Πεμ, 18 Απρ 2024
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Οδηγίες Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας στους ΟΤΑ για τα Προγράμματα κουνουπιών 2020

23/1/2020

Tην “κρισιμότητα της έγκαιρης έναρξης και συστηματικής υλοποίησης ολοκληρωμένων Προγραμμάτων διαχείρισης κουνουπιών και άλλων σχετικών δράσεων πρόληψης για την περίοδο μετάδοσης 2020”, επισημαίνει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας με Επιστολή προς τις Περιφέρειες και τους Δήμους την 21η Ιανουαρίου 2020.

 

Με στόχο την προάσπιση της υγείας του πληθυσμού από τα νοσήματα που μεταδίδονται με κουνούπια και τον περιορισμό της εξάπλωσής τους κατά την ερχόμενη περίοδο μετάδοσης 2020, τονίζει σε όλες τις αρμόδιες Αρχές την “ανάγκη έγκαιρου και ορθού προγραμματισμού των δράσεων για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ετήσιας εποχικής έξαρσης των νοσημάτων αυτών”.

Όσον αφορά στη λοίμωξη από ιό του Δυτικού Νείλου, “εκτιμάται ότι έχει εγκατασταθεί (και) στη Χώρα μας και θεωρείται αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών στη χώρα, στην ερχόμενη και σε επόμενες περιόδους μετάδοσης, σε γνωστές ή και σε νέες περιοχές”.  Για την ελονοσία αναφέρει πως “είναι υπαρκτός ο κίνδυνος επανεμφάνισης της νόσου σε ορισμένες ευάλωτες περιοχές της Χώρας”.Επιπλέον, “η παρουσία του κουνουπιού “τίγρη”σε διάφορες περιοχές της Χώρας καθιστά υπαρκτό τον κίνδυνο τοπικής μετάδοσης ιών, όπως του Δάγκειου πυρετού, Chikungunya και Zika, μετά την εισαγωγή τους στη χώρα μέσω μολυνθέντων ταξιδιωτών, κατά την περίοδο κυκλοφορίας αυτών των κουνουπιών”.

Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης νοσημάτων που μεταδίδονται με κουνούπια, οι δράσεις πρόληψης και αντιμετώπισης των νοσημάτων αυτών θα πρέπει να αποτελούν / παραμείνουν “θέμα υψηλής προτεραιότητας” στη λίστα των δράσεων προστασίας της δημόσιας υγείας των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. '

Ένας από τους θεμελιώδεις πυλώνες για την πρόληψη της μετάδοσης αυτών των νοσημάτων είναι η μείωση του πληθυσμού των κουνουπιών, που επιτυγχάνεται με την υλοποίηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων διαχείρισής τους, σύμφωνα και με τις σχετικές Εγκυκλίους του Υπουργείου Υγείας. Η επιτυχία των Προγραμμάτων εξαρτάται από την έγκαιρη έναρξη των έργων, τη σωστή εκτέλεση και παρακολούθησή τους και τη συστηματική διενέργεια των ψεκαστικών εφαρμογών τουλάχιστον καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου κυκλοφορίας των κουνουπιών (Άνοιξη έως και Φθινόπωρο).

Για την επιτυχή υλοποίηση των Προγραμμάτων, είναι σκόπιμη η “πρόβλεψη και εξασφάλιση επαρκούς προϋπολογισμού”. Επιπρόσθετα, συνιστάται η προκήρυξη και υλοποίηση Προγραμμάτων πολυετούς διάρκειας. Σκόπιμη κρίνεται η “διατομεακή συνεργασία” των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και B’βαθμού, για την από κοινού οργάνωση και υλοποίηση των έργων και τον επακριβή καθορισμό των αρμοδιοτήτων.

“Η εμπειρία της αντιμετώπισης των νοσημάτων που μεταδίδονται με κουνούπια τα τελευταία χρόνια έχει αναδείξει την ανάγκη συνεχούς εγρήγορσης των τοπικών και περιφερειακώνΥπηρεσιών δημόσιας υγείας σε όλες της περιοχές της επικράτειας, κατά προτεραιότητα σε περιοχές αυξημένου κινδύνου”, σημειώνει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας προς την Αυτοδιοίκηση.

Επιπλέον, σε αναλυτικό αρχείο, υπενθυμίζει στους ΟΤΑ τα βασικά προτεινόμενα βήματα και τις κύριες δράσεις, έτσι ώστε να επιτευχθεί η έγκαιρη οργάνωση και έναρξη των έργων διαχείρισης κουνουπιών για την περίοδο μετάδοσης 2020.

 

Ακολουθεί  το σχετικό  έγγραφο:

- τα“Βασικά βήματα υλοποίησης προγράμματος διαχείρισης κουνουπιών από την Τοπική Αυτοδιοίκηση – Περίοδος μετάδοσης 2020”.