Σαβ, 01 Απρ 2023
Αρχική  > Δήμοι

Ομόφωνα η ΚΕΔΕ κατά της στέγασης των νηπίων σε λυόμενα

24/4/2019

Το θέμα που ανέδειξε ο AIRETOSτη Μ.Δευτέρα («Σε λυόμενα τα νήπια σε όλη τη Χώρα! Τι απίστευτο ψηφίζουν σήμερα στη Βουλή») αποτέλεσε το κύριο αντικείμενο της Συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ χθες,Μ.Τρίτη.

Υπενθυμίζεται, εν περιλήψει, ότι άρθρο του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας προβλέπει τη στέγαση –για 4 έτη, με δυνατότητα παράτασης για επιπλέον 2 έτη- εκατοντάδων (670 κατά την Αιτιολογική Έκθεση) νηπιαγωγείων σε λυόμενες κατασκευές σε όλη την Ελλάδα.
Θεσπίζει μάλιστα δυνατότητα τα λυόμενα να τοποθετούνται μέσα στα Γυμνάσια και στα Λύκεια, “φέρνοντας τα 4χρονα και 5χρονα παιδιά σε επαφή με 17χρονα και 18χρονα, με μόνο διαχωριστικό μεταξύ τους κάποια κάγκελα”, όπως χαρακτηριστικά κατήγγειλε η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ).

Η ΚΕΔΕ, λοιπόν, μελέτησε τη συγκεκριμένη νομοθετική κίνηση της Κυβέρνησης και εξέδωσε την κάτωθι Ανακοίνωση:

« Ομόφωνη Απόφαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ με αίτημα την αναστολή της εφαρμογής του νέου θεσμικού πλαισίου που προβλέπει τη λειτουργία προκάτ σχολικών αιθουσών στα νηπιαγωγεία
Γ. Πατούλης: Προτεραιότητα για μας είναι η ασφαλής στέγαση των νηπίων σε αίθουσες που πληρούν τις προδιαγραφές ασφάλειας και υγιεινής.

Την αντίδραση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος έχει προκαλέσει η νομοθετική διάταξη η οποία έχει συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων που βρίσκεται προς ψήφιση στη Βουλή και προβλέπει την κατασκευή προκατασκευασμένων αιθουσών νηπιαγωγείων για την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
Τα μέλη του Δ.Σ. εκφράζουν την έκπληξή τους για τον τρόπο που επιχειρεί η Κυβέρνηση να υλοποιήσει την απόφασή της για την άμεση εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης.
Μάλιστα όπως υπογραμμίστηκε η Κυβέρνηση προχωρεί στην αθέτηση της δέσμευσής της για σταδιακή εφαρμογή της σε βάθος τριετίας.
Η σχετική διάταξη έχει συμπεριληφθεί στο άρθρο 225 του νομοσχεδίου με τίτλο “Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι. , πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις”.
Μετά από εισήγηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη τα μέλη του Δ.Σ. αποφάσισαν ΟΜΟΦΩΝΑ να ζητήσουν την ΑΝΑΣΤΟΛΗ της εφαρμογής του νέου θεσμικού πλαισίου διατηρώντας σοβαρές επιφυλάξεις για την επιτυχή εφαρμογή του.
Όπως υπογράμμισε ο Γ. Πατούλης “ ένα χρόνο μετά τις έντονες αντιδράσεις μας και την αγωνία μας, για τον τρόπο υλοποίησης της κυβερνητικής απόφασης να εφαρμόσει τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση χωρίς την ύπαρξη των αναγκαίων κτηριακών υποδομών, το Yπουργείο Παιδείας έρχεται να επιβεβαιώσει τους φόβους και τις ανησυχίες μας.


Οι προβλεπόμενες διατάξεις που υπάρχουν στο νομοσχέδιο για την τοποθέτηση νηπίων σε προκατασκευασμένες σχολικές αίθουσες ελαφριάς κατασκευής είναι ΜΗ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΛΥΣΗ.
Προτεραιότητα για μας είναι η ασφαλής στέγαση των νηπίων σε αίθουσες που πληρούν τις προδιαγραφές ασφάλειας και υγιεινής και παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες αντίστοιχες των δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών”. »