Πεμ, 25 Απρ 2024
Αρχική  > Δήμοι

Παρουσίαση Προγράμματος Αστικής Ανάπλασης του Αγίου Διονυσίου

17/1/2020

 παρουσίαση του σημαντικότερου Προγράμματος Αστικής Ανάπλασης των τελευταίων 30 ετών στο Δήμο Πειραιά, έλαβε χώρα την Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2020 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ενώπιον του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και πλήθους εκπροσώπων του πολιτικού, επιχειρηματικού και δημοσιογραφικού κόσμου.

Πρόκειται για ένα πλαίσιο συνδυαστικών ενεργειών μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με σκοπό την αναμόρφωση και την ανάπτυξη της ιστορικής περιοχής του Αγίου Διονυσίου Πειραιά, που ξεκίνησε με την αναμόρφωση τεσσάρων μεγάλων Οικοδομικών Τετραγώνων. Το Πρόγραμμα της Ανάπλασης εξελίσσεται σε δύο άξονες:

 

  *   Στην αναβίωση και επανάχρηση των πρώην εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας "ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ" και την μετατροπή τους σε κτίρια γραφείων διεθνών προδιαγραφών από  την ελληνική εταιρεία Dimand σε συνεργασία με την EBRD και την Grivalia.

  *   Στην ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής με έργα και επεμβάσεις σε δημόσιους, κοινωφελείς και κοινόχρηστους χώρους.

Το Πρόγραμμα Αστικής Ανάπλασης περιλαμβάνει την ανακατασκευή των πρώην εγκαταστάσεων της "ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ", ενώ θα  δημιουργηθούν χώροι πρασίνου και αθλητικές εγκαταστάσεις για το Δήμο Πειραιά. Στο πλαίσιο διεύρυνσης του προγράμματος, η DIMAND πρόκειται να υλοποιήσει τέσσερα επιπλέον οικιστικά έργα, στην ίδια περιοχή όπου εφαρμόζεται το Πρόγραμμα.

 

Η υλοποίηση του Προγράμματος πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Δήμου Πειραιά σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, μέσω δημόσιων έργων προϋπολογισμού 15 εκ. ευρώ, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός της ανάπλασης στην περιοχής από ιδιωτικούς επενδυτικούς φορείς εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 250 εκ. ευρώ.

«Οι γειτονιές ξαναγεννιούνται, ανακτώντας την ασφάλειά τους», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσίαση του προγράμματος ανάπλασης της περιοχής του Αγίου Διονυσίου, στον Πειραιά. Το έργο αφορά τέσσερα μεγάλα οικοδομικά τετράγωνα και θα συμβάλλει στην αισθητική και την οικονομική αναζωογόνηση της περιοχής, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των πολιτών.

 

Η ανάπλαση θα εστιάσει στις παλιές εγκαταστάσεις της καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος». Η ιδιαίτερη βιομηχανική αρχιτεκτονική θα διατηρηθεί στο εξωτερικό κέλυφος των κτηρίων, ενώ οι εσωτερικοί χώροι θα μετατραπούν σε σύγχρονο συγκρότημα στέγασης γραφείων, φιλικό προς το περιβάλλον, που εκτιμάται πως θα στεγάσει 10.000 εργαζόμενους. Έτσι θα δημιουργηθεί ένα οικονομικό οικοσύστημα με αναπτυξιακή δυναμική. Οι ανανεωμένες μονάδες θα πλαισιωθούν από χώρους πρασίνου και αθλητικές εγκαταστάσεις. Τα έργα θα έχουν και οικιστική πτυχή, καθώς θα κατασκευαστούν 200 επιπλωμένα διαμερίσματα που θα διατεθούν προς ενοικίαση ή πώληση.

 

Το μεγαλύτερο μέρος του κόστους θα καλυφθεί από τον ιδιωτικό τομέα, με τη βοήθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρόκειται για μοντέλο που ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε «υπόδειγμα συνεργασίας», προσθέτοντας πως η επένδυση των ιδιωτών ενισχύεται με υποδομές και δίκτυα που παρέχει η Περιφέρεια Αττικής ενώ το κεντρικό κράτος αίρει εμπόδια όπως η γραφειοκρατία και οι χρονοβόρες αδειοδοτήσεις, απελευθερώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο αξία.

 

Όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός, η ανάπλαση του Αγίου Διονυσίου αποτελεί το πρώτο βήμα σε μία ευρύτερη προσπάθεια αναμόρφωσης της ζώνης του Πειραιά, η οποία κεντρίζει το ενδιαφέρον επενδυτών. Σε συνδυασμό με την κατασκευή σταθμών Μετρό και της σύνδεσης με τη Βούλα μέσω Τραμ, δημιουργείται ένα τόξο παράκτιας ευημερίας.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε πως οι οργανωμένες αναπλάσεις θα αναπτυχθούν σύντομα και σε άλλες περιοχές, βάσει σχεδίου, με στόχο ο σχεδιασμός των χρήσεων γης να υπερδιπλασιαστεί, φτάνοντας το 55% έως το τέλος της τετραετίας. Αυτό, προσέθεσε, θα συνοδευτεί από κίνητρα για τον εκσυγχρονισμό κτηρίων, μεταφορά συντελεστή δόμησης και νομοθετική ρύθμιση για την παρέμβαση σε εγκαταλελειμμένα κτίσματα.

 

Κλείνοντας, ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως το μεράκι και το πάθος των επενδυτών που είδε στην περίπτωση ανάπλασης του Αγίου Διονυσίου είναι ακριβώς τα στοιχεία που θα βοηθήσουν στη συνολική αλλαγή κλίματος στην χώρα και σε ολόκληρη την κοινωνία. «Αυτό είναι που θα μας επιτρέψει τελικά να κάνουμε τη μεγάλη διαφορά ώστε τέτοιες ωραίες πρωτοβουλίες σε λίγα χρόνια να μην αποτελούν την εξαίρεση, αλλά τον κανόνα στη χώρα μας».

 

Δήμαρχος Πειραιά, κ. Γιάννης Μώραλης στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων:

«Η μεγάλη αστική ανάπλαση στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου είναι μια παρέμβαση που έρχεται να αλλάξει ριζικά την εικόνα μιας μεγάλης σε έκταση και σημασία περιοχής του Πειραιά, δίνοντάς της νέα πνοή και δυναμική. Δημιουργώντας νέες δυνατότητες για κατοίκους και επισκέπτες και νέες προοπτικές ανάπτυξης για την τοπική επιχειρηματικότητα. Μια παρέμβαση που έρχεται να υπογραμμίσει πως ο Πειραιάς μπορεί και οφείλει να πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις και έχει θέση στην  πορεία ανάκαμψης και αλλαγής σελίδας για τη χώρα μας.

 

Από την πρώτη στιγμή πιστέψαμε στην περιοχή,  όπως και η Περιφέρεια η οποία συμφώνησε με την ανάπλαση και χρηματοδότησε το έργο. Πιστέψαμε στη βιομηχανική φυσιογνωμία του Αγίου Διονυσίου και στην έντονη ιστορική και πολιτιστική διάστασή του. Θέλουμε να δούμε τον Άγιο Διονύσιο να εξελίσσεται σε κύτταρο επιχειρηματικότητας και πολιτισμού, όπου διαφορετικές δραστηριότητες ήπιας όχλησης θα συνυπάρχουν αρμονικά και αμοιβαία επωφελώς. Οι επιχειρήσεις με τις κατοικίες. Οι χώροι καινοτομίας, όπως το Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας Blue Lab, που εγκαινιάσαμε πρόσφατα, με τους χώρους πολιτισμού και τις αξιόλογες προσπάθειες που ήδη έχουν εγκατασταθεί δίνοντας ένα ιδιαίτερο χρώμα και χαρακτήρα.

Οι σημαντικές επενδύσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και αυτές που προγραμματίζονται, όπως και η σημασία που αποδίδουμε στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου ευρύτερα, δημιουργούν πρόσθετες αναπτυξιακές προοπτικές: όπως στον τομέα του real estate, στον οποίο υπάρχει μεγάλη κινητικότητα το τελευταίο διάστημα σε όλη την περιοχή που συνδέεται με το λιμάνι.

Τονίζω σε κάθε ευκαιρία ότι το μέλλον του Πειραιά είναι αισιόδοξο. Το τονίζω γιατί για εμένα τα πράγματα είναι προφανή. Με την ολοκλήρωση του μετρό, το Master Plan για το Λιμάνι, τουλάχιστον με τις παρεμβάσεις που προβλέπονται στο κομμάτι που αφορά στον Δήμο Πειραιά, την ανάπλαση του Μικρολίμανου, την δεδομένη πλέον  αξιοποίηση του Πύργου του Πειραιά, ύστερα από 45 χρόνια εγκατάλειψης, ελπίζω σύντομα το νέο Δικαστικό Μέγαρο και την Ιπποδάμεια Κλειστή  Αγορά τροφίμων, καθώς και μια σειρά μεσαίων και μικρών παρεμβάσεων από τα 80 εκατομμύρια της ολοκληρωμένης χωρικής επένδυση και  περίπου 50 εκατομμύρια από την Περιφέρεια και άλλες χρηματοδοτικές πηγές και φυσικά τις ιδιωτικές επενδύσεις, αλλάζει   σιγά σιγά   η όψη του Πειραιά.

Δημιουργούνται νέες αναπτυξιακές προοπτικές και προσελκύονται επενδύσεις, επισκέπτες και πολλές νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Σε αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε τα επόμενα χρόνια, αξιοποιώντας τα πολλαπλά συγκριτικά πλεονεκτήματα του Πειραιά προς όφελος της πόλης, της τοπικής οικονομίας και των κατοίκων".

 

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης, που επίσης παραβρέθηκε στην παρουσίαση του Προγράμματος Ανάπλασης.