Σαβ, 01 Απρ 2023
Αρχική  > Δήμοι

Παρακράτηση ΚΑΠ Δήμων έως 6 μήνες ετησίως, φέρνει το Ν/Σ για τα αδέσποτα

25/2/2021

Δεν έφθανε που μέχρι σήμερα διάφοροι κυβερνώντες ευτέλιζαν ονόματα αρχαίων και ιστορικών προσωπικοτήτων για να προωθήσουν επικοινωνιακά τις δήθεν “μεταρρυθμίσεις” τους, τώρα επεκτάθηκαν και στα αρχαία ζώα. Πρώτος την πλήρωσε ο Άργος, ο πιστός σκύλος του Οδυσσέα, καθώς Άργος βαφτίστηκε από το Μέγαρο Μαξίμου το Νομοσχέδιο - Πρόγραμμα για τα ζώα συντροφιάς και τα αδέσποτα ζώα, που παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Στέλιος Πέτσας.

Όσον αφορά τους Δήμους, τα σημεία που ξεχωρίζουν στην παρουσίαση–διαφήμιση για το «Πρόγραμμα Άργος», είναι αναφορές σε «πόρους» με «ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα», και η ποινή στο πλαίσιο εποπτείας.

ΠΟΡΟΙ

« Εξασφαλίζουμε τους αναγκαίους πόρους (...) για την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων από τους Δήμους. Ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα “Άργος” με πόρους ΚΑΙ από τα προγράμματα του ν.4509/2017 ».

Ελπιδοφόρο το “και”, πάντως στις 18 σελίδες δεν υπάρχει καμία άλλη ρητή αναφορά σε πηγή προέλευσης πόρων για το Πρόγραμμα Άργος, παρά μόνο η ανωτέρω, δηλ. ο ν.4509/2017. Ο οποίος νόμος 4509/2017, ως γνωστόν, είναι το νομικό πλαίσιο του Φιλόδημου Ι (νυν βαπτισθέντα σε “Τρίτση)”και του Φιλόδημου ΙΙ.

Γράφουν, επίσης, για το ζήτημα:

« - Πού βρισκόμαστε: Ήδη έχουν εξασφαλισθεί 43 εκ. ευρώ μέσω του Φιλόδημου για την “Κατασκευή, Επισκευή, Συντήρηση & Εξοπλισμό Εγκαταστάσεων Καταφυγίων Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς”. Μέχρι σήμερα, ο προϋπολογισμός των ενταγμένων προτάσεων αγγίζει το 70% του π/υ της Πρόσκλησης

- Επόμενες άμεσες δράσεις: Πρόσκληση για την προμήθεια εξοπλισμού και οχημάτων, κατάλληλων για την υλοποίηση του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων (800 οχήματα εξυπηρέτησης του προγράμματος σε όλη την Ελλάδα). Χρηματοδότηση για την πραγματοποίηση ενός εκατομμυρίου στειρώσεων αδέσποτων ζώων. »

ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΚΑΠ ΕΩΣ ΚΑΙ 6 ΜΗΝΩΝ ΤΟ ΧΡΟΝΟ

« Θέσπιση πλαισίου εποπτείας: Θεσπίζουμε για πρώτη φορά, ένα συνεκτικό και αντιπροσωπευτικό πλαίσιο εποπτείας, ώστε η εφαρμογή του νέου νόμου για την προστασία των ζώων συντροφιάς να μη μείνει γράμμα κενό. Ειδική Επιτροπή Παρακολούθησης με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΚΕΔΕ, του Συνηγόρου του Πολίτη και των Φιλοζωικών Οργανώσεων. (...) Παρακράτηση ΚΑΠ έως και 6 μήνες, σε ετήσια βάση, με Απόφαση ΥΠΕΣ, ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής. »

Οι ΚΑΠ των Δήμων, αυτή τη στιγμή επαρκούν για τις στοιχειώδεις ανάγκες τους, με κύρια κατεύθυνση να καλύπτουν τη μισθοδοσία των Δημοτικών Υπαλλήλων και τις, ιδίως ανελαστικές, λειτουργικές δαπάνες. Άραγε ο νους που σκέφτηκε και έγραψε «παρακράτηση ΚΑΠ έως και 6 μήνες σε ετήσια βάση» καταλάβαινε τι σημαίνει πρακτικά αυτό που έγραφε ;

 

Να σημειωθεί, επίσης, ότι ο Πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, δήλωσε για τα ζώα συντροφιάς πως «η αρμοδιότητα πια μεταπίπτει στο Υπουργείο Εσωτερικών». Φεύγει δηλαδή από το Αγροτικής Ανάπτυξης όπου διαχρονικά ανήκε. Άραγε θα φύγει “σκέτη” η αρμοδιότητα ή μαζί με τις οργανικές μονάδες και Υπαλλήλους που μέχρι σήμερα ήταν αρμόδιοι και γνωρίζουν τα θέματα ;

 

Μπορείτε να δείτε τις 18 σελίδες της επίσημης παρουσίασης με όλες οι λεπτομέρειες για το επικείμενο Νομοσχέδιο - «Πρόγραμμα Άργος» ΕΔΩ