* Ο Χάρης Δούκας είναι δήμαρχος Αθηναίων
To Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων πραγματοποιείται σε μια δύσκολη συγκυρία για τις πόλεις μας, αλλά και για τον θεσμό της τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Περίπου το 40% των δήμων (στοιχεία της ΚΕΔΕ) δεν θα μπορεί να κλείσει προϋπολογισμό στο τέλος του χρόνου, ενώ το ισοζύγιο των ΟΤΑ εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί με έλλειμμα ύψους 250 εκ. ευρώ (στοιχεία ΚΕΔΕ).
Ξεκινώντας πριν ένα περίπου χρόνο την δημαρχιακή μας θητεία, όλοι μας είχαμε επισημάνει τις μεγάλες προκλήσεις με τις οποίες είχαμε να αναμετρηθούμε με έμφαση στο τρίπτυχο «Ενέργεια, Κλιματική Κρίση και Πολιτική Προστασία».
Φοβάμαι ότι σήμερα ένα χρόνο μετά, βρισκόμαστε σε δεινότερη θέση. Γνωρίζουμε όλοι, το καταδεικνύουν και οι ομόφωνες αποφάσεις της ΚΕΔΕ, ότι ο θεσμός αποδυναμώνεται. Οι αξιολογήσεις διεθνών φορέων, εξακολουθούν να καταγραφούν την ελληνική Αυτοδιοίκηση, ως μία από τις λιγότερο οικονομικά αυτόνομες μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΟΣΑ, με τις λιγότερες αρμοδιότητες, αλλά και με μεγάλη γραφειοκρατία.
Οι δήμοι παραμένουν οι φτωχοί συγγενείς. Η πρόσβαση τους στα δίκτυα ενέργειας περιορίζεται σε ότι περισσεύει από την εκμετάλλευση των μεγάλων παραγωγών. Ακούμε ωραία λόγια για την προστασία των πόλεων, όμως η κυβέρνηση νομοθετεί υπονομεύοντας το μέλλον τους και αγνοώντας τους κινδύνους που έχουν ήδη αποτυπωθεί σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, με τελευταίο τραγικό παράδειγμα τις καταστροφικές πλημμύρες στη Βαλένθια.
Η τάση της κυβερνητικής πολιτικής είναι απόλυτη συγκέντρωση των σοβαρών αρμοδιοτήτων (π.χ. διαχείριση υδάτων, αποβλήτων, αυθαιρέτων, διαχείριση πόρων κ.λπ.), αποσυγκέντρωση ανεπιθύμητων αρμοδιοτήτων (π.χ. επιμέρους θέματα πολιτικής προστασίας, αδέσποτα κ.λπ.), οικονομικός στραγγαλισμός (αφαίρεση θεσμοθετημένων πόρων, αποκλεισμός από τέλη, όπως το τέλος ανθεκτικότητας και νέα βάρη όπως το τέλος ταφής). Ταυτόχρονα είναι σε εξέλιξη ή μόλις έχουν ολοκληρωθεί σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, εχθρικές με τις αποφάσεις της Αυτοδιοίκησης (π.χ. ΝΟΚ, νομιμοποίηση αυθαιρέτων σε αιγιαλούς, ευνοϊκές ρυθμίσεις δόμησης σε εκτός σχεδίου περιοχές, κατάργηση ΔΕΥΑ, κατάργηση φορέων διαχείρισης αποβλήτων, αποκλεισμό ουσιαστικά των δήμων από τα δίκτυα ενέργειας κ.α.).
Σε όλους τους τομείς, είναι φανερή μια πολιτική στον αντίποδα της ευρωπαϊκής πρακτικής. Η κυβέρνηση, στον αντίποδα της Ευρώπης των πόλεων και των περιφερειών, προτάσσει το επιτελικό συγκεντρωτικό κράτος.
Σε αυτό το περιβάλλον κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει με το κεντρικό μήνυμα του φετινού μας Συνεδρίου : «Επανεκκίνηση: Ισχυροί δήμοι, δίπλα στον Πολίτη».
Όμως αυτό προϋποθέτει από εμάς, τους αιρετούς, εγρήγορση και δράση.
Δεν μπορούμε να εξαντλούμαστε σε συνθήματα, χωρίς περιεχόμενο. Γιατί τότε εμείς οι ίδιοι θα γινόμαστε μέρος του προβλήματος, θα υπονομεύουμε το θεσμό, θα πριονίζουμε το κλαδί που καθόμαστε.
Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να συζητήσουμε έναν οδικό χάρη για το πως θα καταφέρουμε να κάνουμε πράξη, αυτά για τα οποία όλοι, λίγο-πολύ συμφωνούμε.
Δεν έχει κανένα νόημα, να επαναβεβαιώνουμε κάθε φορά ένα κατάλογο σωστών αιτημάτων, που τείνει να μετατραπεί σε ένα κείμενο καλών προθέσεων, κενό όμως έργων και δράσεων.
Η παράταξή μας «ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΩΡΑ» έχει ήδη θέσει το θέμα της δυναμικής διεκδίκησης για την ικανοποίηση ζωτικών αιτημάτων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για όλα τα μεγάλα προβλήματα. Το Συνέδριο στη Ρόδο, είναι ο τελευταίος και καθοριστικός σταθμός, για την επίλυση τους. Ή θα ανακοινωθούν γενναίες διορθώσεις ή οι αιρετοί θα διεκδικήσουμε μαζί με τους δημότες ό,τι χρειάζονται οι δήμοι μας για να ανταποκριθούν στον ρόλο τους.