Σαβ, 25 Μαϊ 2024
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Οριστική η νίκη της Εκκλησίας κατά των Δήμων – Ποια κόμματα την ψήφισαν

12/10/2020

Παρά την έντονη κριτική, η Κυβέρνηση επέμεινε στην απόφασή της και δεν απέσυρε το άρθρο που προκαλεί απώλεια εσόδων στους ΟΤΑ Α’ βαθμού, από τη μη απόδοση εφεξής σε αυτούς εσόδων που προέρχονται από τους ιερούς ναούς εντός των κοιμητηρίων.

Πρόκειται για διάταξη που ανέτρεψε το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, διέγραψε τους Δήμους https://www.airetos.gr/ekklisia%E2%80%93dimoi-1-0-antio-sta-esoda-twn-dimwn-apo-naoys-entos-koimitiriwn.aspx από τις διατάξεις (συγκεκριμένα κατήργησε το ν.547/1977) και έδωσε τη σχετική αρμοδιότητα στην Εκκλησία. Απαγόρευσε, επίσης, ρητά στους ΟΤΑ να εισπράττουν τέλη ή δικαιώματα για τις ιεροτελεστίες που τελούνται από θρησκευτικούς λειτουργούς εντός των νεκροταφείων.

Υπενθυμίζεται https://www.airetos.gr/kede-na-aposyrthoyn-arthra-toy-ns-epipleon-proslipseis-fwtoreporter-i-dimosiografwn.aspx ότι η ΚΕΔΕ ενημέρωσε Κυβέρνηση και Βουλευτές πριν την ψήφιση ότι «διατηρεί επιφυλάξεις για τη ρύθμιση αυτή, δεδομένου ότι αφαιρούνται σημαντικοί πόροι από τους ήδη επιβαρυμένους προϋπολογισμούς των ΟΤΑ». Πρότεινε συγκεκριμένα «την απόσυρση της διάταξης αυτής, ώστε να συζητηθεί με προαπαιτούμενο οι πόροι που χάνονται να αντικατασταθούν».

Όλα αυτά αποδείχθηκαν λόγια “σε ώτα μη ακουόντων”, καθώς η Κυβέρνηση αδιαφόρησε πλήρως και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας - μόνη της από όλα τα κόμματα της Βουλής ψήφισε “ναι”. Ειδικότερα, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν:

- Ν.Δ.: ναι

- ΣΥΡΙΖΑ: όχι

- Κίνημα Αλλαγής: όχι

- Κ.Κ.Ε.: όχι

- Ελληνική Λύση: παρών

- ΜέΡΑ25: παρών

Διευκρινίζεται ότι το άρθρο αποτελούσε αρχικά στην κατάθεση το αρ.48 του Ν/Σ. Αναριθμήθηκε σε αρ.47 μετά την αφαίρεση του προηγούμενου άρθρου (ως 47 ψηφίστηκε) και τελικά αποτελεί το αρ.56 εξαιτίας παρεμβολής σωρείας άρθρων από τροπολογίες.  Ακολουθεί το τελικό περιεχόμενό του: