Τετ, 22 Ιαν 2025
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Ομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων: Η προστασία των ζώων στην χώρα μας στα χέρια μαθητευομένων μάγων

16/9/2024

Νέες ρουσφετολογικές διατάξεις της κυβέρνησης σε βάρος της προστασίας των ζώων

 

 Προ ολίγων ημερών με δελτίο τύπου μας, καταγγείλαμε εκ νέου  την  ρουσφετολογική νομοθέτηση της παρούσας Κυβέρνησης για την επ’ αόριστον λειτουργία μη εγκεκριμένων και ακατάλληλων χώρων-κολαστηρίων στους οποίους συγκεντρώνονται αδέσποτα ζώα και την νομιμοποίηση  δια αυτού του τρόπου των κακοποιητικών συνθήκων διαβίωσης των ζώων 

Στο ίδιο έργο θεατές,  η Κυβέρνηση και ειδικότερα το Υπουργείο Εσωτερικών   για μια ακόμη φορά και ένα μήνα μετά την τελευταία τροποποίηση  του Ν4830/2021 με το σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις για τους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς, την ενίσχυση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και λοιπές διατάξεις» που έθεσε σε διαβούλευση επιχειρεί  για πολλοστή φορά την τροποποίηση του Ν4830/2021!

Θέσπιση νέας παράτασης περί χρόνου εκκίνησης της υποχρέωσης για στείρωση ή αποστολή δείγματος γενετικού υλικού δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς και της επιβολής των σχετικών προστίμων  από 1ης.7.2025 , δηλαδή 4 χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου!

Υπενθυμίζουμε ότι αφενός ο ίδιος ο κύριος Πρωθυπουργός  ως Αρχηγός της Αντιπολίτευσής  είχε αναφέρει  μεταξύ άλλων «..Η ιδιοκτησία ενός ζώου δε μπορεί να αποτελεί φορολογικό τεκμήριο. Αυτό, λοιπόν, το δηλώνω ρητά και κατηγορηματικά. Έχουν φορολογηθεί τα πάντα, ας μη φορολογήσουμε και τα ζώα συντροφιάς. Αυτό το ξεχνάμε τελείως. Δεν πρόκειται να υπάρχει καμία τέτοια ρύθμιση, ούτε καμία τέτοια υπόνοια ρύθμισης στο φορολογικό πλαίσιο το οποίο θα εισάγουμε εμείς», και αφετέρου μέχρι και σήμερα δεν έχει παρουσιάσει η Κυβέρνηση την επιστημονική τεκμηρίωση για την ταυτοποίηση γεννητόρων εγκαταλελειμμένων ζώων συντροφιάς (νεκρών, κακοποιημένων κλπ) ούτε και σε ποιες χώρες εφαρμόζεται η συλλογή δείγματος γενετικού υλικού  για τον προαναφερθέν  σκοπό.

Προφανώς και δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα για την επιμονή της Κυβέρνησης σε μία διαδικασία πλήρως αναποτελεσματική από τη στιγμή που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μόνο ένα μέρος των  ζώων έχει σημανθεί και καταγραφεί στην χώρα για την ταυτοποίηση,  ενώ δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι σε πρόσφατη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «..η βάση τήρησης γενετικού υλικού είναι μέτρο πρακτικά ανεφάρμοστο και χωρίς καμία ουσιαστική χρησιμότητα στη λύση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων. Στόχος του είναι αφενός η «φωτογραφική» διάθεση δημόσιου χρήματος και η φοροεισπρακτική αντιμετώπιση των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς…»

 Δυστυχώς για τα ζώα, επιβεβαιωθήκαμε..

Το Υπουργείο Εσωτερικών ως αναμένονταν αποδεικνύεται ότι  στερείται εξειδίκευσης και τεχνογνωσίας για το ζήτημα της προστασίας των ζώων. Τρία χρόνια μετά τη ψήφιση  του αντιεπιστημονικού και αντιφιλοζωικού νόμου που εξυπηρετεί με συνέπεια μόνο το αίτημα των δημάρχων για αποποίηση της ευθύνης τους για τα αδέσποτα ζώα και τα  οικονομικά λόμπι εκμετάλλευσής των ζώων, μετά από διαδοχικές τροποποιήσεις-μπαλώματα του  και παρατάσεις επί παρατάσεων, ελάχιστα πράγματα που  αφορούν την πραγματική προστασία των ζώων συντροφιάς έχουν υλοποιηθεί.

Η κυβέρνηση η οποία δήθεν κόπτεται για «κανένα ζώο κακοποιημένο - κανένα ζώο αδέσποτο», αδιαφόρησε όλα αυτά τα χρόνια  να λάβει μέτρα για την καθολική εφαρμογή της σήμανσης των ζώων, επέλεξε να σπαταλήσει εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία  μητρώου ζώων από το μηδέν αντί να αναβαθμίσει το ήδη υφιστάμενο  μητρώο ζώων, ώστε να περιλαμβάνει επιπλέον υπομητρώα, καταφύγια, εκτροφείς και φιλοζωικά σωματεία, να αξιοποιήσει το ήδη υπάρχον μητρώο για να εποπτεύσει τους Δήμους, να λάβει όλες τις δυνατές πρωτοβουλίες, ώστε οι Δήμοι να  αξιοποιήσουν τα σημαντικά και απολύτως αναγκαία χρηματικά ποσά για να εφαρμόσουν την Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία και να προχωρήσουν στη δημιουργία προσωρινών χώρων διαμονής και περίθαλψης των αδέσποτων ζώων, να ενισχύσει του ελεγκτικούς μηχανισμούς  για την επιβολή της νομοθεσίας για την προστασία των ζώων.

Ο φορέας μας ευθύς εξαρχής και με αίσθημα ευθύνης είχε επισημάνει  την  αποτυχία του νομοθετικού πλαισίου Ν4830/2021 το οποίο συντάχθηκε και τροποποιείται κατ΄ επανάληψη πίσω από κλειστές πόρτες και με συνδιαλλαγή με βολικούς συνομιλητές, αγνοώντας τις εισηγήσεις των επιστημονικών φορέων, χωρίς καμία ουσιαστική και πραγματική διαβούλευση.  

Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά και με τις  νέες προτεινόμενες τροποποιήσεις ότι κύριο μέλημα της Κυβέρνησης είναι η παροχή προστασίας και ασυλίας  σε όλους αυτούς που παρανομούν και σε βάρος των ζώων.

Πλέον είναι ευδιάκριτη και στον τελευταίο πραγματικό φιλόζωο πολίτη, η έλλειψη σοβαρότητας με την οποία η παρούσα Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα ζητήματα των ζώων και είναι ολοφάνερο το κριτήριο της νομοθέτησής της για τα ζώα: είναι εκείνο της εξυπηρέτησης συγκεκριμένων κατ΄ επάγγελμα «φιλόζωων», εκτροφέων καθώς και δημάρχων που διασυνδέονται με τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.