Τρι, 23 Απρ 2024
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Ομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας: Η χώρα μας στο θέμα της προστασίας των ζώων συντροφιάς με το νομοσχέδιο- έκτρωμα γυρνάει δεκαετίες πίσω

15/9/2021
Η Ομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας με επιστολή της στους Βουλευτές όλων των κομμάτων ζητάει την καταψήφιση του Νομοσχεδίου "εκτρώματος" όπως το αποκαλεί για τα ζώα συντροφιάς.

 

 Να σημειώσουμε εδώ ότι ο ΑΙΡΕΤΟΣ  από την κατάθεση του Νομοσχεδίου είχε εντοπίσει τόσο το γεγονός ότι το Νομοσχέδιο κατατέθηκε από το ΥΠΕΣ  το οποίο είναι αναρμόδιο  σύμφωνα και  με τους ζωόφιλους όπως θα διαβάσετε στην επιστολή τους.

 

Διαβάστε παρακάτω την επιστολή καθώς και τα επιχειρήματα με τα οποία  ζητάει αν όχι την απόσυρση αλλά και την καταψήφιση του Νομοσχεδίου. 

 
Αξιότιμες/οι  κυρίες /οι Βουλευτές
Αποτελεί πρωτοφανές, και θεσμική υποβάθμιση η εισαγωγή και με fast track διαδικασίες σχεδίου νόμου για τα ζώα συντροφιάς, από το Υπουργείο Εσωτερικών το οποίο στερείται γνώσης και εξειδίκευσης πάνω στα ζητήματα της προστασίας και της υγείας των ζώων. 
Όπως αναφέραμε και εμείς άλλα και άλλοι φορείς, το  νομοσχέδιο πάρα τις οποίες ελάχιστες θετικές διατάξεις, αποτελεί ένα συνονθύλευμα φωτογραφικών και ρουσφετολογικών διατάξεων  και δεν υπηρετεί την προστασία των ζώων συντροφιάς.
Παραδίδεται η   αρμοδιότητα διαχείρισης αδεσπότων ζώων σε ΜΚΟ και σε ιδιώτες (περισυλλογή φιλοξενία, καταγραφή στο όνομα τους και υιοθεσία),   χωρίς έλεγχο και εποπτεία από κτηνιατρικές και δημοτικές αρχές (όπως ισχύει στο ν. 4039/2012) και χωρίς να έχουν να έχουν κατάλληλες υποδομές παραβιάζοντας τις βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς (ν. 2017/1992)
Προωθείται  ο μόνιμος  εγκλεισμός και η ασυλοποίηση  των αδέσποτών ζώων σε καταφύγια το οποίο ίσχυε πριν από το 2003. 
καταργείται όλη η ισχύουσα  νομοθεσία για τα καταφύγια  που αφορά τις προϋποθέσεις  αδειοδότησης και λειτουργίας  τους και θεσπίζονται διαφορετικά και υποδεέστερα κριτήρια λειτουργίας των καταφυγίων των ιδιωτών σε σχέση με αυτά των Δήμων, νομιμοποιώντας με αυτό τον τρόπο τα παράνομα καταφύγια ιδιωτών και σωματείων όταν  όλοι γνωρίζουμε την κατάσταση στην Ελλάδα με τα αμέτρητα παράνομα καταφύγια ιδιωτών και φιλοζωικών οργανώσεων, όπου διαβιούν σε άθλιες συνθήκες ανεμβολίαστα και αστείρωτα ζώα συντροφιάς, που τελικά πολύ συχνά καταλήγουν αντικείμενο εκμετάλλευσης (trafficking). 
Νομιμοποιείται η μαζική  αποστολή αδέσποτών ζώων σε καταφύγια του εξωτερικού και νομιμοποιείται η εμπορία των αδέσποτων ζώων με πληθώρα φωτογραφικών διατάξεων (ανάδοχος, καταβολή αντιτίμου, ιδιοκτήτης νομικό πρόσωπο ) 
Παραβιάζεται  ο  Κανονισμός 2019/2035, καθώς για την υιοθεσία ζώου στο εξωτερικό, το οποίο φιλοξενείται σε ανάδοχο, στο πιστοποιητικό που εκδίδεται μέσω του συστήματος TRACES αναγράφεται ως τόπος προέλευσης του ζώου η διεύθυνση κατοικίας του  όταν είναι απολύτως σαφές ότι προκειμένου να μετακινηθούν πρώην αδέσποτα ζώα από ένα κράτος μέλος σε ένα άλλο, πρέπει να προέρχονται από εγκαταστάσεις που πληρούν τις διατάξεις του κανονισμού.
Ο τρόπος αδειοδότησης των ερασιτεχνών εκτροφέων συμβάλλει  οι παράνομοι επαγγελματίες εκτροφείς να εμφανίζονται ως ερασιτέχνες οι οποίοι  θα νομιμοποιούνται  με την διαδικασία αδειοδότησης. Ιδιώτες θα αδειοδοτούν ιδιώτες …
Αφαιρέθηκε η δυνατότητα για  περιπτώσεις εγκλημάτων σε βάρος των ζώων (κακοποίηση θανάτωση, εμπόρια και διακίνηση) να παρίσταται κάθε φιλοζωικό σωματείο προς υποστήριξη της κατηγορίας και μόνο.
Ρουσφετολογικές - φωτογραφικές διατάξεις  με τις οποίες διαγράφονται  στοιχεία των  ζώων  από Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Καμία διασφάλιση της ιχνηλασιμότητας και προστασίας. 
Ανυπαρξία  πρόβλεψης  κυρώσεων κατ εφαρμογή των Ευρωπαϊκών  κανονισμών για  ιδιώτες  κτηνίατρους που χορηγούν αθρόα  διαβατήρια προς  διευκόλυνση  της παράνομής διακίνησης ζώων συντροφιάς
Τέλος, είναι πρωτοφανές στα χρονικά με την διάταξη της παρ. 9 του άρθρου 29 να ομολογείται  ότι  η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την προστασία των ζώων συντροφιάς  Ν2017.1992 εφαρμόζεται «αλά κάρτ» όταν οι Ευρωπαϊκές και οι Διεθνείς Συμβάσεις εφαρμόζονται ως έχουν εφόσον κυρώνονται από ένα κράτος. Παρατίθεται το ακριβές  εδάφιο «Εφόσον τα καταφύγια πραγματοποιούν υιοθεσίες στο εξωτερικό, τηρούν κατ’ ελάχιστο τις προδιαγραφές του ν. 2017/1992 (Α΄ 31)….»  . Η προσφυγή του φορέα μας για την παραβίαση της ευρωπαϊκής  συμβάσης για την προστασία των ζώων συντροφιάς σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι ειλημμένη.  
Αξιότιμες/οι  κυρίες /οι Βουλευτές
Η χώρα μας στο θέμα  της προστασίας των ζώων συντροφιάς  με το νομοσχέδιο- έκτρωμα  γυρνάει  δεκαετίες πίσω. 
Τα ζώα δεν αντιμετωπίζονται  ως έμβια και συναισθανόμενα  οντά που η πολιτεία οφείλει να τους παρέχει την μέγιστη δυνατή προστασία
Αντιθέτως τα θεωρεί ως αντικείμενα προσοδοφόρας χρήσης, επαναφέρει τον μπόγια και   παραδίδει την «προστασία» τους σε οικονομικά συμφέροντα. 
Με τη μεθόδευση της μεταφοράς της προστασίας των ζώων συντροφιάς σε   ένα αναρμόδιο Υπουργείο, ενάντια σε κάθε έννοια ορθολογικής και επιστημονικής οργάνωσης των υπηρεσιών του κράτους( επισυνάπτουμε την προσφυγή μας στο ΣτΕ)  άνοιξε ο δρόμος για τη σύνταξη σχεδίου νόμου για την υγεία και την προστασία των ζώων συντροφιάς από εξωθεσμικά κέντρα, με αδιαφανείς διαδικασίες, χωρίς την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων μέσα από ευρύ και ανοιχτό διάλογο και συντονιστή το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο στο οποίο υπάγονται οι κεντρικές κτηνιατρικές υπηρεσίες της Χώρας μας, σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή εμπειρία.
Για όλους αυτούς τους λόγους ζητούμε πέρα και πάνω από κόμματα, ιδεολογικές τοποθετήσεις και αφετηρίες στην περίπτωση μη απόσυρσης του νομοσχεδίου εκτρώματος, την οποία και ζητούμε , την καταψήφιση του. 
Μετά τιμής 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΠΑΛΑΙΟΔΗΜΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΝΗ ΕΛΙΣΑΒΕΤ-ΣΟΥΕΛΕΝ