Σαβ, 25 Μαϊ 2024
Αρχική  > Το βήμα του Αιρετού

Δημήτρης Παπαχρήστου Δήμαρχος Σαρωνικού: «Ενισχύουμε σημαντικά την επιχειρησιακή δυνατότητα της Πολιτικής Προστασίας»

17/4/2024

Συνέντευξη με έμφαση στη σημαντική προετοιμασία του Δήμου Σαρωνικού ενόψει αντιπυρικής περιόδου παραχώρησε ο δήμαρχος Σαρωνικού, Δημήτρης Παπαχρήστου, στον Talk Radio 989 (ραδιόφωνο Alpha 989) και στη δημοσιογράφο Έλλη Σπυροπούλου, το Σάββατο 13 Απριλίου. Ο Δημ. Παπαχρήστου μίλησε για τα βήματα που έχουν γίνει κατά τη διάρκεια της τρίμηνης θητείας του, προκειμένου να ενδυναμωθεί η Πολιτική Προστασία με τα κατάλληλα επιχειρησιακά εργαλεία αλλά και να προετοιμαστεί η περιοχή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. «Μετά την περσινή καταστροφική πυρκαγιά, ένας από τους πρώτους στόχους που θέσαμε προεκλογικά και μετεκλογικά υλοποιούμε, είναι η ενδυνάμωση της Πολιτικής προστασίας», σημείωσε.

 

 

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη βαρύτητα που δόθηκε σε καθαριότητα και  ανακύκλωση ώστε από τη μια να μειωθούν οι επικίνδυνες εστίες για πρόκληση πυρκαγιάς, από την άλλη να βελτιωθεί το επιβαρυμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα του δήμου Σαρωνικού και να μειωθούν τα κόστη διαχείρισης. Έμφαση έδωσε, τέλος, στη συστηματική μεταμόρφωση του δήμου, σε ισχυρό τουριστικό πόλος έλξης, λόγω και της εγγύτητάς του με το αεροδρόμιο.

 

 

Σημείωσε μεταξύ άλλων ο Δημ. Παπαχρήστου:   

 

-          Ενισχύουμε την επιχειρησιακή δυνατότητα της Πολιτικής μας Προστασίας. Πριν 20 μέρες  αυξήσαμε το στόλο των οχημάτων μας από 4 πυροσβεστικά σε 8 τύπου fire, δημιουργούμε  διεξόδους διαφυγής, τοποθετούμε κρουνούς και κάνουμε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες ώστε σε περίπτωση φωτιάς να είμαστε έτοιμοι.

 

-         Ετοιμάζουμε -και σε περίπου ένα μήνα θα είναι έτοιμο- το Συντονιστικό Κέντρο της Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου όλο το προσωπικό και το δυναμικό της υπηρεσίας να συντονίζεται από εκεί σε περίπτωση κρίσης. Θα βρίσκεται  στην Ανάβυσσο, απέναντι από τον Αγ. Παντελεήμονα. Επίσης, έχουμε ενεργοποιήσει το σύστημα Engage, ένα διαλειτουργικό λογισμικό που διασυνδέει τις δυνάμεις μας με τις δυνάμεις της  Πυροσβεστικής σε περίπτωση φωτιάς ή πλημμύρας. Όλα αυτά σε συνδυασμό  με τις ασκήσεις πεδίου που έχουμε ξεκινήσει, με την πολύ καλή δουλειά που κάνει ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Ευφραιμιάδης αλλά και με τα συστήματα drone που θα έχουμε φέτος στη διάθεσή μας, μου επιτρέπουν να πω ότι φέτος θα είμαστε περισσότερο έτοιμοι από ποτέ.

 

-          Επιπλέον, δίνουμε μεγάλο βάρος στην καθαριότητα ώστε να μειώσουμε τις «άτυπες χωματερές» που υπήρχαν σε κάθε δρόμο μας. Ο δήμος μας πέρσι είχε στους δρόμους χόρτα και μπάζα. Επίσης, κλείσαμε με περίφραξη τον χώρο προσωρινής εναπόθεσης απορριμμάτων στην Π. Φώκαια, ώστε να εμποδίσουμε την πρόσβαση και έχουμε βάλει και φύλαξη. Συνεχίζουμε με το χώρο προσωρινής εναπόθεσης απορριμμάτων στα Καλύβια, τον οποίο επίσης θα κλείσουμε. Πέρα από τις δικές μας προσπάθειες, θα πρέπει ο κόσμος και οι επαγγελματίες να σεβαστούν το νόμο ακολουθώντας τους ενδεδειγμένους τρόπους απόρριψης των απορριμμάτων τους. Ασφαλώς δεν αρκεί να απαγορεύουμε στους πολίτες, θα χρειαστεί επίσης να τους δώσουμε και μια λύση. Γι’ αυτό φτιάξαμε έναν πενταψήφιο αριθμό, τον 15325, όπου τηλεφωνούν οι ενδιαφερόμενοι και κλείνουν ραντεβού, ώστε η αρμόδια υπηρεσία να μαζεύει τα κλαδέματα, τα οποία εμείς διαχειριζόμαστε με τον κατάλληλο τρόπο.

 

 

-          Η έμφαση στην ανακύκλωση εκτός από τη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του δήμου που είναι το πρωτεύον, θα βοηθήσει να μειώσουμε και τα κόστη διαχείρισης των σκουπιδιών. Έχουμε δώσει μεγάλη έμφαση εκεί και γι αυτό τοποθετήσαμε τρείς αντιδημάρχους καθαριότητας, εκ των οποίων η μια είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την κυκλική οικονομία και την ανακύκλωση. Στόχος μας είναι να υπάρχει εξειδίκευση και πρόοδος στην κυκλική οικονομία. Έχουμε τοποθετήσει δυο πολυκέντρα ανακύκλωσης, επανασχεδιάσαμε και ξανά τοποθετούμε τον καφέ κάδο που δεν λειτουργούσε και με μια σειρά από δράσεις, ετοιμαζόμαστε  να αυξήσουμε τις εκτροπές μας προς την ανακύκλωση.

 

 

-          Ο Δήμος μας έχει μια από τις μεγαλύτερες ακτογραμμές και  υπέροχες θάλασσες. Παράλληλα, ο επισκέπτης μπορεί να βρει μοναδική γαστρονομία και απίστευτες φυσικές ομορφιές.  Θέλουμε, λοιπόν, ο δήμος μας να αποτελεί πόλο έλξης. Ξεκινάμε πρόγραμμα τουριστικής προβολής με δράσεις Β2Β, B2C καθώς μας ενδιαφέρει τόσο ο  εγχώριος όσο και τράνζιτ τουρισμός. Δηλαδή, επειδή είμαστε κοντά στο αεροδρόμιο οι επισκέπτες μας μπορούν να έρθουν να κάνουν ένα μπάνιο, να φάνε, να δούνε τις ομορφιές μας και να ξαναγυρίσουν στο αεροδρόμιο. Αν γνωρίσουν τον δήμο μας, σίγουρα θα ξανάρθουν!

  

 

Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://soundcloud.com/user-665020045/13-04-24a-5