Δευ, 22 Ιουλ 2024
Αρχική  > Περιφέρειες

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: Ταξίδι στην Ελληνική γαστρονομία στο Βουκουρέστι

27/5/2024

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, δεχόμενη την ιδιαιτέρως τιμητική πρόταση από την Υπηρεσία Εξωτερικού Ε.Ο.Τ. Ρουμανίας, συμμετείχε εντελώς δωρεάν στη γαστρονομική εκδήλωση – masterclass με τίτλο “Ταξίδι στην Ελληνική γαστρονομία”, που διοργάνωσε την περασμένη εβδομάδα στο Βουκουρέστι, σε συνεργασία με τη ρουμάνικη εταιρεία “BILANCIA” και τελούσε υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Ρουμανία.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Κωνσταντίνος Μουτζούρης, με την ολοκλήρωση της συμμετοχής της Π.Β.Α. στην παραπάνω εκδήλωση, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχημένη παρουσία των νησιών στη σημαντική αυτή δράση εξωστρέφειας.

Στόχος της εκδήλωσης, ήταν η τουριστική προώθηση στη μεγάλη αγορά της Ρουμανίας, τριών περιοχών της Ελλάδας που επελέγησαν από τον Ε.Ο.Τ. Ρουμανίας, οι οποίες διαθέτουν πλούσια διατροφική παράδοση, μέσω της ανάδειξης της γαστρονομικής εμπειρίας που προσφέρουν και της διάδοσης της κουζίνας και των τοπικών παραδοσιακών τους προϊόντων.

Στην εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν εκτός της Π.Β.Α και οι Περιφέρειες Θεσσαλίας & Κεντρικής Μακεδονίας (Π.Ε. Πιερίας), είχαν προσκληθεί και παρευρέθηκαν δημοσιογράφοι, μέσα μαζικής ενημέρωσης, bloggers και influencers με ειδίκευση στον τουρισμό και τη γαστρονομία, καθώς και επαγγελματίες από τον χώρο της εστίασης.

Εκτός από το διευθυντή του Ε.Ο.Τ. Ρουμανίας κ. Γιώργο Σταφυλάκη, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Σύμβουλος Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βουκουρέστι κ. Παντελής Γιανούλης, εκπρόσωποι αεροπορικών εταιρειών, touroperators, καθώς και επιχειρηματίες ή αντιπρόσωποι διατροφικών επιχειρήσεων του Βορείου Αιγαίου που δραστηριοποιούνται ήδη στη Ρουμανία.  

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Υπηρεσίας Εξωτερικού Ε.Ο.Τ. Ρουμανίας, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι εκπρόσωποι των τριών ελληνικών προορισμών, παρουσίασαν τις περιοχές τους με τον κατάλληλο οπτικοακουστικό εξοπλισμό, εξέθεσαν τα αντιπροσωπευτικά χαρακτηριστικά προϊόντα διατροφής τους σε ειδικά διαμορφωμένα stands, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιούνταν ζωντανές μαγειρικές επιδείξεις τοπικών συνταγών από επιλεγμένους chefs.

Το οργανωτικό πλαίσιο της όλης συμμετοχής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στην εκδήλωση είχε η Διεύθυνση Τουρισμού της Π.Β.Α., ενώ το γενικό συντονισμό της αποστολής είχε ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Ανάδειξης & Προώθησης Προϊόντων Βορείου Αιγαίου κ. Νίκος Νύκτας. Την οργάνωση της παρουσίασης των νησιών, της παραγωγικής & γαστρονομικής φυσιογνωμίας τους και των τοπικών προϊόντων είχε το στέλεχος marketing & επιχειρησιακής έρευνας της Π.Β.Α. κ. Πάνος Πίτσιος, ενώ τις μαγειρικές επιδείξεις συντόνισε η executivechefαπό το Βόρειο Αιγαίο κ. Τζένη – Ιωάννα Παλαιολόγου, η οποία τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται στενά και αφιλοκερδώς στις δράσεις προώθησης της γαστρονομίας του Βορείου Αιγαίου.

Τα 7 πιάτα – προτάσεις με gourmetκαι παραδοσιακές συνταγές από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, τα οποία στη συνέχεια μαζί με τα τοπικά ξακουστά αποστάγματα και τους συνοδευτικούς ουζομεζέδες – κρασομεζέδες, προσφέρθηκαν στους προσκεκλημένους που τα γεύθηκαν, ήταν:

·         Σφουγγάτο (κολοκυθόπιτα με μυρωδικά και παραδοσιακά τυριά),

·         Τραχανότο με λαχανικά (μια διαφορετική παρασκευή του τραχανά, αλά ριζότο),

·         Δροσερή σαλάτα με ασπρομύτικο φασόλι Λήμνου, μυρωδικά Ικαρίας και χιώτικη κάπαρη,

·         Σουγάνια (κρεμμυδοντολμάδες, με μυρωδικά και κύμινο),

·         Άφκος Λήμνου (φάβα, με κάπαρη Χίου & καραμελωμένα ντοματίνια Σάμου),

·         Φλομάρια (παραδοσιακά ζυμαρικά Λήμνου, με τυριά & σάλτσα ντομάτα στιφάδο),

·         Πλατσέντα (παραδοσιακό επιδόρπιο σιροπιαστό, με καρύδια, κανέλα και μέλι).

Μεγάλος χορηγός της συμμετοχής, ήταν ο επιχειρηματικός όμιλος “ATTICA GROUP”, του οποίου οι δύο ακτοπλοϊκές εταιρείες “BLUE STAR FERRIES” και “HELLENIC SEAWAYS”, συνδέουν με ferry boats σε σταθερή και ετήσια βάση, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου με τη Βόρειο Ελλάδα, ενώ καθοριστικής σημασίας για την επιτυχή έκβαση της αποστολής, ήταν η αρωγή της επιχείρησης “ΚΤΗΜΑ ΜΠΑΡΕΛΗ: FIVE GENERATIONS” και του επιχειρηματία κ. Χριστόδουλου Μπαρέλη.

Οι 53 διατροφικές επιχειρήσεις από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, που με τα εκλεκτά τους προϊόντα πλαισίωσαν τη συμμετοχή της Π.Β.Α. στη γαστρονομική εκδήλωση – masterclass του Βουκουρεστίου, ήταν:

1.        “AGASTO EXTRA VIRGIN OLIVE OIL”:ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΣΑΜΟΥ, ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΧΑΡΜΠΗ

2.        “ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΙΓΑΙΟΥ Μ.Ι.Κ.Ε.”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ ΛΕΣΒΟΥ “LESVOS GOLD”, “COTINOS” & “ASPILOS”

3.        “ΑΚΡΗΤΟΣ ΟΙΝΟΣ”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΟΙΝΟΙ ΛΕΣΒΟΥ

4.        “AKRORIA” & “THROUBI”: HERBS & TRADITIONAL IKARIAN PRODUCTS, ΕΛΙΣΑΒΕΤ& ΑΝΔΡΕΑΚΟΝΤΟΥ

5.        “ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΓΚΑΡΑΛΗ”:ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΟΙΝΟΙ ΛΗΜΝΟΥ

6.        “ΑΠΑΛΑΡΙΝΑ ΠΟΤΟΠΟΙΑ”:ΟΥΖΟ ΧΙΟΥ “ΑΠΑΛΑΡΙΝΑ”

7.        “ΑΧΙΛΛΑΔΕΛΗΣ Β. ΥΙΟΙ & ΣΙΑ Ο.Ε.”: ΧΑΛΒΑΔΕΣ & ΓΛΥΚΑ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΛΗΜΝΟΥ

8.        “ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗΣ Ι. Ε.Π.Ε.”: ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ

9.        “ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΗ ΛΕΣΒΟΥ Α.Β.Ε.Ε.”:ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΧΥΔΗΡΩΝ ΛΕΣΒΟΥ

10.    “ΓΑΛΑΚΤΟΤΥΡΟΚΟΜΙΚΗ ΛΗΜΝΟΥ Α.Ε.”: ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΛΗΜΝΟΥ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΑΡΚΑΚΗ

11.    “ΓΕΥΣΕΙΣ ΛΗΜΝΟΥ”:ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ – ΦΛΩΜΑΡΙΑ ΛΗΜΝΟΥ, ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΓΚΑΡΑΛΗ

12.    “GIA …. GIAMAS” ΑΦΟΙ ΑΓΑΔΑΚΗ:ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ ΚΑΡΛΟΒΑΣΙΟΥ ΣΑΜΟΥ

13.    “ΓΙΟΚΑΡΙΝΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Α.Β.Ε.Ε.”: ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΣΑΜΟΥ

14.    “E.B.A. A.E.” ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΛΕΣΒΟΥ:ΟΥΖΑ “MITILINI”, “ΔΙΜΗΝΟ” & “ΣΕΡΤΙΚΟ”

15.    “ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΚΡΑΣΙΟΥ”:ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ

16.    “ΕΝΙΑΙΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΣΑΜΟΥ”:ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΟΙΝΟΙ ΣΑΜΟΥ

17.    “ΕΠΟΜ Α.Β.Ε.Ε.” ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ:ΟΥΖΑ “ΜΙΝΙ”, “ΦΗΜΗ”& “LESVOS”

18.    “ΖΑΡΜΠΑΝΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Α.Β.Ε.Ε.”:ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΣΑΜΟΥ

19.    “ΙΣΙΔΩΡΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ Α.Ε.”ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ: ΟΥΖΑ “PLOMARI” & “ΑΔΟΛΟ”

20.    “ΚΑΚΙΤΣΗΣ” ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΧΙΟΥ:ΟΥΖΟ “ΑΝΤΡΙΚΙΟ” & ΔΙΑΦΟΡΑ ΛΙΚΕΡ

21.    “ΚΟΥΚΟΥΛΙΘΡΑΣ Ν. & ΥΙΟΙ Ο.Ε.”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙOINOI& ΤΣΙΠΟΥΡΟ “ΕΞΑΣΤΕΡΟ” ΛΗΜΝΟΥ

22.    “ΚΟΥΤΣΟΥΚΤΩΝΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ”:ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΡΓΕΝΟΥ ΛΕΣΒΟΥ

23.    “ΚΤΗΜΑ ΜΠΑΡΕΛΗ: FIVE GENERATIONS”:ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ, ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΜΠΑΡΕΛΗ

24.    “ΚΤΗΜΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ”:ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΟΙΝΟΙ ΛΗΜΝΟΥ, ΠΕΤΡΟΥ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

25.    “ΛΕΒΑ Α.Ε.”:ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΒΡΩΣΙΜΕΣ ΕΛΙΕΣ, ΑΛΙΠΑΣΤΑ & ΟΥΖΟ “SMYRNIO” ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

26.    “ΛΗΜΝΟΥ ΘΑΛΑΣΣΑ”: ΑΛΙΕΥΜΑΤΑ ΛΗΜΝΟΥ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΟΥΤΟΥΚΗ

27.    “ΛΙΝΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ” ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ:ΟΥΖΟ “LINOS”

28.    “ΜΑΟΥΝΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ”:ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΘΥΜΑΡΙΣΙΟ ΜΕΛΙ, ΦΟΥΡΝΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ

29.    “ΜΑΡΚΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ”:ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ &ΕΛΙΕΣ ΣΑΜΟΥ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΑΡΚΟΥ

30.    “ΜΑΤΘΑΙΟΥ ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ”:ΟΥΖΟ “MATIS”, ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

31.    “ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΛΗΜΝΟΥ”:ΑΓΝΟ ΜΕΛΙ ΛΗΝΟΥ

32.    “MYROVOLOS ORGANICS”:ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ, ΒΟΤΑΝΑ, ΚΑΠΑΡΗ & ΚΡΙΤΑΜΟ ΧΙΟΥ, ΑΡΓΥΡΩΣ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑΔΗ

33.    “ΜΥΣΤΑΚΕΛΛΗΣ”:ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ, ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ ΛΕΣΒΟΥ

34.    “ΜΥΤΙΛΗΝΙΑ ΓΗ”:ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΛΕΣΒΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗ

35.    “OL – EVE” FAMILY ESTATE & PRODUCTS: ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΣΙΓΡΙΟΥΛΕΣΒΟΥ

36.    “Ο ΜΑΛΛΑΣ”:ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΧΙΟΥ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΑΛΛΑ

37.    PAPAYIANNIDESELAITIS”: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΑΛΤΣΕΣ & ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ ΛΕΣΒΟΥ

38.    “ΠΑΝΤΑΖΗΣ” ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ:ΑΜΥΓΔΑΛΩΤΑ (ΓΕΜΑΤΑ), ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

39.    “ΡΑΦΤΕΛΛΗ – ΠΡΩΤΟΥΛΗ & ΣΙΑ Ε.Ε.”:ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ “AEGEAN GOLD”, ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ

40.    “SALAMOUSAS AGRIFOOD”:ΟΣΠΡΙΑ, ΑΛΕΥΡΑ & ΣΙΤΗΡΑ ΛΗΜΝΟΥ

41.    “ΣΑΜΑΡΑ ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ Α.Β.Ε.Ε.”: ΟΥΖΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ “ΣΑΜΑΡΑ”

42.    ΣΑΞΙΩΝΗΣ Κ. & Χ. Ο.Ε. “Ο ΚΙΜΩΝΑΣ”: ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ & ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΑ ΛΕΣΒΟΥ

43.    “ΣΑΡΡΗ ΟΛΓΑ”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΕΛΙΕΣ, ΣΤΥΨΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

44.    “ΣΕΛΑΧΑΣ ΑΒΕΕ”: ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ & ΣΑΛΑΜΙΑ ΛΕΣΒΟΥ

45.    “ΣΚΟΡΔΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ”: ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΝΕΩΝ ΚΥΔΩΝΙΩΝ ΛΕΣΒΟΥ

46.    “ΣΤΑΦΥΛΗΣ” ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΛΗΜΝΟΥ:ΜΕΛΙΧΛΩΡΑ ΤΥΡΙΑ ΛΗΜΝΟΥ

47.    “ΤΑΣΤΑΝΗΣ Μ. & Δ.”:ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΓΡΑΣ ΛΕΣΒΟΥ

48.    “ΤΕΤΤΕΡΗ ΑΦΟΙ Ο.Ε.”:ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΧΙΟΥ

49.    “ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ” ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ:ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ ΒΡΥΣΑΣ ΛΕΣΒΟΥ

50.    “ΤΡΙΧΩΝΑΣ Π. & Θ. Ο.Ε. – ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΑΙΓΑΙΟΥ”: ΟΥΖΟ “ΑΙΓΑΙΟ”, ΓΕΡΑΣ ΛΕΣΒΟΥ

51.    “ΦΑΡΜΑ ΓΕΩΡΓΟΥΛΗ”:ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ “ΤΟΥ ΤΣΟΠΑΝΗ”, ΧΙΟΥ

52.    “ΧΑΤΖΕΛΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ Α.Ε.” ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΕΙΟ ΛΕΣΒΟΥ:ΠΑΡΑΓΩΓΗ & ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΓΩΝ

       53.    “ΨΥΧΗΣ – ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΧΙΟΥ”: ΟΥΖΟ, ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΔΙΑΦΟΡΑ ΛΙΚΕΡ ΜΑΣΤΙΧΑΣ