην υλοποίηση του προγράμματός μας

Συμπληρώνοντας τους 24 πρώτους μήνες της θητείας της η δημοτική μας αρχή καταθέτει καθημερινά όλες τις δυνάμεις της στη μεγάλη, επίπονη και δαιδαλώδη προσπάθεια να διαχειριστεί τα σοβαρά προβλήματα του τόπου, αλλά και να υλοποιήσει το μακρόπνοο αναπτυξιακό της σχέδιο, για το οποίο δεσμεύτηκε και είναι αποφασισμένη να πραγματοποιήσει.

Τα δύο αυτά χρόνια της διοίκησής μας συνέπεσαν με μια σειρά καταιγιστικών εξελίξεων και ανατροπών στη χώρα, με τις συνέπειες να διαμορφώνουν ένα ιδιαίτερα ασφυκτικό περιβάλλον για την τοπική αυτοδιοίκηση. Μέσα σε πρωτοφανείς συνθήκες δημοσιονομικής στενότητας, με τη δραματική μείωση πάνω από 60% στους θεσμοθετημένους πόρους των ΟΤΑ και σε συνδυασμό με τις νέες διευρυμένες αρμοδιότητες που εκχωρήθηκαν στους Δήμους, κληθήκαμε να ανταποκριθούμε στις αυξημένες ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και των δημοτών - όντας το ανάχωμα στην κατάρρευση του κοινωνικού κράτους - και να μετατραπούμε εκ των πραγμάτων σε διαχειριστές μιας θλιβερής καθημερινότητας, που στερεί κάθε δυνατότητα οραματικού σχεδιασμού.

Με μέτωπα “ανοιχτά”, όπως το χρόνιο πρόβλημα της σχολικής στέγης και της έλλειψης υποδομών και δικτύων αλλά και με τρέχουσες καθημερινές ανάγκες στο πεδίο της καθημερινότητας, από τους πρώτους μήνες ανάληψης των καθηκόντων μας αναμετρηθήκαμε μόνον με προβλήματα, καλούμενοι όχι μόνο να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες του παρελθόντος αλλά και να σηκώσουμε το βάρος σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα, καλύπτοντας τα κενά της κεντρικής διοίκησης σε κάθε επίπεδο. Για την αντιμετώπιση των μεγάλων αυτών αναγκών συνεχίζουμε να δίνουμε έναν άνισο αγώνα δρόμου καθώς ο δήμος μας βιώνει εδώ και χρόνια με τον πλέον δραματικό τρόπο τις συνέπειες της υποχρηματοδότησής του με βάση τα πληθυσμιακά του δεδομένα, με αποτέλεσμα την οικονομική του ασφυξία σε βάρος ακόμη και βασικών του λειτουργιών.

Την ίδια ώρα, μέσα στον κυκεώνα της σύγχρονης πραγματικότητας ο δήμος μας όπως και άλλοι δήμοι της χώρας, χωρίς τον απαιτούμενο σχεδιασμό και την ενημέρωση εκ μέρους της Πολιτείας, κλήθηκε να σηκώσει το βάρος του προσφυγικού προβλήματος δίχως χρήματα, δίχως προσωπικό και χωρίς τα απαραίτητα μέσα.

Ο Δήμος μας αποδεικνύοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη και ανθρωπιά του, όχι μόνο δεν εναντιώθηκε στην εγκατάσταση προσφύγων αλλά στήριξε με όσες δυνάμεις διαθέτει τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στις δομές φιλοξενίας στο κτίριο της Σόφτεξ, ενώ για ακόμη μια φορά καλείται να διαχειριστεί ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα που αφορά στην ένταξη των προσφυγόπουλων στην εκπαιδευτική διαδικασία και στα δημόσια σχολεία.

Μπροστά στα μεγάλα αυτά μέτωπα που αντιμετωπίσαμε, μπροστά σε αυτά που παραμένουν ανοιχτά και απαιτούν την άμεση ανταπόκρισή μας, προτάσσουμε την αποφασιστικότητά μας, το όραμα και την πίστη μας για ένα καλύτερο αύριο και για μια σύγχρονη πόλη που μπορεί - παρά τα μεγάλα προβλήματα- να σταθεί στα πόδια της και να προχωρήσει μπροστά.

Είμαστε αποφασισμένοι να σταθούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης που μας έδειξαν οι πολίτες και να σταθούμε με σοβαρότητα και υψηλό αίσθημα ευθύνης στο ύψος των περιστάσεων. Έχοντας πετύχει το οικονομικό νοικοκύρεμα του Δήμου, προχωράμε στην υλοποίηση του προγράμματός μας με σκοπό να απαντήσουμε στα προβλήματα του τόπου με τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα.

Πρώτη προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος της σχολικής στέγης με την κατασκευή καινούριων σχολείων καθώς και η θωράκιση του δήμου μας με υποδομές όπως πάρκα, παιδικές χαρές, νέους χώρους στάθμευσης και με παρεμβάσεις για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας. Στόχος μας να εφαρμόσουμε καλές πρακτικές και να αξιοποιήσουμε τα ευρωπαϊκά προγράμματα για δράσεις και παρεμβάσεις για το περιβάλλον, την καθαριότητα, την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό.

Με ρεαλισμό, διορατικότητα για τις ανάγκες που θα προκύψουν, με στόχο να μην πληγεί περαιτέρω η ποιότητα ζωής και να μην μεγιστοποιηθούν οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης για την τοπική κοινωνία και ιδίως για τις ευπαθείς ομάδες του δήμου, η δημοτική αρχή ιεραρχώντας τις ανάγκες και τις προτεραιότητες, συνεχίζει τη μεγάλη προσπάθεια με στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, την οικονομική πρόοδο του τόπου και την υλοποίηση των μακρόπνοων αναπτυξιακών σχεδιασμών που θα δώσουν νέα πνοή στο δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της Βόρειας Ελλάδας.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Του Πέτρου Σούλα


Γεννήθηκε και σπούδασε στη Θεσσαλονίκη, και Διαμένει μόνιμα με την οικογένεια του στο Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου
Είναι πτυχ. Πολιτικός Μηχανικός και από το 1979 ασκεί το επάγγελμα στο χώρο μελέτης και κατασκευής ιδιωτικών έργων, αναπτύσσοντας αξιόλογη επαγγελματική και επιστημονική δράση.

Με τα κοινά ασχολείται από το 1982, και στις Δημοτικές εκλογές του 1998 εκλέχθηκε Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Ευόσμου.
Υπηρέτησε το Δήμο του από όλες τις θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποκτώντας πολύτιμη Αυτοδιοικητική εμπειρία.
Διετέλεσε,
• Αντιδήμαρχος ¨Δημοτικών Έργων και πρασίνου¨,
• Αντιδήμαρχος ¨Διοικητικών Υπηρεσιών¨ και Αναπληρωτής Δημάρχου,
• Πρόεδρος της διαδημοτικής εταιρείας «Β.Δ. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε.»
• Πρόεδρος της Δημαρχιακής Επιτροπής,
• Μέλος του Δ.Σ. των Παιδικών Σταθμών,
• Μέλος του Δ.Σ. των Κ.Α.Π.Η.,
• Μέλος του Δ.Σ. της Δημοτικής Επιχείρησης Ευόσμου,
• Μέλος του Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου Ευόσμου.
• Πρόεδρος της ομάδας του ¨Αγροτικού Αστέρα Ευόσμου¨ (1983-1985).
• Ιδρυτικό μέλος του συλλόγου ¨ΜΑΚΕΔΝΟΣ¨ και βραβευμένος για την προσφορά του στην υπόθεση των απανταχού Ελλήνων.
• Δήμαρχος δήμου Κορδελιού - Ευόσμου
Είναι παντρεμένος με την Σιδηρά Αθανασία, η οποία είναι πολιτικός μηχανικός και εργάζεται ως ελεύθερη επαγγελματίας, διατηρώντας Τεχνικό γραφείο.
Έχουν δυο παιδιά, τον Νίκο και τον Γιάννη.