Τετ, 03 Ιουν 2020
Αρχική  > Δήμοι

Όλα όσα θα συζητήσουν σήμερα οι Αιρετοί στην ΚΕΔΕ

15/10/2019
Συνεδριάζει σήμερα Τρίτη 15 Οκτωβρίου το Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας σε μία από τις τελευταίες, εάν όχι την τελευταία, συνεδριάσεις της θητείας του.

Η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει κρίσιμα θέματα των αυτοδιοικητικών εξελίξεων του τελευταίου διαστήματος.

 

Ι] ΕΚΛΟΓΕΣ

Πρωταγωνιστής το νέο προεδρικό διάταγμα 94/2019  βάσει του οποίου θα διεξαχθούν οι εκλογικές διαδικασίες ανάδειξης των οργάνων στις ΠΕΔ και την ΚΕΔΕ.

Να σημειωθεί ότι άμεσα μετά την έκδοση του π.δ., ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, απέστειλε Επιστολή σε όλους τους Δήμους της Χώρας.  Σε αυτήν επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η εκλογή εκπροσώπων των Δήμων στις Γενικές Συνελεύσεις των ΠΕΔ “θα πρέπει να διεξαχθεί το αργότερο εντός 20 ημερών από τη δημοσίευση του Φ.Ε.Κ. (δηλαδή έως 31 Οκτωβρίου 2019)”. Ολόκληρη η  Επιστολή είναι διαθέσιμη εδώ.

 

ΙΙ] ΚΑΤΑΤΕΘΕΝ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ Π/Υ 2020

Δεύτερο ζήτημα αποτελούν οι προβλέψεις για τους ΟΤΑ στο προσχέδιο του κρατικού Π/Υ 2020 (μπορείτε να τις θυμηθείτε αναλυτικά εδώ  ).

Σύμφωνα με πληροφορίες του AIRETOS, οι Αιρετοί θα παραμείνουν σταθεροί στις πάγιες οικονομικές διεκδικήσεις για το θεσμό, θέτοντας εκ νέου τα αιτήματα των  Δήμων, όπως

- την πλήρη εφαρμογή των πόρων που προβλέπει ο ν.3852/2010,

- την απόδοση των παρακρατηθέντων της Αυτοδιοίκησης (επισημαίνουν ότι στο κατατεθέν δεν υπάρχει ουδεμία μνεία για τα παρακρατηθέντα),

- την αύξηση του ΠΔΕ,

- τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού των Δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών.

 

ΙΙΙ] ΤΑΜΕΙΑΚΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ

Η ΥΑ των ταμειακών διαθεσίμων θα τεθεί και σε αυτή τη συνεδρίαση, καθώς μεσολάβησαν σημαντικές εξελίξεις και οι προθεσμίες εκπνέουν, όπως παρουσιάζει σήμερα ο AIRETOS σε ειδική ανάλυση.  

Η νέα Κυβέρνηση ενεργοποίησε την Απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύοντας ότι είναι αποφασισμένη να την εφαρμόσει κατά γράμμα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. 

Η ΚΕΔΕ αναμένεται να επαναφέρει το αίτημα μη εφαρμογής της.

 

IV]  ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Από την ατζέντα δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι κρίσιμες διατάξεις που είναι υπό ψήφιση στη Βουλή εντός του πολυνομοσχεδίου. 

Οι Αιρετοί θα εκφράσουν επισημάνσεις και βελτιωτικές προτάσεις σε σειρά άρθρων. 

Μένει, όμως, να δούμε εάν και ποια θέση θα λάβουν για το αρ.179 περί διευκόλυνσης ανάθεσης δημοτικών υπηρεσιών σε ιδιώτες  , που έχει αναχθεί σε “αιτία πολέμου” για τους εργαζομένους των Δήμων.

Υπενθυμίζεται ότι στο πολυνομοσχέδιο υπάρχουν μείζονος σπουδαιότητας αυτοδιοικητικά άρθρα  , όπως ενδεικτικά:

- η παύση πειθαρχικών και ποινικών διώξεων Αιρετών  για τις συνεδριάσεις “δια περιφοράς”,

- η αλλαγή του υπολογισμού των μελών στις Διοικήσεις των Νομικών Προσώπων και η αναδρομική νομιμοποίηση σχετικών Αποφάσεων ,

- η παρέμβαση στις αρμοδιότητες και τα τέλη των Δήμων ειδικά για τα Επιχειρηματικά Πάρκα 

- αλλά και το νέο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης που δεν φαίνεται να ικανοποιεί τον ρόλο που διεκδικεί ο Α’ βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

 

Τέλος, στη συνεδρίαση, όπως πάντα, θα αποφασισθούν και εσωτερικά ζητήματα λειτουργίας της Ένωσης, οικονομικής και διοικητικής φύσης.