Τρι, 16 Ιουλ 2024
Αρχική  > Περιφέρειες

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Ενεργό ρόλο αποκτά ο ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου στο νησί της Καλύμνου

5/6/2024

Πραγματοποιήθηκε  στη Ρόδο από τον Πρόεδρο του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου και Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο και από τον Δήμαρχο Καλύμνου Γιάννη Μαστροκούκο, η υπογραφή του πρωτοκόλλου παράδοσης – παραλαβής έκτασης 65 στρεμμάτων στο νησί, που ο Δήμος Καλύμνου φρόντισε να αποκτήσει για τον σχεδιασμό λύσης στο κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

 

Με τη μεταβίβαση, κατά χρήση μόνον, της έκτασης στον ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, ο Φορέας Διαχείρισης Αποβλήτων, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του οποίου είναι και ο Δήμαρχος Καλύμνου, αποκτά πλέον ενεργό ρόλο στη δύσκολη εξίσωση της επίλυσης του μεγάλου περιβαλλοντικού ζητήματος που βασανίζει το νησί για δεκαετίες, αφού μέχρι σήμερα, λόγω έλλειψης ΧΥΤΑ ή άλλης σχετικής περιβαλλοντικής υποδομής, ο ΦοΔΣΑ δεν είχε ρόλο στα ζητήματα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο νησί της Καλύμνου.

 

 

Ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε σχετικά:

 «Χαίρομαι γιατί από σήμερα αποκτάμε ενεργό, και νομικά, ρόλο ως ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, στο μεγάλο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο νησί της Καλύμνου. Πλέον μπορούμε να προχωρήσουμε και με τη δική μας συμμετοχή, στον σχεδιασμό και υλοποίηση των λύσεων που το νησί έχει ανάγκη. Όπως έχω και παλαιότερα πει, και πολύ περισσότερο όπως έχω δεσμευτεί, τόσο στον Δήμο Καλύμνου αλλά και στον λαό του νησιού, με το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο νησί πρέπει να γυρίσουμε σελίδα. Είμαστε στο τελικό στάδιο του σχεδιασμού συγκεκριμένων λύσεων και μέχρι το τέλος Ιουλίου θα βρεθούμε στην Κάλυμνο για ενημέρωση και για την από κοινού λήψη σχετικών αποφάσεων. Γιατί με τα θέματα του περιβάλλοντος εμείς δεν παίζουμε».

 

 

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Καλύμνου Γιάννης Μαστροκούκος δήλωσε:

«Όταν  οι πολιτικές εδράζονται σε συνεργασίες σοβαρές, με αξιοπρέπεια και αποτελεσματικότητα, οδηγούμαστε σε λύσεις. Η συνεργασία του Δήμου Καλύμνου με τον ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου έχει αυτά τα χαρακτηριστικά. Ο ΦοΔΣΑ, με την υπογραφή του πρωτοκόλλου παράδοσης – παραλαβής, ξεκίνησε την υλοποίηση του μεγαλύτερου έργου στον τομέα του περιβάλλοντος στο νησί μας».